Hlavní navigace

Po stávce svítá cyklistům: Užší silnice, pruh pro kola

20. 6. 2011

Sdílet

Hlavní město by se přece po vzoru jiných evropských metropolí mohla dočkat výrazně lepších podmínek pro cyklistickou dopravu. A to díky čtvrteční odborářské stávce, píše server Aktuálně.cz. V den, kdy vůbec nejezdilo metro ani většina tramvají, usedly tisíce Pražanů na jízdní kola a zaplnily ulice a cyklostezky.

Hlavní město by se přece po vzoru jiných evropských metropolí mohla dočkat výrazně lepších podmínek pro cyklistickou dopravu.

A to díky čtvrteční odborářské stávce, píše server Aktuálně.cz. V den, kdy vůbec nejezdilo metro ani většina tramvají, usedly tisíce Pražanů na jízdní kola a zaplnily ulice a cyklostezky.

Primátor Bohuslav Svoboda z ODS to bere jako podporu Pražanů tomuto druhu dopravy. A hodlá si dále prověřovat, jestli zájem vydrží a zda by se měly upravit dopravní systémy v metropoli tak, že by se třeba omezila automobilová doprava právě ve prospěch cyklistů.

Svoboda se tak na perspektivu pražské cyklodopravy dívá jinou optikou než jeho první náměstek Karel Březina z ČSSD, který už v den stávky odbyl naděje na další rozvoj cyklostezek větou, že Pražané z kol stejně zase sesednou.

„Nárůst cyklistické dopravy byl významný, ale nemyslím si, že u toho Pražané zůstanou i v normálních pracovních dnech,“ řekl Aktuálně.cz Březina.

Podle primátora Svobody byla dosud podle různých průzkumů podpora cyklodopravy mezi Pražany jen několikaprocentní. „Je to strašně málo na to, aby intenzita změn mohla být významná,“ řekl Aktuálně.cz Svoboda. Zlom ovšem nastal právě ve čtvrtek během odborářské stávky.

„K cyklistice si čuchli i ostatní a třeba poznali, že to není špatné,“ uvedl Svoboda. V plánu má teď prostřednictvím mediálního odboru magistrátu udržovat toto téma živé.

Posléze se podle primátora Svobody uvidí, co dál, jak třeba zasáhnout do zavedeného systému pražské dopravy a zúžit například ulice pro auta ve prospěch pruhu pro cyklisty.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).