Hlavní navigace

Příliš malá jablka se nesmí prodávat

6. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Přestože jsou jablka z letošní úrody kvalitní a zdravá, nelze bohužel většinu z nich jako čerstvá jablka prodávat. Jsou moc malá.

Podle Asociace farmářských tržišť ČR (AFT ČR) jde o paradox, který jde přímo proti zájmu spotřebitele i zdravého stravování. Na vině je přitom podle asociace legislativa Evropské unie.

Předpisy EU zakazují prodávat v tržní síti ovoce a zeleninu nesplňující parametry, mezi které patří také velikost plodů. Jde o soubor opatření, z nichž část již EU pod tlakem veřejnosti zrušila (šlo například o známou kauzu příliš křivých okurek), u některých komodit ale standardizace přetrvává.

Mezi ně patří i jablka, nejprodávanější a nejvíce konzumované ovoce v České republice. Díky tomu půjde podle odhadu Ovocnářské unie ČR (OU ČR) zhruba sedmdesát procent letošní úrody jablek na další zpracování do moštů a dalších produktů z jablek.

Normy splňují jablka bez chuti

„Zdravý selský rozum říká, že pro spotřebitele je nejlepší konzumace čerstvých kvalitních jablek. Právě na farmářských trzích by mohli návštěvníci ochutnat mnohé odrůdy, s nimiž se nemohou setkat v nabídce nadnárodních řetězců, nesmyslná legislativa jim ale tuto možnost bere,“ říká předseda AFT ČR Jiří Sedláček. Oficiální standardy splňující jablka prodávaná v maloobchodních sítích navíc podle něj působí uměle, nepřirozeně a nemají takovou chuť, jako jablka přirozeně pěstovaná a prodávaná tak, jak vyrostla.

Svými standardy ovoce a zeleniny navíc EU nepřímo podporuje plýtvání potravinami, proti kterému sama EU prostřednictvím jiných svých programů oficiálně bojuje. „To je zcela evidentní plýtvání nejen potravinami, ale i prostředky daňových poplatníků,“ podotýká Jiří Sedláček. Podle jen několik dní starého výzkumu agentury Ipsos vyhazuje nespotřebované potraviny alespoň jednou měsíčně čtyřicet procent české populace, nejvíce se podle průzkumu vyhazuje právě ovoce, zelenina a pečivo. A podle představitelů iniciativy „Zachraň jídlo“ zůstává až třetina zeleniny a ovoce z estetických důvodů nesklizená na polích.

Zákaz uvádění nestandardních jablek do oběhu, jak zní v řeči zákona zákaz jejich prodeje, se navíc kromě farmářských trhů týká například i dodávek jablek do školních jídelen v rámci projektu „Ovoce do škol“. I z toho důvodu nahrazuje v našich školách ovoce vypěstované v naší zemi produkce dovážená ze zahraničí a ovoce, které nepatří mezi produkty mírného pásma, mezi něž patří i středoevropský region.

Jablka „jen na dívání“

Přesto mají tento týden zájemci o poznání netradičních a nestandardních odrůd jablek možnost se na tato jablka alespoň podívat. Mohou tak učinit při „Jablečných slavnostech a festivalu moštu a cideru na Jiřáku“, který proběhne v pátek 9. října a v sobotu 10. října v Praze 3, na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Partnerem akce jsou OU ČR a AFT ČR a k vidění na ní bude na sedmdesát odrůd starých českých tradičních odrůd, které se již v současné době běžně nepěstují, včetně sortimentu z minulého století i novinek z českého šlechtění i ze světa. Na stanovišti OU ČR se navíc mohou zájemci o informace o jablkách dozvědět vše, co je bude zajímat, z úst předsedy Unie Martina Ludvíka. Na místě bude tak mimo jiné možnost ochutnat i legendární odrůdy jablek jako Panenské nebo Matčino.

Zdroj a více informací: www.aftcr.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).