Hlavní navigace

Pozor na antioxidanty, mohou způsobit cukrovku

29. 10. 2009

Sdílet

Vybavujete si nápisy na některých potravinách či potravinových doplňcích: "Obsahuje antioxidanty"? Možná nevíte, co to vlastně znamená, ale čekáte, že vám pomohou. Jenže vědci teď zjistili, že tyto látky, které zabraňují poškození buněk, mohou způsobit cukrovku.

Antioxidanty jsou látky, jejichž molekuly snižují pravděpodobnost vzniku kyslíkových radikálů nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů. Tím omezují proces oxidace v organismu. Proto se přidávají do potravin, které by byly jinak oxidací nadměrně poškozovány, napsala agentura Korzo.  Dosud se předpokládalo, že antioxidanty působí pozitivně na zdraví organismu, ve kterém působí podobně. Podle Dr. Tonyho Tiganise z Monachovy univerzity v Austrálii je jejich působení komplikovanější. „Myslíme si, že je tu velmi křehká rovnováha, kdy se příliš mnoho dobra může obrátit ve zlo,“ prohlásil.

Čtěte téma: Potraviny bez „éček“? Na obalu možná, ale…

Zdraví-medicína-nemoci-úrazy-chřipka-2

Jeho tým sledoval oxidační proces u myší dvanáct týdnů krmených velmi tučnou potravou. Jedna skupina myší přitom nedostávala enzym známý jako Gpxl, který dovede zamezit oxidačnímu procesu. Ukázalo se, že u myší, které tento enzym postrádaly, se méně častěji vytvořila odolnost vůči inzulínu, což je znak raného stadia cukrovky. Pokud ale dostávaly antioxidant, ztratily tuto schopnost a diabetes se u nich vyvinul častěji.

Vyhledáváte při nákupu potravin výrobky, které obsahují antioxidanty?

Čtěte téma: Antikoncepce vás může i zabít

„Předpokládáme, že antioxidanty se podílejí na vzniku odolnosti vůči inzulínu, což je hlavním patologickým znakem diabetu druhého typu,“ vysvětluje Tiganis.
Zároveň ale upozorňuje na to, že pokusy zatím proběhly pouze na myších. Dosavadní klinické studie na lidech ale nasvědčují tomu, že antioxidanty před cukrovkou zdravé lidi neochrání. „Jsem přesvědčen, že lidé, kteří jsou jinak zdraví, by neměli užívat antioxidanty, ale raději zdravěji jíst a cvičit,“ dodává Tiganis.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).