Hlavní navigace

Zn: Prodám ledvinu. Teď už to bude legální

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Muž z Ústecka, který v inzerátu nabízel, že prodá ledvinu za 800 tisíc korun, aby zachoval byt rodině, skončil na policii. Prodej orgánů u nás není možný. Již brzy se to však změní.

Nové zákony umožní, aby lidé, kteří jsou na čekací listině na transplantace, dostali orgány dříve. A ti, kteří chtějí jiným pomoci a darovat jim orgán, dostanou za svůj dobrý skutek peníze.

To doposud v Česku nebylo možné, proto také policie zatkla devětatřicetiletého otce tří dětí, který chtěl prodejem ledviny zachránit rodině střechu nad hlavou. Platit za orgány bylo dosud nepřípustné, a to přesto, že například za odběr krevní plazmy či za dárcovství vajíček nebo spermatu se už dlouho dárcům vyplácí odškodné. Tedy bolestné a náhrada výdajů za cesty k lékaři a za nemocenskou. Nyní čeká totéž i dárce orgánů.

Nový zákon bude platit od srpna letošního roku. Co všechno se změní?

Můžete být užiteční i po smrti

V Česku platí, že se vás nikdo neptá na to, zda chcete zůstat po smrti jaksi v celku. Pokládá se za automatické, že jsou-li po vaší smrti vaše orgány ve stavu pomoci někomu jinému, lékaři se citlivě domluví s rodinou a různé části těla zemřelého pomohou čekajícím nemocným.

Nově se lékařům bude s rodinou domlouvat asi snáze, protože zákon umožní, aby ten, kdo vypraví zesnulému pohřeb, dostal proplacené náklady až do výše zhruba šesti tisíc korun. Podle Ministerstva zdravotnictví je to poděkování za to, že si zemřelý neodnesl své orgány do hrobu. Konkrétně jde například o oční rohovku, ledvinu, játra, srdce či třeba slezinu.

Pomoci mohou i živí dárci

Ještě výraznějším poděkováním jsou peníze, které budou nově dostávat živí dárci. V praxi jde hlavně o darování ledviny coby párového orgánu, bez něhož se dá žít. Přesněji řečeno: nově bude možné ledvinu prodat, byť zákon říká, že jde jen o kompenzace za bolesti a za nemocenskou, tedy za náhradu ušlé mzdy.

Ledvinu můžete nově darovat za peníze a to nejen blízkému příbuznému.
Autor: Isifa.cz

Ledvinu můžete nově darovat za peníze, a to nejen blízkému příbuznému

Maximální částka za ledvinu se tak bude rovnat průměrné mzdě v Česku, tedy zhruba 24 tisícům korun. „Jsme jednou z posledních zemí, která toto neměla. Když podobný krok udělalo Portugalsko, tak se zvýšila ochota lidí darovat orgány o deset procent,“ říká šéf Koordinačního střediska transplantací Pavel Březovský. Pravda, to není moc – znamená to, že větší šanci na život by u nás mělo zhruba deset dalších lidí, protože na čekací listině na orgány je momentálně zhruba 900 lidí a čeká se dva roky.

Mimochodem: pomoci můžete komukoliv, nejen svým přímým příbuzným, s nimiž máte shodné genetické znaky a krev, a je tak reálné, že tělo ledvinu neodmítne. Ledvinu můžete darovat i tehdy, když se vašemu blízkému „nehodí“ a přesto mu pomůžete. Jde totiž o to, že je možné udělat takzvanou křížovou výměnu – tedy vy pomůžete svou ledvinou jinému pacientovi a jeho příbuzný daruje orgán vašemu blízkému.      

Českým pacientům pomohou i cizinci  

Nově bude také možné, aby v Česku darovali pacientům orgány i zemřelí cizinci. „To zákon doposud neumožňoval, a to přesto, že cizinci žijící u nás byli a jsou zařazováni na čekací listiny na dárcovství orgánů. Tuto nerovnou situaci chceme napravit,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Co když nechcete být dárcem?

I na to zákon myslí. Je-li vám proti srsti představa, že do hrobu půjde vaše tělo necelé, můžete o tom sepsat závěť, notářsky ji ověřit a nechat ji uložit v registru odmítačů dárcovství (Národní registr osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů, www.nrod.cz). Takových lidí je v Česku okolo dvou tisíc. Pokud budete v registru, nemohou už ani vaši příbuzní ani lékaři po smrti s vašim tělem jakkoliv nakládat.

Darovali byste ledvinu? Za peníze, nebo i zadarmo? A pouze pro příbuzného, nebo i pro cizího člověka?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).