Hlavní navigace

Pivo na kole. Je to zločin?

15. 6. 2009

Sdílet

Také si rádi zpříjemníte výlet na kole pivem? Říkáte si, jeden kousek, koho to zabije? Také si občas jedno pivo dám. Sice tím končím, ale už si zahrávám se zákonem. Cyklistovi na silnici se netoleruje ani kapka alkoholu. Víte, co vám hrozí na kole „pod vlivem“? A kontroluje vůbec policie cyklisty?

„Sankce velmi záleží na okolnostech konkrétního případu. Podle zákona o přestupcích muže být tomu, kdo jede na jízdním kole ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil požitím alkoholického nápoje nebo užitím jiné návykové látky, uložena pokuta až 50 000 Kč. Za určitých okolností může takovému cyklistovi hrozit i postih za trestný čin,“ varuje kpt. Mgr. Veronika Benediktová. Advokát Mgr. Luděk Šikola dodává, že „trestním činem (ohrožování pod vlivem návykové látky) se vaše „divoká“ jízda stává od hranice jednoho promile alkoholu v krvi." Opatrní by neměli být jen cyklisti. Pokud se budete chtít po několika pivech chovat zodpovědně a vyměníte kolo za koně, vola nebo třeba psí spřežení, moc si nepomůžete – ani je nesmíte sedlat či je zapřahat na pozemních komunikacích posilněni alkoholem nebo jinou návykovou látkou.

Když ovšem zastavím s kolem u nějakého cyklobufetu, můžu vytušit, že cyklisti se trestů příliš neobávají. Vlastně i já si během výletu jeden malý zlatavý mok dopřeji a snad budu mít štěstí, stejně  jako včera, a žádnou policejní hlídku během ujetých osmdesáti kilometrů nepotkám. Jenže policisté prý opravdu hlídkují a namátkově nechávají cyklistům dýchnout. To, že jsem je zrovna já nikdy nepotkala, zřejmě nic neznamená. „Dopravně bezpečnostní akce jsou již několik let plánovány regionálně. Právě policisté na regionální úrovni nejlépe znají úseky a místa, kam je nutné zaměřit výkon služby,“ prozradila mi kpt. Mgr. Veronika Benediktová z Policejního prezidia ČR.

Dýchněte si, prosím!

Pivo kolo 2

Zeptala jsem se tedy v Jihomoravském kraji, ve kterém je vzhledem k pěstování vína alkoholové pokušení snad větší, než kdekoliv jinde v republice. Početné stezky ve zdejší krajině totiž často lemují vinice a vinné sklípky. Kdo by odolal? „V našem okrese máme poměrně dost cyklostezek, proto průběžně chystáme akce, kdy zjišťujeme, zda cyklisté jezdí nebo nejezdí pod vlivem alkoholu. Někdy vyloženě vyhlásíme speciální akci zaměřenou na cyklisty. V našem okrese je i spousta tras okolo vinných sklepů, kdy záleží na tom, zda vedou po pozemní komunikaci. Kontroly ovšem děláme v rámci celého okresu,“ varují cyklisty na preventivně informačním oddělení Policie ČR okresu Břeclav.

Počty přistižených cyklistů pod vlivem bohužel není snadné dohledat. Statistiky se o tom nevedou a musel by se „otevřít“ každý případ cyklistických přestupků. Proč cyklisti nejsou pod hledáčkem policie tolik jako řidiči aut?  Možnou odpověď lze hledat ve statistice nehodovosti z minulého roku. Z celkového počtu 7252 nehod zaviněných pod vlivem alkoholu připadá 436 nehod na cyklisty. Dle statistického průměru by ovšem bylo vloni usmrceno na tisíc nehod 19,6 cyklistů. Pro srovnání v osobním automobilu „jen“ 6,9 osob. Čísla zřejmě nejsou výstrahou ani pro cyklisty ani pro  ministerstvo dopravy, které je ve své kampaně zkrátka vynechalo.

Potkali jste někdy při jízdě na kole policejní hlídku (a kontrolovala vás)?

Vadí i jedno pivo?

Bohužel nejsou statistiky, které by udávaly, kolik cyklistů způsobilo nehodu po vypití jednoho piva a přiznejme si, že alkohol na každého působí jinak. V zásadě ale platí, že jedna desítka s námi příliš nezamává. „Pro cyklistu je spíše prospěšná. Pivo je hypotonické, obsahuje hořčiny, vitaminy, je studené a osvěžující a hlavně doplníte tekutiny a energii,“ vysvětluje sportovní lékař MUDr. Tomáš Vrbica a dodává: „Vypití jednoho desetistupňového piva by nemělo mít vliv na naše rozhodovací účinky nebo na pozornost.“ Samozřejmě by měl být cyklista zodpovědný a zůstat u jednoho, lépe jen malého piva k jídlu, přestože má pocit, že ani dvě nebo tři, které běžně vypije, s ním příliš nezacvičí.

Pivo kolo 3

Po sportovním výkonu, nebo po jiné fyzické aktivitě, se alkohol vstřebává rychleji: „Při sportu ztratíme tekutiny, minerály a organismus tedy více nasává vše, co se mu podá. Po fyzické činnosti opilost nastupuje rychleji,“ varuje MUDr. Tomáš Vrbica. Navíc po vypití většího množství alkoholu vám nohy tak nějak ztěžknou a jede se hůř.  „Za to může ale spíše únava centrálního charakteru a zpomalená rychlost signálu. Zpočátku jedeme rychle a dáváme do toho sílu, poté nastupuje únava a koordinační poruchy,“ vysvětluje MUDr. Vrbica.

Foto: Ivana Dvorská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).