Hlavní navigace

Práce v zahraničí - triky podvodníků a jak na ně nenaletět

18. 2. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Většina lidí, kteří hledají práci a štěstí v cizině, nemá zkušenosti, neovládá řemeslo nebo jazyk. Jsou pak ideální obětí podvodných agentur. Jak je poznáte, dřív než vás oškubou?

Jste nezaměstnaní a dlouho si marně hledáte zaměstnání? Jste studenti, kteří si chtějí přivydělat o prázdninách? Možným řešením je najít si práci v zahraničí. Problémem je, když příliš neovládáte cizí jazyk ani žádné použitelné řemeslo. Stejně jako naprostá většina těch, kdo to za hranicemi naší vlasti zkoušejí.

Získat s takovými předpoklady jakýkoliv, byť nekvalifikovaný job dnes není snadné. Mnohem snadněji se zato stanete obětí některé z podvodných agentur.

Triky těchto organizovaných skupin jsou zcela prosté. Umísťují inzeráty na různé webové stránky zaměřené na poskytování informací o práci v zahraničí, jako jsou Pohyby.co.uk nebo http://velka-britanie.com. Inzerují nabídky různých nekvalifikovaných pozic jako baliče, sběrače (pickery), skladníky v Tescu apod., vesměs bez nezbytné znalosti anglického jazyka.


Autor: SXC

Tito podvodníci se vyhýbají písemné komunikaci, vše vyjednávají přes telefon a většinou mají naspěch. Vylákají vás na smluvené místo v zahraničí, kde vám dají podepsat smlouvu, a dříve než vás ubytují, vyberou od vás peníze.

Poté už své peníze ani domnělé zprostředkovatele nikdy neuvidíte, na jejich telefon se nedovoláte.

Zůstane vám jen smlouva, která je formulována tak, že druhou stranu k ničemu nezavazuje, ale vy jste neměli čas si ji důkladně přečíst, anebo neumíte anglicky. Ocitnete se bez prostředků a bez známých v cizí zemi, jejíž jazyk neovládáte.

Jak se vyhnout podvodným agenturám

  • Vyžádejte si od inzerentů co nejvíce informací a vše si prověřte v internetovém vyhledávači.
  • Zeptejte se na pracovní agenturu těch, kdo s ní získali osobní zkušenosti. Samotná agentura vám sice pravděpodobně nedodá kontakty na své klienty, které umístila do zahraničí (což by bylo ideální řešení), ale informace o zprostředko­vatelích práce si snadno zjistíte i v nějaké internetové diskusi, kam přispívají i klienti zprostředkujících agentur. Např. zde: Anglickysen.cz
  • Neplaťte žádné poplatky dopředu a bez smlouvy. Příklad: Agentura PROPERSONAL.SK nabízela práci v Rakousku, ale vyžadovala zaplatit předem za ubytování 54 Eur. Práci nezajistila, peníze nevrátila (osobní zkušenost a podle internetových diskusí tak dopadli i další). Pozor – tato podvodná agentura se nedávno přejmenovala na Pro Leas. Více na: Profesia.cz/forum-prace
  • Pozor na podezřelé inzeráty bez podpisu nebo představení. Totéž platí pro e-maily.
  • Zprostředkovatel chce vše řešit po telefonu.
  • K uzavření smlouvy a odevzdání peněz má dojít na neznámém místě v zahraničí. Pachatelé počítají s tlakem neznámého prostředí, kde nemáte zajištěno ubytování a jste nuceni se rychle rozhodovat.
  • Není pro ně problém přijmout i větší skupinu lidí.
  • Pracovní síly shánějí rychle.
  • Inzeráty obsahují něco jako „znalost jazyka není podmínkou“. Takoví aplikanti jsou totiž v cizím prostředí bezbrannější a nedokážou účinně komunikovat s policií.
  • Nikam nejezděte, pokud nemáte jistotu, pokud se vám cokoliv nezdá. Podvodných inzerátů je spousta a na rozdíl od těch poctivých vám vždy přijde kladná odpověď.
  • Důvěřujte své intuici. „Ahoj, moc diky, ze jsi sem dal ten inzerat, chtela jsem odjet taky tam, ale mela jsem divny tuseni a ted koukam, ze me nezklamalo…“ odepsala jedna slečna na můj varovný inzerát.

Zdroj: funthomasuk.wor­dpress.com + osobní zkušenost

Ukázka inzerátu podvodníků

Pro vsechny jenz chteji v UK pracovat

ID: 24814
Jazyk inzerátu: Slovenský
Špecializácia:
Pracovné skúsenosti:
Popis: Prace pro Tesco, vyzaduje komunikativni anglictinu, balirny a farmy, anglictina neni az tak nutna.Vhodne pro pary, muze i zeny. Prace 5 az 6 dni v tydnu, slusny tydenni vydelek, zajistene ubytovani. Bez poplatku za praci. Nastup do zamestnani je okamzity po absolvovani prac. pohovoru. Za praci je nutno se prestehovat, coz mnozi nechapou a bezvysledne hledaji pracovni moznosti, ktere jsou zde zajisteny. Velmi specha, nebot nabor trva jen par dni…
Kontakt:
Prace 2010
Prace2010vbri­tanii@yahoo.co­.uk

(skutečný inzerát podvodné firmy The First Point of Contact Milana Tkáče, Tomáše Žabenského a spol. – více na funthomasuk.wor­dpress.com, o níž vám přineseme podrobnější reportáž příští týden – Práce v zahraničí II. aneb Taky jsme naletěli).

