Hlavní navigace

Plastové nádobí není bezpečné: 16 % obsahuje rizikové látky

11. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Ilustrační foto Pixabay.com/hans, podle licence: Public domain
Přinášíme vám zjištění velkého testu kuchyňského nádobí a náčiní z plastu. Analýzy prokázaly přítomnost rizikových a karcinogenních látek u 16 % vzorků. Navíc třetina neodpovídá legislativě.

Hygienické stanice z celé ČR ověřovaly, zda je plastové kuchyňské nádobí a náčiní uváděné na náš trh bezpečné. Jednalo se celkem o osmdesát vzorků z polyamidu a melamin-formaldehydové pryskyřice. Již v minulosti byla totiž objevena řada případů, kdy nádobí z plastu, ale i jiných materiálů představovalo zdravotní riziko. Všechny tyto nebezpečné výrobky zveřejňuje pravidelně na svém webu ministerstvo zdravotnictví.

Galerie: Nebezpečné nádobí a kuchyňské náčiní

Situace se nelepší

Podle hygieniků se situace zhoršuje v důsledku pokračujícího dovozu potřeb pro domácnost ze třetích zemí. Jde zejména o výrobky z Dálného východu a Číny. Ty nemusí splňovat požadavky na bezpečnost pro materiály a předměty z plastů určených pro styk s potravinami podle přísné evropské legislativy.

„Riziko pro spotřebitele spočívá zejména v potenciální zátěži lidského organismu karcinogenními látkami – primárními aromatickými aminy, formaldehydem a melaminem, migrujícími z výrobků určených pro styk s potravinami vyrobenými z polyamidu a melamin-formaldehydové pryskyřice,“ uvádí ministerstvo zdravotnictví v závěrečné zprávě.

Od ledna 2013 byly navíc v EU významně sníženy přípustné hodnoty pro látku melamin (z hodnoty 30 mg/kg na hodnotu 2,5 mg/kg), kontrola proto také ověřovala, jestli výrobky z melaminu uvedené na trh po tomto datu splňují zákonné požadavky.

Při kontrolách se ukázalo, že rizikoví dovozci se snaží přísnou legislativu EU a vstupní kontroly obejít například odlišným pojmenováním výrobků, kdy namísto „kuchyňské náčiní“ nazvou produkt coby „stolní“, na který se již některé povinnosti nevztahují. „Není ale žádný rozdíl mezi plastovou mísou pro „stolní“ účely a pro „kuchyňské“ účely, protože případná zdravotní rizika jsou naprosto stejná,“ komentuje závěry ministerstvo. „Dosavadní praxe ukazuje, že na trhu jsou nalézány výrobky, které byly uvedeny na trh v rozporu s právními předpisy. Na základě výsledků kontrol se stejným zaměřením za roky 2012 až 2014 nelze konstatovat, že by došlo ke zlepšení situace v tržní síti.“

Plastové nádobí není bezpečné – to platí pro 16 % produktů

V rámci posledních kontrol bylo odebráno osmdesát výrobků – kuchyňských plastových potřeb a náčiní, z toho bylo třicet šest výrobků z melamin-formaldehydové pryskyřice a čtyřicet čtyři výrobků z polyamidu a nylonu. Hygienici výrobky odebírali převážně v prodejnách, v některých případech přímo u dovozce, čtyři výrobky objednali přes e-shop.

Všechny vzorky byly následně podrobeny laboratorní analýze.


Autor: MZ ČR

Třináct výrobků, tedy více než šestnáct procent, odborníci vyhodnotili jako nevyhovující. Z toho bylo deset výrobků rizikových z důvodu překročení limitu formaldehydu nebo melaminu a u tří výrobků z polyamidu/nylonu byla potvrzena přítomnost karcinogenních aminů.

Celkem pětadvacet výrobků (tj. 31 %) nevyhovovalo v dalších kontrolovaných parametrech, zejména značení a prohlášení o shodě. „Dalším problémem je předkládání nabývacích dokladů, které v některých případech nejsou předloženy vůbec, nebo neobsahují všechny náležitosti, nebo se jedná o falešné doklady,“ uvádí ministerská zpráva. „Přitom mnohé z těchto parametrů mohou mít přímou vazbu k bezpečnosti výrobku.“

Výsledek kontrol potvrdil, že přes platnost nařízení EU se na trhu ČR dlouhodobě nacházejí nevyhovující výrobky – plastové kuchyňské náčiní a nádobí. Státní zdravotní dozor se stejným zaměřením bude proto pokračovat dále i v roce 2016.

Zdroje: MZ ČR, Hygienická stanice hlavního města Prahy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).