Hlavní navigace

Pronajměte si vilu a užijte si dovolenou v klidu

12. 8. 2009

Sdílet

Máte už dost hotelového mumraje, odosobněných pokojských a masového turistického ruchu? Pro všechny, kdo si chtějí užít dovolenou v domácím prostředí, je možnost pronájmu horských chat, bytů v centrech měst nebo dokonce běžných i luxusních vil v mořských oblastech.

Rodina Čejkových vlastní malý domeček, spíše chatu s bazénem v Českém ráji. Již několik let láká prostřednictvím ka­talogu cestovních agentur zahraniční turisty. Během léta se tu střídají klienti zejména ze sousedního Německa. Je to pro ně levnější než hotel a místo je v turisticky atraktivní lokalitě. Po odjezdu jedné rodiny (nebo jiných návštěvníků) paní Milada Čejková vždy uklidí chatu i pozemek a připraví je pro následující turnus. „Je to nenáročné a pro nás finančně zajímavé,“ říká.

Levnější dovolená s rizikem ponorky

Podnikavých lidí, jako je rodina Čejkových, je v České republice poměrně dost. Nicméně se stává čím dál tím více oblíbený i opačný trend. Horské chaty, byty v centrech měst nebo běžné i luxusní vily si stále častěji pronajímají také Češi.

vila

Zpravidla se jedná o skupiny lidí, kteří se znají. Buď je to partička přátel nebo rodina, někdy více rodin společně. Pronajímá se vždy jen celé obydlí. Cena se pak rozpočítá na počet nocležníků, což se finančně vyplácí. „Minulou zimu jsme si s partou šesti lidí pronajali dobře vybavenou horskou chatu v Itálii. Týdenní ubytování nás každého vyšlo na pět tisíc korun, což je levnější, než kdybychom bydleli v hotelu,“ říká Tomáš Mařík, student pražské FTVS UK. Další výhodou tohoto typu ubytování je podle Tomáše naprostá volnost. Nevýhodou pak může být, když mezi účastníky propukne ponorka. „Nějakou dobu vlastně sdílíte domácnost s dalšími lidmi. Mohou to být sice vaši přátelé, ale každý může mít jiné návyky,“ dodává Tomáš Mařík.      

Cena není jediným důvodem, proč do pronajatého domu. Někteří lidé si za tento druh ubytování dokonce rádi připlatí. Pronajímají si luxusní vily na pobřežích nebo v blízkosti golfových hřišť v oblíbených letoviscích, ovšem mimo turistický mumraj. Stává se to současným trendem nejen pro politiky a lobbisty.

Jaké dovolené dáváte přednost vy?

Vily bývají špičkově vybaveny. Bazén v zeleni zahrady je samozřejmostí. Také tam většinou najdete letní kuchyni s grilem, uvnitř domu může být vinotéka nebo krb či udírna. Internetové připojení rovněž nebývá výjimkou. „Ke každému klientovi přistupujeme individuálně. Pokud má někdo požadavek, aby měl v lednici připravené místní speciality, není to problém. Jsme schopni zajistit i šéfkuchaře nebo jen paní, která bude připravovat večeře. Má-li rodina dvě malé děti, může očekávat dětské postýlky. Stejně tak v případě zájmu obstaráme auta, pokud chce někdo loď, což bývá nejčastěji v Chorvatsku, bude ji mít,“ říká Pavel Vaňous ze společnosti Visit EU & Holiday Villas Department a dodává: „Výhodou oproti běžným hotelům je naprosté soukromí. Neruší vás jiní hosté, nejednáte s recepčními. Jednoduše dostanete klíče a nějakou dobu si užíváte cizí obydlí. Máte absolutní volnost v tom, co chcete dělat. Je to pro lidi, kteří chtějí utéct z masové turistiky. Touží po kvalitním zázemí a klidu během dovolené.“

vila

Ceny za pobyt v luxusních vilách jsou různé. Týden může přijít šestičlennou skupinu na 100 000 korun. Jsou ovšem destinace, například Kypr, kde v přepočtu na osobu zaplatíte od sedmi tisíc za týden, což už se vyrovnává cenám v hotelech. Nicméně klienti mají sami pro sebe k dispozici hezkou a dobře vybavenou vilu s bazénem.

Vlastníky  horských chat i městských apartmánů či luxusních vil, jsou soukromé osoby. Z domů je proto cítit osobitá atmosféra. "Někteří jejich majitelé jezdí například rádi do Afriky. V jejich vile pak naleznete různé masky, sošky nebo suvenýry,“ říká Pavel Vaňous.

Co když něco rozbiji

Klient spí v majitelově posteli, sedí za jeho jídelním stolem, používá jeho techniku od televize po stereo nebo veškeré kuchyňské vybavení. To sebou přináší i určité riziko poškození, a proto je třeba nejprve zaplatit kauci. Její výše se liší od vybavenosti vil, chalup a jiných obydlí. Partička Tomáše Maříka zaplatila dvě stě eur. U luxusních vil se může částka vyšplhat až k pěti stům euro.

Na co si dát pozor

  • Nekupujte „zajíce v pytli“ – dříve, než si obydlí pronajmete, ptejte se po
    vybavení a chtějte vidět fotografie jednotlivých pokojů. Některé agentury inzerují šest lůžek, ale ve skutečnosti jsou jen čtyři a dvě matrace.
  • Předem se informujte o výši kauce.
  • Vybírejte si pečlivě přátele, s nimiž na dovolenou „pod jednou střechou“ pojedete. 
  • Stanovte si se svými spolubydlícími určitá pravidla – od mytí nádobí přes využívání koupelny.
  • Zkontrolujte si pojistku domácnosti, zda jste pojištěni proti škodě, kterou způsobíte někomu jinému.
  • Ověřte si v katastru nemovitostí, zda nabízený objekt existuje.
  • Trvejte na písemné smlouvě a popsaných podmínkách pobytu. 

Foto: www.HolidayVillas.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).