Tento příklad má všechny prvky podezřelého inzerátu: Inzerent neuvádí, o jakou práci se konkrétně jedná a na jakém místě se bude pracovat. Cizí jazyk není nutný, lákavé podmínky, vhodné pro každého, vše spěchá. Chybí kontakty a odkaz na webové stránky agentury… Neobratná stylizace. Další podezřelý rys: agentura nabízí práci v naprosto odlišných sektorech.

Pokud na podobný inzerát přece jen zareagujete, pravděpodobně vám přijde odpověď podobná této: „Dobry den, zavolejte nas ihned na nase tel. cislo 0044 78 7198 2828, zde vam poskytneme potrebne informace o praci, nastupu do prace, ubytovani a sluzbach s timto spojenych… Do pracovniho procesu budete zarazeni ihned…“

Opět žádné jméno, žádný kontakt. Je dost pravděpodobné, že komunikujete s podvodníkem (jako v tomto případě).

Kam se můžete obrátit na policii online v případě, že jste se stali obětí podvodu: Met.police.uk

Další nebezpečí

Zvážit, zdali byste nebyli schopni spojit se přímo se zahraničním zaměstnavatelem nebo pracovní agenturou v zahraničí, je na místě ještě z jednoho důvodu. Obecně totiž platí, že čím méně zprostředkovatelů, tím lépe pro vás. Ušetříte si nemalé výdaje za zprostředkování práce. Agentury obvykle předstírají, že se jedná o „administrativní poplatek“, jehož výše se běžně pohybuje kolem 300 Eur (nebo odpovídající měny). Ale ani zaplacení této částky vám nezaručí, že práci opravdu získáte a že nebudete záhy propuštěni.

Na druhé straně ale nedoporučuji ani hledat si práci až na místě v cizí zemi. Každý týden, kdy nepracujete, se vám totiž značně prodraží. Inzeráty firem, které v zahraničí nabízejí ubytování a služby poradce pro hledání práce, bude rovněž rozumnější ignorovat. Neznám nikoho, komu by „job poradce“ našel práci. Pro vás je to jen další zbytečný náklad.

Pokud jste si ale přece jen vybrali důvěryhodnou agenturu, ověřili ji Googlem, objevili všechny její skryté poplatky a podívali se i na zkušenosti jejich klientů, stále ještě nemáte vyhráno. Ještě jedno je třeba mít na paměti: Podmínky, které vám agentura sděluje, ať už přímo, nebo v inzerátech, bývají takřka bez výjimky mnohem lákavější než realita. Zmínili jsme již, že kontakty na své klienty vám agentura asi neposkytne. I tak se ale můžete vyhnout tomu, abyste se na místě cítili napálení, budete-li uvažovat realisticky a odmocňovat z toho, co se vám snaží namluvit zprostředkovatelé.

Slibují vám, že si ve Velké Británii vyděláte přes tisíc liber měsíčně, a přitom máte minimální hodinovou mzdu? Realita je, že si při plné zaměstnanosti vyděláte něco málo přes 800 GBP. Slibují vám přesčasy? A kdo vám je dá? V dnešní době můžete být rádi, když vám nebudou rušit směny, mnohem realističtější je, když budete pracovat na 80 % nebo 60 %, nebo dokonce mnohem míň. Nabírají před Vánocemi? Po svátcích vás propustí!

Samostatnou kapitolou je úroveň nabízeného ubytování, které vám agentura obvykle zajišťuje spolu s prací. I zde doporučuji: snažte se vyjednat takové podmínky, které vám umožní volně se přestěhovat jinam. Opět mohu z opakované zkušenosti potvrdit, že za peníze, které zaplatíte agentuře, si zpravidla najdete lepší bydlení nebo bydlení blíže ke svému pracovišti. O úrovni různých ubytoven, stavu domů a vůbec bydlení ve Velké Británii bych mohl vyprávět!

Není zkušenosti bez zkušenosti

Cílem článku samozřejmě není nikoho odrazovat, aby se vydal do světa za prací, na zkušenou anebo si procvičit cizí řeči. (V Anglii se například skvěle zdokonalíte v polštině!) Zkušenost je dobrá škola.

Chtěl jsem jen poukázat na několik stále se opakujících negativních zkušeností a nabídnout pár rad, jak se jim vyhnout. Sám jsem potkával nemálo našich krajanů, kteří se za hranicemi naší vlasti ocitli v ještě větší finanční krizi než doma.

Pro ně i pro mnoho dalších, kteří si to za hranicemi vyzkoušeli, vidina práce a života na západ od naší vlasti už dávno ztratila svůj lesk.

Máte zkušenosti s prací v cizině? Jaké jsou?

Reportáž o podvodných agenturách: TV Prima – Soukromá dramata

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval jsem obor teologie - český jazyk. Snažím se přijít na kloub různým otázkám a záhadám, zejména z oboru psychologie a duchovna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).