Hlavní navigace

Pozor, ať nekoupíte nebezpečné opalovací krémy

25. 3. 2011

Sdílet

 Autor: MZCR
Slunce ještě pořádně ani nepálí, ale už teď je nutné dát pozor na to, jakými ochrannými krémy se budete mazat. Na trhu se totiž objevily nebezpečné opalovací krémy, a to i dětské.

Ministerstvo zdravotnictví varuje před používáním opalovacího mléka Robátko s ochranným faktorem 30 a opalovacího oleje Baby s ochranným faktorem 15. Ani jeden z dětských výrobků nemá ochranný faktor uvedený výrobcem.


Autor: MZCR

Výrobky představují závažné zdravotní riziko, protože nesplňují právní normy pro obecnou bezpečnost výrobků,“ uvedl hlavní hygienik Michael Vít pro agenturu ČTK.

Opalovací olej Baby je od výrobce Cosmetics ATOK International s.r.o. z Trmic. Je v bílé stomililitrové lahvičce se šroubovacím zeleným uzávěrem. Na etiketě je na přední straně výrobku kromě názvu v češtině a dalších jazycích uveden text: Original ATOK Aromatherapy Baby serie, bez konzervačních látek a syntetických barviv.

Opalovací mléko Robátko je od výrobce CANNABIS Pharma-derm s.r.o. a je baleno v bílé plastové lahvičce s bílým šroubovacím uzávěrem. Na přední straně výrobku je text: Cannaderm robátko, léčivé, 26 procent konopí, opalovací mléko, OF 30, péče pro děti.

Také krémy pro dospělé značek Ailé sun care a Lilien SUN active nemají takovou ochranu před sluncem, jak avizují, což pro zákazníka představuje závažné zdravotní riziko. U opalovacího mléka Sun Lotion SPF 30 HIGH značky Ailé byla naměřena hodnota ochranného faktoru 21,6 místo avizovaného 30. Totéž se týká opalovacího mléka OF 30 značky Lilien. První opalovací mléko distribuuje Kaufland. Druhé pochází od společnosti Union cosmetic.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).