Hlavní navigace

Padělanou bankovku nepoznáte

4. 3. 2010

Sdílet

Podnikatel.cz: Na bankovku s nominální hodnotou 500 000 Kč asi jen tak někdo neskočí. U tisícikoruny s vodotiskem a dalšími imitovanými ochrannými prvky však už nastává problém. Běžný občan totiž nemusí dobře udělaný padělek rozpoznat.  Podle České národní banky (ČNB) zůstávají padělky tuzemské národní měny málo nebezpečné. Jak se však mohli v pondělí na živo přesvědčit účastníci tiskové konference ČNB, některé padělky jsou pro laiky prakticky nerozpoznatelné.

Podnikatel.cz: Na bankovku s nominální hodnotou 500 000 Kč asi jen tak někdo neskočí. U tisícikoruny s vodotiskem a dalšími imitovanými ochrannými prvky však už nastává problém. Běžný občan totiž nemusí dobře udělaný padělek rozpoznat. 

penize

Podle České národní banky (ČNB) zůstávají padělky tuzemské národní měny málo nebezpečné. Jak se však mohli v pondělí na živo přesvědčit účastníci tiskové konference ČNB, některé padělky jsou pro laiky prakticky nerozpoznatelné.

Zatímco na bankovku v nominální hodnotě 500 000 Kč, která vznikla z pětisetkoruny připsáním tří nul propisovací tužkou, skočí opravdu asi jen málokdo, tisícikorunu s vodotiskem a s ochranným pruhem přijme takřka kdokoli.

Padělky rozřazuje ČNB podle kvality provedení do pěti skupin, od neumělých padělků až po velmi nebezpečné. Nejvíce odhalených falešných bankovek (2974) spadá do skupiny „méně zdařilých“, které by měl podle bankéřů rozpoznat i běžný občan. Žádný odhalený padělek nepatřil do nejnebezpečnější skupiny, avšak 12 jich bylo zařazeno do druhé rizikové skupiny, tzv. „nebezpečné padělky“.

Čtěte téma: Ona vydělává víc. Jemu to nevadí.

Ve dvaadvaceti procentech amerických manželství je žena hlavním živitelem rodiny, což je o sedm procent více, než tomu bylo v sedmdesátých letech, píše se v novém výzkumu agentury Pew Research. Skoro třetina žen má vyšší vzdělání než jejich manželé a jejich počet stále roste. A zřejmě nejenom v Americe.

Jenže ani bankovky z „málo nebezpečných skupin“ nemusí obyčejný neproškolený občan poznat. Padělanou stokorunu řadící se do skupiny méně zdařilých sice na první pohled prozradí menší velikost, než jakou má originál, ale u ostatních bankovek již situace tak jasná není. Například tisícikoruna, která měla vodotisk a některé další ochranné znaky, způsobila mezi novináři menší rozruch. V podstatě všichni se shodli, že danou bankovku by přijali bez sebemenšího stínu podezření.

Zaměstnanec ČNB, který falešné bankovky prezentoval, se jal sice oponovat, že papír je jiný než originální, že barvy mají tmavší odstín a že některé ochranné prvky se přece nedají zaměnit. Jak však mohu potvrdit, jestliže nemáte srovnání, při zběžném ohledání si padělku všimne jen málokdo. Navíc zkuste si v obchodě, kdy za vámi stojí dlouhá fronta, začít kontrolovat obdržené bankovky, zda mají všechny ochranné prvky, správnou barvu, velikost a papír. Nevraživé pohledy a nejapné poznámky by bylo to nejmilejší, co by vás v tu chvíli mohlo potkat.

V článku Daniela Morávka Zdařilé padělky od pravých bankovek laik prakticky nerozpozná na serveru Podnikatel.cz naleznete také zkušenosti s cizí měnou a ukázky padělaných bankovek.

Foto: Ivana Dvorská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).