Hlavní navigace

Přežít nezaměstnanost - a se ctí

6. 10. 2010

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Ekonomická krize vynesla na povrch jeden vážný a stále aktuální problém: nezaměstnanost. Jak prožít toto nepříjemné období s co nejmenšími škodami? Dá se z ní naopak vytěžit něco dobrého?

Jelikož mám s nezaměstnaností vlastní zkušenosti, dovolím si nabídnout pár rad, které by k tomuto cíli mohly pomoci:

Pozitivní pohled


Autor: Agentura SXC

Nezaměstnanost s sebou nepřináší jen negativa. Dá vám také jednu cennou hodnotu: čas. Získáte čas na spoustu věci. Čas odpočívat. Čas odejít do ústraní, máte-li možnost. Čas číst knihy, které jste chtěli číst. Čas na meditaci. Čas věnovat se dobrovolnické práci.

Nezaměstnanost může být podnětem, abyste změnili svou kariéru. Podobně jako spousta vynikajících nápadů a výtvorů vznikla z nudy, tak i nezaměstnanost umožnila mnoha lidem objevit v sobě schopnosti, kterých by si jinak vůbec nevšimli. Mnozí se naučili podnikat, někdo začal třeba podomácku vyrábět speciální akvária a uživí se tím.

Važte si svého času

Možná namítnete, že v nezaměstnanosti by měl člověk věnovat veškeré své úsilí hledání nové práce. Domnívám se, že tomu tak není. Těch několik solidních nabídek, které se vám naskytnou, vám moc času nezabere. Přílišná snaha najít si co nejrychleji práci může škodit. Zdrženlivost při vyhledávání různých inzerátů nabízejících práci se vyplácí.

Pokud byste posuzovali trh práce pouze na základě množství inzerátů, došli byste k závěru, že nabídek je spousta a jedna lepší než druhá. Není tomu tak. Hledají se pouze obchodníci všeho druhu, dealeři, telemarketeři apod. Jinými slovy: nechcete-li otravovat lidi s nesmyslnými produkty všeho druhu, nevyberete si.

Podobně je tomu s nabídkami činností doma. Pár takových jsem prošel. Všechny odkazovaly k jedné dealerské firmě. Kdysi jsem odpověděl na inzerát nabízející práci „nadepisování obálek“. Po zaplacení se dozvíte, že máte rozesílat známým reklamní letáky čili „nadepisovat obálky“ jejich adresami. Z právního pohledu bude sporné označit podobné aktivity za podvod, v každém případě je ale lépe podobné inzeráty přeskakovat.

Pokud na nějaký inzerát odpovíte telefonicky, i zde si važte svého času. Reaguje-li nabízející na vaši otázku, v čem daná práce spočívá, způsobem „No, občas někam zavoláte, něco zařídíte… Vše vám vysvětlíme na schůzce…“ zavěste. Snaží se vás zlanařit k dealerství.

Čtěte téma: Recept na zdraví? Marihuana a nezaměstnanost!

Zdravý životní styl vyžaduje dva nezbytně nutné předpoklady: nechodit do práce a kouřit marihuanu. Pochybujete? 

Rekvalifikační kurzy

Sami o sobě ani rekvalifikační kurzy nemusí být přínosné. Zvažte, zdali je pro vás obor opravdu vhodný. Je naivní si myslet, že jestliže jste například celoživotní technický antitalent, kurz technického typu vás „předělá“ a zajistí vám práci.

Uvedu příklad: Přestože k počítačům nemám žádný vztah, kdysi jsem v Anglii absolvoval korespondenční kurz „Opravářství počítačů“. Podle knihy jsem odesílal správné odpovědi a napsal hezkou závěrečnou práci o blikající obrazovce. Kurz jsem zvládl na výbornou, získal diplom i titul „PC rep.“ za jménem… Ale upřímně: nechat si ode mě opravit počítač bych vám opravdu neradil! Nemusím snad dodávat, že v praxi mi diplom práci nezajistil, a to přesto, že ve Velké Británii jinak na různé papíry dost dají.

Denní režim nezaměstnaného

Snažte se, aby se váš denní režim co nejvíce podobal normálnímu pracovnímu dni. Ráno vstávejte přibližně ve stejnou dobu, jak jste zvyklí, nanejvýš o něco později. Rozhodně by výraz „ráno“ měl být formálně správným označením denní doby, v níž vstanete z postele.

Vytvořte si plán, co budete dělat, a nějak se přes den zaměstnejte. Dodržujte plán činnosti, i když se vám nechce. Je nebezpečí, že nejste-li vnějším způsobem nuceni dodržovat řád, upadnete v nečinné lelkování: Ráno si trochu pospíte, pak si uděláte kafe, přečtete noviny, pak dostanete chuť na něco sladkého, konečně zapnete počítač, ale jenom abyste si pročítali drby na Novinkách atd. Najednou je večer a zjistíte, že jste nic neudělali.

