Hlavní navigace

Přehled zahraničních výrobků vydávaných za "Českou kvalitu"

22. 2. 2012

Sdílet

Řetězec Penny Market nadále klame o „České kvalitě“ a označuje tak i potraviny ze zahraničí, které nesplňují požadavky značky. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) začátkem února zjistila, že Penny Market označuje visačkou „Česká kvalita“ i zboží zahraničního původu, což je zjevné klamání spotřebitele.

Řetězec Penny Market nadále klame o „České kvalitě“ a označuje tak i potraviny ze zahraničí, které nesplňují požadavky značky.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) začátkem února zjistila, že Penny Market označuje visačkou „Česká kvalita“ i zboží zahraničního původu, což je zjevné klamání spotřebitele.

Řetězec měl zkontrolovat a přeznačit zboží označené v prodejnách visačkou „Česká kvalita“, které nemělo podle zjištění inspekce v některých případech původ v České republice. Při opakovaných kontrolách provozoven řetězce se ale ukazuje, že klamavě označené výrobky jsou stále nabízeny spotřebitelům.

Zboží označené v prodejnách etiketou s nápisem „Česká kvalita“ a vlajkou ČR má v některých případech původ mimo Českou republiku. Ve spotřebitelích je tak vyvolán mylný dojem, že si kupují potravinu vyrobenou v České republice.

Řetězec používá ve své propagaci v souvislosti s nápisem „Česká kvalita“ i další obdobná spojení, jako je „nakupujte hezky česky“, „od českých farmářů“, „široká nabídka českých značek“, „regionální dodavatelé“ apod.

Chybně označených výrobků je víc

Původní zjištění se týkalo tří výrobků původem z Polska a Slovenska, které byly takto prezentovány. „Špatné označení se týkalo mražených kuřecích prsních řízků a Fishi zavináčů z Polska a sýru Maratonec s vlákninou ze Slovenska,“ uvedl mluvčí SZPI Michal Spáčil.

Při následných kontrolách byly zjištěny i další klamavě nabízené potraviny.

Visačkou „OD ČESKÝCH PEKAŘŮ” byl označen selský chléb německého výrobce. U štítku „OD ČESKÝCH ŘEZNÍKŮ“ mohli zákazníci najít salám s pepřem, salám se sýrem a kořením a salám s paprikou a pepřem, všechny taktéž vyrobené v Německu.

Jako „Česká kvalita“ bylo označeno i následující zboží:

Název výrobku

Na obalu deklarovaná země původu, příp. vyrobeno v:

HERO Sunar original

Velká Británie

HERO Sunar complex 2

Velká Británie

HERO Sunar complex 3

Velká Británie

Fresci Paprika červená řezaná

Polsko

Mochovská směs

Rakousko

Bohemia sticks s příchutí jemný kečup

Rakousko

MON CHÉRI FERRERO

Německo

Tanja citronek

Řecko

TEEKANNE EARL GREY

EU

TEEKANNE GREEN TEA

EU

Olio, extra panenský olivový olej

Itálie

VÍNO MIKULOV, Svätovavrinecké

Slovensko

VÍNO MIKULOV, Rizling vlašský

Slovensko

Jánošík,Gazdovská pařenice Uzená

Slovensko

Yoplait Light Extra porce ovoce

Francie

Zott Jogobella jogurt

Německo

Activia tvarohová

Polsko

„SZPI považuje tento přístup za flagrantní porušení potravinového práva a správní řízení o uložení pokuty bude zahájeno nejen za klamání spotřebitele, ale i nesplnění opatření, které bylo řetězci uloženo,“ říká Michal Spáčil.

Zdroj: SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).