Hlavní navigace

Proč v Česku chybí léky a končí v německých žaludcích

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Časy podpultových léků neskončily před dvaceti lety, jsou zpět. Sehnat některé léky rovná se zázraku. Proč? Důvodem je cena. Kvůli ní české léky mizí do ciziny. Legislativa to umožňuje.

Je to skoro detektivní záhada. Když si chcete coby alergik koupit takový Berodual, budete mít velké štěstí, pokud na něj v lékárně narazíte. Státní ústav pro kontrolu léčiv přitom na dotaz tvrdí, že vlastně není důvod, aby tento lék v Česku chyběl. Výrobce jej nepřestal dovážet, ani jej nestáhl z trhu kvůli nějakým komplikacím, což se občas stává. Lék pomáhá zvládnout záchvat u lidí s astmatem, zjednodušeně řečeno rozšiřuje plíce, zabírá okamžitě a neexistuje za něj náhrada. Přesněji: jakékoliv možné náhrady nejsou tak dobré.

Teoreticky by tu tedy lék měl být. V praxi je to ovšem jinak. Z devíti namátkou oslovených lékáren jej neměli ani v jediné. Proč?

Důvodem je podle Aleše Krebse, mluvčího České lékárnické komory, nejspíš jeho cena. U nás lék stojí zhruba 420 korun, kdežto v sousedním Německu přes sedm set. A to už se vyplatí jej ve velkém vyvážet, a vydělat skoro jednou tolik. České léky tak mizí do ciziny a končí například v německých žaludcích.

Alternativa je stokrát dražší


Autor: Isifa.cz

Dokud nebude vývoz léků lépe legislativně ošetřen, nezbývá pacientům, než obíhat a obvolávat lékárny

„Pokaždé, když tatínek potřebuje lék, znamená to denní anabázi po lékárnách. Běháme od jedné ke druhé a prosíme je, aby se podívali, jestli vážně ještě jedno zapadlé balení někde nenajdou. Trvá to už tři čtvrtě roku,“ popisuje Jiří Trpěl, budoucí právník. „Zjišťoval jsem si, jak je to možné, že pacienti v Česku nemají dostupný lék, byť tu teoreticky je, a bohužel to ze zákona možné je. Pacient má totiž nárok na nejlepší možnou léčbu, nikoliv lék. Takže v okamžiku, kdy tady pro dusící se astmatiky existuje jiná léčba – totiž že je můžeme přijmout do nemocnice a dát na dýchací přístroj, tak je litera zákona naplněna,“ vypráví. Že je to stokrát dražší a nepříjemnější léčba? To zákon neřeší. A Berodual samozřejmě není jediný lék, který zmizel. 

Co dělat, když nemůžete sehnat svůj lék?

  • požádejte lékárníka, aby vám ho objednal a přijďte si pro něj později
  • není-li to možné a lék není ani ve skladech distributorů, obvolejte lékárny, zda někomu nezbyl
  • poslední šancí je lékárna ve fakultní nemocnici – ty mají obvykle velkou zásobu léků
  • nepodaří-li se vám lék sehnat ani takto, vraťte se zpět k lékaři a požádejte jej o náhradu   

Kdo léky vyváží ven? Na to není jednoznačná odpověď. Počet držitelů povolení na vývoz od Státního ústavu pro kontrolu léčiv se však za poslední dva roky téměř ztrojnásobil, je jich více než tři sta. Často jsou držiteli vývozního povolení lékárny. S tím však Aleš Krebs nesouhlasí. Lékárníci podle něj nejsou překupníci a záleží jim na tom, aby jejich pacienti léky měli. Sám ostatně neváhá obvolat půl republiky, aby Berodual pro svého pacienta sehnal. „Teď jsem se zase dost radoval, když se mi povedlo sehnat tři balení jiného nedostatkového léku – Atroventu, která jsem hned mohl dát pacientům,“ říká lékárník. I ten patří mezi léky, které mizí v cizině. A i jej potřebují právě astmatici.  

Léky na příděl

Vývoz léků do zahraničí je důsledkem toho, že se stát u nás snaží mít co nejnižší ceny léků. Léky tak sice jsou v Evropě prakticky nejlevnější, ale ve skutečnosti u nás nejsou, prodávají se za dražší ceny v sousedních zemích. Odhad lékového úřadu říká, že takto mizí z Česka až pětina léků. Nejčastěji jde právě o léky na astma či na alergie.

Zatím to totiž bohužel funguje stejně, jako kdysi: léky jsou na příděl. To není legrace, ale zresuscitovaná dvacet let stará známá věc. Prostě: svůj lék dostanete jen pod pultem. Lékárny totiž nově nedostávají některé léky ve větším množství, ale sám výrobce si určuje, kolik balení a na jakou dobu lékárna dostane. „Většinou jde jen o dvě tři balení léku,“ přibližuje Aleš Krebs.

Ministerstvo zdravotnictví si už problém uvědomuje a jak říká náměstek Petr Nosek, chystá opatření, které by mělo paralelnímu vývozu léků účinněji bránit. Novela zákona by měla být hotová o prázdninách. A do té doby? Pacientům nezbývá, než obíhat a obvolávat lékárny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).