Hlavní navigace

Patří ponožky do sandálů, nebo ne?

30. 7. 2009

Sdílet

Dlouholetý spor naší civilizace. Nosit, nebo nenosit ponožky v sandálech? Společnost se rozděluje na ty, kterým to přijde jako vrchol nevkusu, a ty, kteří ponožky nosí, protože jim je to tak pohodlné. Módní návrháři však vyhrožují, že se stanou ponožky v sandálech módním hitem sezony. Je to vůbec možné?

Ponožky v sandálech se umisťují na žebříčku „estetického hnusu“ poměrně vysoko – hned za neoholenýma nohama v silonkách a před mikinou zastrčenou v kraťasech (často kombinované právě s ponožkami v sandálech). V některých lidech vzbuzují úsměv, v jiných až opovržení. Je to snad největší faux pas! Už samotné sandály jsou nevzhledné a buranstvím zavánějící. Prodyšnosti a jiné argumenty na tom nic nezmění. Je to jasná indicie: Nikdo, kdo má byť minimální cit pro míru vkusu, si ponožky do sandálů nemůže pořídit. Pro mě osobně je to jasné varování, říká kostýmní výtvarnice Zuzana Straková. S tím souhlasí i módní návrhářka Tereza Kuncová: Osobně se mi to příliš nelíbí, nicméně je-li ponožka nějak zajímavá – buď barevně, nebo vzorkem či střihem a dáte ji do designové boty, pak z toho může být dobrý outfit. To ovšem neplatí o bílé ponožce narvané v sandálech! 

Proč „ano“?

ponožky v sandálech

Přesto jsou lidé, kteří módu neřeší. „Ponožkáři“ mají spoustu argumentů, proč mít ponožku vykukující  mezi pásky sandálů. Tím nejpádnějším je skutečnost, že jim to přijde pohodlné (mně zas přijde pohodlné chodit nahá, a chodím tak snad po ulici?). Dále se neodírá kůže, nedělají se puchýře a ponožka absorbuje pot. Ať chcete nebo ne, nohy se vám přece potí a ponožku večer šoupnete do pračky. Co ovšem uděláte s botou – umyjete ji po každém nošení? ptají se. Nicméně dermatolog MUDr. Petr Havel namítá: Vzdušná obuv je v letních měsících rozhodně lepší a pokud nemá dotyčný jiné zdravotní komplikace, je dle mého názoru lepší chodit v sandálech bez ponožek. A máte to, noha by prostě měla v létě dýchat.

Dále jsou tu nečistoty z ulice – necelé dva centimetry pod chodidlem se mísí prach s odumřelými těly rostlin a živočichů, zbytky ptačích a psích exkrementů a mnoho dalšího, o čem raději nevědět. Ze všeho si odnesete kousek na noze domů!

Opravdu? Zkusila jsem si to a za tmy jsem se několik hodin procházela městem. Šla jsem jak ulicemi, tak parkem a modlila se, ať nepotkám někoho známého. Dříve bílá ponožka byla opravdu trochu zašedlá, ale nic hrozného. Navíc pro citlivky existuje přece jednoduché řešení – nohy ihned po příchodu domů umýt, stejně tak, jako si většina lidí (doufám) myje ruce. Navíc nevím, co bych dělala, kdyby začalo pršet. Setrvala bych v mokrých ponožkách? Dovedete si představit, co by to udělalo s kůží?

Vzali byste si ponožky do sandálů?

Česká republika v srdci východní Evropy

Když jsou ponožky v sandálech tak pohodlné a dle „ponožkářů“ vhodné, tak proč se to jinde ve světě nenosí? Snad nejvíce nad tím kroutí hlavou ve Velké Británii, kde ponožky naopak nenosí téměř nikdy a fusekle v sandálech jim přijde prostě odporná. Podobně reagují i za oceánem.  Čechokanaďan Martin Mráz k tomu dodává: Ponožky v sandálech jsou v Torontu k vidění pouze v nějaké polské čtvrti. Pokud potkáte někoho v Kanadě takto ustrojeného, můžete si být jisti, že se jedná o Čecha, Poláka nebo Ukrajince.

ponožky v sandálech

Zkušenosti Héléna Fantl z Francie jsou velice podobné: Jednou jsem se dostala na francouzském venkově do dopravní zácpy. V dálce na křižovatce vidím řídit dopravu legrační postavičku v kraťasech a hlavně v sandálech s těmi šílenými šedobéžovými ponožkami vytaženými do půlky lýtek. Říkala jsem si, to nemůže být nikdo jiný, než Čech. A opravdu, když přijela blíže, zjistila jsem, že se jedná o jakéhosi řidiče autobusu alias „dobrovolného policistu“. Se slovy „Ty tady maj binec“ řídil dopravu. Oháněl se rukama a hlasitě křičel: Stop stop stop už dál nejeď! No copak neslyšíš, co ti povidám? A ty (obrátil se na jiné auto), ŠUP ŠUP ŠUP, kam to koukáš, říkám ti, abys to nastartoval a zmizel… 

Ponožkám v sandálech se smějí všude, snad vyjma Japonska. K jejich tradičnímu oblečení patří ponožky „tabi“. Sahají nad kotníky a mají díru mezi palcem a ostatními prsty. Nemohu si pomoci, ale na drobných Japonkách v kimonu to vypadá tak nějak elegantněji.  

Jsou případy, kdy i zarytí odpůrci ponožky tolerují

Jednak může být řeč o ponožkách v klasických kožených sandálech na mužíkovi s opraným tričkem zastrčeným do kraťasů na gumě přepásaných ledvinkou, jednak může jít také o sportovní sandály, ve kterých máte rovněž sportovní ponožku. Přesně tak, v sandálech na trek mi ponožka nevadí, souhlasí odpůrkyně ponožek Tereza Pěkná a dodává, že si ovšem do hor stejně bere většinou pevnou botu.    

Pak jsou ještě výjimečné situace, kdy trávíte večer venku, ochladí se a ponožky, ač máte sandále, jsou jedinou záchranou. Vzpomínám si, že jsem jednou mrzla v letním kině a záchranou mi byl právě pár ponožek. Tenkrát jsem vůbec neřešila, že se do žabek příliš nehodí. Ale jak říkám, to byla extrémní situace.  

A co vy? Jste ponožkáři, nebo neponožkáři?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).