Hlavní navigace

Potrat v prášku vyjde na čtyři tisíce. Podle odpůrců je až moc snadný

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Chcete se pohádat s partnerem a znepřátelit si své přátele? Tak se jich zeptejte, jaký mají názor na v Česku nově zavedenou potratovou pilulku. Jen pozor: hrozí, že si dáte pěstí…

Máloco umí národ tak spolehlivě genderově rozdělit jako takzvaná potratová pilulka RU-486. Ta Česko půlí na ženy a muže. Zažila jsem si to o víkendu na vlastní kůži. Jen jsem téma v kruhu svých nejbližších nadhodila, vyvinula se velmi vzrušená hodinová diskuse s typicky ženskými a typicky pánskými argumenty, která jen tak tak neskončila tím, aby půlka auta nevystoupila na cestě z Moravy do Prahy někde u Litomyšle.


Autor: Isifa.cz

Pilulka, která všechno změní? Potratový prášek RU-486 na obálce časopisu Time v roce 1993.

Ale zpět k pilulce. Nejdřív to základní.

RU-486: Od začátku kontroverzní

Potratová pilulka, která se v zemi svého narození, tedy ve Francii, jmenuje RU-486, slaví letos čtvrtstoletí od uvedení na trh. Byl to tehdy takový převrat, že o něm psalo i tehdejší československé 100+1. A dodnes je RU-486 natolik kontroverzní, že ji některé země, například Austrálie, mají zakázanou. Povolená je ve všech liberálních severských zemích, v zemi svého původu, ale i u okolních sousedů, tedy v Německu, Rakousku či na Slovensku a také v Americe.

I v Česku se po mnoha letech pokusů a bojů s jejími odpůrci podařilo výrobcům prosadit pilulku minulý týden. Bude dostupná jen v nemocnicích a přijde zhruba na stejné peníze jako miniinterrupce, tedy asi na čtyři tisíce korun. Reálně však bude v dostupná až na podzim, protože výrobci mají delší dodací lhůty. Ovšem emoce, které budí, stojí za to si rozklíčovat už teď.

Jak funguje „prášek na potrat“

Jde vlastně o dvě tablety, ta první je steroid, ta druhá hormon, který umí vybudit dělohu k aktivitě. První pilulka „dítě“ zabije (odloučí jej od dělohy), druhá způsobí ženě kontrakce, které jej vypudí z těla ven. U nás se smí užívat jen do 49. dne od poslední menstruace, tedy zhruba sedm týdnů. Současná miniinterrupce může být až do 9. týdne těhotenství. Tabletu žena získá v ČR jen v nemocnici, druhá se podává po třech dnech. Pak by žena znovu měla navštívit lékaře, aby zkontroloval, že je vše v pořádku a potrat proběhl, jak měl.

Co vadí odpůrcům? Že je to táááák snadné: spolknete tabletu a je po problému. Tedy po „dítěti“. A obávají se zvýšení počtu potratů. Druhá věc: že žena vykrvácí, protože jde v podstatě o domácí potrat, kdy není pod dohledem lékaře. A za třetí: že se tableta vůbec povolila…

Tedy tak alespoň argumentují především muži. A například Hnutí pro život – to jsou ti, co lepí kolem dálnic billboardy s mrtvými embryi – sesbíralo přes 70 tisíc podpisů v petici proti pilulce. Radim Ucháč, prezident občanského sdružení, se dokonce šel osobně zeptat ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv, zda ženy budou pod dohledem lékaře, když bude pilulka schválena.

Počet potratů stále klesá, argumenty odpůrců jsou liché 

Začněme od konce.

Potraty jsou v Česku schváleny už půlstoletí a pilulka je jen jednou z forem, jak zákrok provést. Navíc šetrnější k tělu ženy než současné metody. Nic víc, nic míň. Tady není o čem diskutovat. Je to stejné, jako by někdo chtěl zakázat kouření dýmky, ale klidně ponechal cigarety. Nelze jedno povolit a druhé zakázat.

Druhá věc: obavy ze zvýšení počtu potratů jsou jednoduše legrační. V zemi, kde se každý sedmý pár potýká s tím, že nemůže zplodit dítě a přitom ho moc chce, v zemi, která stárne a má široce dostupnou antikoncepci, je nesmysl si myslet, že by někdo coby formu antikoncepce volil potrat pilulkou. Vždyť stojí tolik, co měsíční rozpočet na jídlo pro celou rodinu.