Měšec.cz: Podpora v nezaměstnanosti

Nárok na podporu v nezaměstnanosti nevzniká automaticky, musíte splnit několik podmínek…

Zachovat si sebeúctu

Horší než samotná nezaměstnanost bývají často reakce na ni; známé jsou případy, kdy nezaměstnaní o sebe přestanou dbát, začnou pít atd. Ztrátou sebeúcty kvůli nezaměstnanosti jsou více ohroženi muži, tradičně pokládaní za živitele. Společenské zdůrazňování této úlohy vede u mužů, kteří ztratili schopnost vydělávat, k podobnému pocitu, jako by byli vykastrovaní.


Autor: Isifa.cz

Při ztrátě zaměstnání je třeba zaujmout správný postoj: nehledejte v tom svou chybu. Je evidentní, že přirozená povaha spousty lidí se míjí s potřebami industriální společnosti. K ohroženým skupinám patří například lidé s nižší inteligencí, kteří nedokáží srovnat krok se stále rychlejším tempem vývoje a všepronikajícími technologiemi.

Ani samotná inteligence nezaručuje úspěch na poli pracovního trhu, není-li orientována prakticky. Starý židovský zvyk, aby každý učenec ovládal nějaké řemeslo, obsahuje nadčasovou moudrost. Nejeden z magistrů, profesorů nebo i inženýrů, které jsem v zahraničí potkával, litoval, že si neudělal aspoň kurz na multikáru.

Hledat v pracovním úspěchu potvrzení své hodnoty je nezdravé a vidět ve svém zaměstnání jakési životní naplnění, nebo dokonce svůj smysl, je naivní. Většina prací představuje rutinní, bezduché činnosti, více či méně snesitelné. Dále: Jak dlouho existuje člověk a jak dlouho existuje civilizace s rozvinutou dělbou práce? V primitivních společnostech jste mohli být lovcem, vojákem či šamanem. Pokud jste žena, tak jen ženou v domácnosti, sběračkou, možná pannou zasvěcenou nějakému božstvu. Zaměstnání a kariéra jsou relativně nedávnými, umělými prvky bez odpovídajícího začlenění v naší přirozenosti, které vám stěží poskytnou „životní smysl“; úkol, pro který jste byli zrozeni.

Máte osobní zkušenost s nezaměstnaností?

Nezaměstnanost a spiritualita

V životních krizích lidé častěji než jindy hledají své jistoty ve víře. Studie jednoznačně dosvědčují význam spirituality pro zlepšování pocitu pohody a její pomoc při zvládání problémů, nicméně výsledky výzkumů přikládají spiritualitě jen velmi omezenou nebo žádnou roli pro získání duševní pohody u nezaměstnaných lidí; samotné náboženství nenabízí způsob, jak se vyrovnat s potížemi, jaké způsobuje nezaměstnanost.

Americký New Age autor Richard Rybicki (richardrybic­ki.com), který staví na filozofii, že si svůj osud vytváříme sami, se zamýšlí nad důvody, kterými jsme si nevědomě připravili podmínky pro svou nezaměstnanost. Tyto motivy mohou být „zdravé“ – jako např. potřeba oddechu, zabránění úrazu na pracovišti, potřeba uniknout umrtvující jednotvárnosti, nebo příležitost zamířit k nové kariéře. „Nezdravými“ motivy může být vlastní sebelítost nebo špatný obraz sebe sama („Jsem lůzr“). Rybicki radí, abychom prozkoumali motivy této nevědomé volby a následně se zbavovali jedu sebelítosti a posilovali vlastní sebedůvěru – např. vypočítáváním všeho dobrého, co děláte a co máte. Důležité je procítit každou svou kvalitu.

Poté doporučuje obrátit se ke své budoucnosti a co nejživěji si ji představit v podobě, jakou chceme. Posledním krokem je naučit se dávat, a to s vděčností, že máme co dávat.

Čtěte téma: Církev prospívá zdraví

Je nějaké téma spornější než otázka víry? Může být církev prospěšná i současnému člověku? 

Cyklus hledání práce

Na závěr pár rad pro ty, kteří mají s nezaměstnaností stálý problém a jen obtížně zapadají do pracovního procesu: První tři měsíce se snažte (ale bez přílišné aktivity) najít něco, co trochu odpovídá vaší úrovni. Pokud živíte rodinu nebo máte dluhy, čili potřebujete vydělávat a máte tu možnost, snažte se dorovnat výpadek financí brigádami. Podpora v nezaměstnanosti + 4 tisíce, které si k ní můžete přivydělat, jsou přece jen nějakým příjmem.

Uplyne-li toto období a nic se vám nenaskytne, přijměte jakoukoliv dostupnou práci – třeba manuální. Nebo se za prací odstěhujte, případně i do zahraničí. I podřadná práce pro vás může být přínosnou zkušeností. Vydržte v ní, dokud je pro vás snesitelná. Jakmile už nemůžete nebo vás opět propustí…, budete již vědět, co se dělá v nezaměstnanosti. Cyklus pracovního života člověka ne zcela zapadajícího do moderní doby začíná znovu… Přizpůsobit se lze zkrátka všemu, i nezaměstnanosti.

Jaké jsou vaše zkušenosti s nezaměstnaností? Co je na ní nejhorší? Napište nám!

Zdroje:
www98.griffit­h.edu.au

newagejournal.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval jsem obor teologie - český jazyk. Snažím se přijít na kloub různým otázkám a záhadám, zejména z oboru psychologie a duchovna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).