Hlavní navigace

Plzeňské farmářské trhy: Jsme hrdými členy Asociace farmářských tržišť ČR

26. 4. 2013

Sdílet

Plzeňské farmářské trhy jsou prodejci i zákazníky hodnoceny jako jedny z nejkvalitnějších v celé České republice. „Standardy nastavené na našem trhu, jsou dosažitelné pro každý trh. Rádi bychom, aby myšlenka farmářských trhů nebyla diskreditována organizátory, kteří k pořádání trhů přistupují liknavě. Proto jsme se stali zakládajícími členy Asociace farmářských tržišť České republiky (AFT ČR)," vysvětluje Tomáš Popp, koordinátor Plzeňských farmářských trhů z občanského sdružení ENVIC.

Plzeňské farmářské trhy jsou prodejci i zákazníky hodnoceny jako jedny z nejkvalitnějších v celé České republice. „Standardy nastavené na našem trhu, jsou dosažitelné pro každý trh. Rádi bychom, aby myšlenka farmářských trhů nebyla diskreditována organizátory, kteří k pořádání trhů přistupují liknavě. Proto jsme se stali zakládajícími členy Asociace farmářských tržišť České republiky (AFT ČR)," vysvětluje Tomáš Popp, koordinátor Plzeňských farmářských trhů z občanského sdružení ENVIC.

O trhu: Plzeňské farmářské trhy

Tuto sobotu (27. dubna 2013) se uskuteční třetí letošní Plzeňské farmářské trhy. Opět se odehrají na tradičním místě – nádvoří hotelu Gondola a v Pallově ulici u Mlýnské strouhy v Plzni od 8 do 12 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola.

K čemu je Asociace farmářských tržišť?

Česká republika je „zaplavena“ farmářskými trhy. V průběhu roku se konají asi na 170 místech. Jen v Praze jich napočítáte přes 20. Bohužel je jejich kvalita kolísavá. Jsou trhy, kde najdete skutečné, poctivě zpracované lahůdky od malých nebo středních zpracovatelů či pěstitelů. Dostane se vám vyčerpávající informace o místě původu potravin, složení produktu i farmě. Pořadatel trhů se chová férově k prodejcům i svým zákazníkům. Důsledně vybírá prodávané prodejce (farmáře) a má přehled o tom, co se na trhu děje. „Jsou však trhy, které lze jen stěží nazvat jako farmářské. Prodávají se na nich potraviny nejasného původu, nelogicky i například stříbrné šperky, postává tam 5 prodejců, kteří nejsou výrobci a s potravinami jen obchodují, konají se na parkovištích nákupních center a podobně. Takové trhy deklasují myšlenku farmářských trhů," dodává Tomáš Popp.

AFT ČR sdružuje pořadatele trhů, kteří to myslí s kvalitou trhů vážně. Asociace je postavena na těchto principech: důsledný výběr prodejců, kvalita a tuzemský původ potravin, vysoká kultura prodeje, férový přístup k prodejcům, rozumně nastavené poplatky za prodejní místa, oživování městských center, podpora malého a středního zemědělského sektoru, výběr lokálních potravin. Podrobné informace najdete na www.aftcr.cz. Občanské sdružení ENVIC pořádající Plzeňské farmářské trhy je zakládajícím členem AFT ČR. „Rád slyším, že trhy pořádané v našem městském obvodu jsou součástí Asociace farmářských tržišť ČR. To dokresluje dlouhodobou snahu občanského sdružení ENVIC o zvyšování jejich kvality. Bez důvodu si Plzeňské farmářské trhy nevysloužily titul nejlepší trhy v ČR," říká starosta ÚMO 3 Jiří Strobach.

K tématu: Farmářské trhy v obchoďáku neuznáváme, říká nová asociace

Plzeňské farmářské trhy nabídnou jako vždy fajnové jídlo

Na třetích letošních Plzeňských farmářských trzích se představí již tradiční, ale i noví prodejci – zelináři ze Zlínska, Plzeňska i Středních Čech, ovocnáři z Nebílov, pekaři ze tří pekáren – Rendl ze Sušice, Zídek z Plzně, a pekaři z Dobřan, vynikající koláče napeče i Anděl Station z Plzně, kuřata a krůty přiveze farma Zephyr, čerstvé i zpracované ryby z CHKO Český les a ze Šumavy (Pstruhařství mlýny), maso a uzeniny od mnoha uzenářů – Angus Farm ze Soběsuk, Matějka z Letin, Kaiser z Terešova a Dvořák z Bělé nad Radbuzou, zvěřinové uzeniny bude prodávat ZEFA VOLARY a pan Bubeníček z Úněšova, mošty nabídnou ovocnáři z Nebílov, Stvolenská a šťáhlavská moštárna pana Ilgnera (vyrábí i vlastní pivo a cider). Mléčné výrobky oceněné značkou Regionální potravina představí minimlékárna Joma. Kozí, kravské i ovčí sýry bude možné zakoupit z farmy Držovice, z Horského statku Abertamy a chráněné dílny Simabelle. Prodávat se budou i bylinky a sazenice. Nádherné bylinky bude prodávat pan Kostka z českých Kopist i pan Fröhlich z Písku. Více informací o prodejcích na www.plzensketrhy.cz.

Připravili jsme pro vás:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).