Navíc žijeme v zemi, kde počty potratů rok od roku klesají už třicet let. A to výrazně. Jen od roku 2000 se počet potratů u nás snížil o polovinu – interrupci u nás loni podstoupilo 24 tisíc žen. A slovy mého gynekologa: nejsou to žádné nezodpovědné sedmnáctky, ale naopak nejčastěji čtyřicetileté ženy, které už nečekaly, že by ještě mohly otěhotnět, a přesto se jim to s manželem „na stará kolena“ náhodou povedlo… Jsou to zralé ženy, které ví, co dělají, znají genetická rizika dítěte v tomto věku a ví, že co se týče dětí, mají už svou roli splněnou.

Mohlo by vás zajímat: Sterilizace: antikoncepce navždy. Nově i za 20 minut v ambulanci

„Obavy nepotvrzují ani zkušenosti ze zahraničí. V žádné zemi, kde došlo k registraci RU-486, nenásledoval vzestup interrupcí,“ říká gynekoložka Blanka VavřinkováPrvní české lékařské společnosti.

A třetí argument, že žena bude mít potrat snazší? To je nejsložitější otázka. Odpověď zní: ano i ne.

Ponechme potratovou pilulku na svědomí ženy

Tabletu sice žena dostane jen v nemocnici a musí sem na kontrolu, ale je čistě na lékaři, zda vyhodnotí, jestli má nějaká rizika a jestli si ji v nemocnici po celé tři dny nechá a bude ji sledovat. Stejně jako u miniinterrupce. To je ambulantní zákrok na dvě hodiny, po nichž jde žena domů. Pokud lékař ví, že má vrozené riziko vyšší krvácivosti, tak si ji pochopitelně ponechá v nemocnici. A s potratovou tabletou to nebude jiné.

„Česká legislativa nestanovuje, že by žena musela strávit několik dní v nemocnici po požití pilulky. Jen ji musí dostat z rukou lékaře v nemocnici,“ říká mluvčí firmy Exelgyn, která požádala v Česku o registraci tablety, Šárka Janouchová.

Takže nejde o to, ztížit ženě přístup k potratu (tři čtyři dny nemocenské jsou významná ztráta peněz). Otázka je úplně jiná: je šílenství kolem toho, že ženy budou mít snazší potrat, oprávněné? Odpověd zní ne. Paradoxně na to samo odpovídá i Hnutí pro život. Jsme rozhořčeni, že byly pilulky v Česku registrovány. Ta pilulka tak, jak je to dnes upraveno, prodlouží ženě utrpení," uvedla pro Českou televizi mluvčí sdružení Zdeňka Rybová.

Jde totiž o to, že zatímco současná miniinterrupce je psychologicky jaksi v rukou lékařů – žena přijde a po vyšetření a zaplacení jde na sál, kde ji lékaři uspí, provedou zákrok a ona se vzbudí a jde domů. Zatímco pilulku sice dostane z rukou lékaře, ale sníst ji musí sama a tři dny žije s tím, že právě zabila svůj nenarozený plod. „Francouzské studie ukázaly, že v 54 % případů dojde k potratu během čtyř hodin, ve 22 % případů dojde k potratu do 24 hodin,“ říká gynekoložka Blanka Vavřinková. 

Pak žena musí pro druhou tabletu, která proces dokončí. To je psychicky hodně náročná situace. A osobně bych ji nikdy řešit nechtěla.

Čtěte dále: Šla jsem na potrat – a má duše pláče …

Problém je, že když se člověk zeptá žen, názor je až na výjimky, viz Zdeňka Rybová, jasný: jsou pro pilulku. „Medikamentózní potrat, který je k ženskému tělu šetrnější, představuje alternativu k chirurgickému zákroku, a je na rozhodnutí ženy, zda a který způsob zvolí. Dosud tuto možnost volby české ženy neměly,“ hodnotí Blanka Vavřinková.

Jen muži brojí proti potratovému prášku. Pak bych se jich ráda zeptala: Proč chcete rozhodovat o zdraví ženy? Budete své děti živit? A proč to u nás tedy tolik mužů nedělá?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).