Hlavní navigace

Pozor, hrozí chřipka

18. 1. 2011

Sdílet

Ministerstvo zdravotnictví radí: nechte se očkovat, očekává se nárůst počtu nemocných chřipkou. Počty případů akutních respiračních onemocnění v ČR tradičně v době vánočního a novoročního volna klesly a přestože jsou podle agentury ČTK zatím případy chřipky jen ojedinělé, ministerstvo zdravotnictví očekává v brzké době nárůst nemocnosti a radí lidem nechat se očkovat.

Ministerstvo zdravotnictví radí: nechte se očkovat, očekává se nárůst počtu nemocných chřipkou.

Počty případů akutních respiračních onemocnění v ČR tradičně v době vánočního a novoročního volna klesly a přestože jsou podle agentury ČTK zatím případy chřipky jen ojedinělé, ministerstvo zdravotnictví očekává v brzké době nárůst nemocnosti a radí lidem nechat se očkovat.

Vakcína pro tuto sezónu chrání i proti takzvané prasečí chřipce. „V Česku jsou zatím evidovány ojedinělé případy chřipky. Nicméně vzhledem ke dvěma případům těžkého průběhu chřipkového onemocnění, které si vyžádaly intenzivní péči a s ohledem na výskyt podobných případů například ve Velké Británii nebo v Německu lze očekávat nárůst onemocnění chřipkou i v ČR,“ píše se na webu ministerstva zdravotnictví.

Počet nemocných v zahraničí už stoupá

V této souvislosti ministerstvo zdůrazňuje, že v současnosti je pravděpodobně jedna z posledních možností nechat se očkovat. Ochrana totiž nastupuje přibližně dva týdny po očkování.

Na vývoji je zřetelný nástup epidemické vlny, především v některých státech Evropy,“ upozorňují odborníci na webu Státního zdravotního ústavu. Ten se sledováním chřipky u nás i v zahraničí dlouhodobě zabývá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).