Hlavní navigace

Prodej zkažených potravin v Meinlu bez trestu

21. 5. 2009

Sdílet

Krajský soud v Českých Budějovicích zprostil obžaloby z ohrožování zdraví závadnými potravinami tři pracovníky řetězce Julius Meinl. Zrušil tak rozsudek tamního okresního soudu, který loni v červenci uložil bývalé vedoucí lahůdek, regionální manažerce a jejímu kolegovi šestnáctiměsíční podmíněný trest s odkladem na 32 měsíců. Rozsudek je pravomocný. Informovala o tom agentura ČTK.

Krajský soud v Českých Budějovicích zprostil obžaloby z ohrožování zdraví závadnými potravinami tři pracovníky řetězce Julius Meinl. Zrušil tak rozsudek tamního okresního soudu, který loni v červenci uložil bývalé vedoucí lahůdek, regionální manažerce a jejímu kolegovi šestnáctiměsíční podmíněný trest s odkladem na 32 měsíců. Rozsudek je pravomocný. Informovala o tom agentura ČTK.

Obžaloba vinila trojici z toho, že před čtyřmi roky nařizovali zaměstnancům lahůdek v dnes již neexistující českobudějovické prodejně Julius Meinl, aby okrajovali plísně, omývali oslizlé uzeniny a míchali staré saláty. Vše se potom mělo vracet do prodeje. Manažeři tak údajně chtěli snížit odpisy neprodejných potravin a následných ztrát. To ale všichni odmítali a tvrdili, že šlo o komplot jedné z prodavaček.

Krajský soud své rozhodnutí o nevině podle listu odůvodnil tím, že materiál obžaloby je nedostatečný a chybějí konkrétní důkazy. K prokázání viny by prý nevedly ani zvažované nové výslechy svědkyň. Nicméně stejně jako okresní soud i krajský senát připustil, že potravinářská inspekce a policisté měli případ šetřit precizněji. Řádně a včas prý neohledali místo činu a nezajistili rozbory podezřelých potravin.

Případ otřásl veřejností v září 2005. Tehdy se jedna z prodavaček obrátila na potravinářskou inspekci. Spolu s kolegyněmi pak ve svých výpovědích uvedly, že musely na pokyn nadřízených upravovat a nabízet dál do prodeje staré potraviny. Podle obhájců obviněných stála celá kauza jen na pochybných výpovědích. Žádná kontrola závady nezjistila, chyběly důkazy a ani jeden zákazník netrpěl zdravotními obtížemi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).