Hlavní navigace

Pletení může odložit ztrátu paměti

24. 2. 2009

Sdílet

Koníčky jako je čtení knih, vyšívání nebo hraní společenských her může odsunout nástup demence. O výsledcích studie amerických vědců informoval zpravodajský portál televizní stanice BBC. Naopak sledování televize nemá pozitivní vliv na možnou ztrátu paměti. Zhruba 200 lidí ve věku od 70 do 89 let s mírnými problémy s pamětí bylo porovnáno se skupinou, kde nebyly zaznamenány výpadky paměti. Výsledky prezentoval tým z kliniky Mayo v americké Minnesotě, který zpovídal dobrovolníky ohledně jejich…

Koníčky jako je čtení knih, vyšívání nebo hraní společenských her může odsunout nástup demence. O výsledcích studie amerických vědců informoval zpravodajský portál televizní stanice BBC. Naopak sledování televize nemá pozitivní vliv na možnou ztrátu paměti.

Zhruba 200 lidí ve věku od 70 do 89 let s mírnými problémy s pamětí bylo porovnáno se skupinou, kde nebyly zaznamenány výpadky paměti. Výsledky prezentoval tým z kliniky Mayo v americké Minnesotě, který zpovídal dobrovolníky ohledně jejich aktivit ve věku 50 až 65 let.

U těch, kteří se aktivně věnovali koníčkům jako je četba, hraní společenských her anebo ručním pracím včetně pletení nebo vyšívání, je pravděpodobnost výskytu demence 40%. V pozdějším věku tyto aktivity snižují riziko zhruba o 30 až 50%. Na druhé straně sledování televize více než 7 hodin denně přináší značná rizika.

„Tato studie přináší překvapivé výsledky, protože ukazuje, že stárnutí není jen pasivní proces,“ vysvětluje autor studie a specialista v oboru neurologie Yonas Geda. Sarah Day Společnosti pro Alzheimerovu nemoc uvedla: „U jednoho milionu lidí se rozvine demence během příštích let a tito lidé zoufale potřebují najít způsob, jak tomu zabránit.“


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).