Hlavní navigace

Onkologové tvrdí, že snížení počtu onkologických center péči nezhoršil

16. 2. 2009

Sdílet

Péče o nemocné s rakovinou je v České republice na velmi dobré úrovni, řekl v pátek předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček. Jeho výrok padl skoro měsíc poté, co audit ministerstva zdravotnictví redukoval počet komplexních onkologických center z 18 na 13. „Jediný rozdíl mezi komplexním onkologickým centrem a onkologickým centrem je v tom, že to komplexní může aplikovat biologické léky. Není ale pravda, že by centra, která neobhájila status komplexního onkologického centra, pacienty…

Péče o nemocné s rakovinou je v České republice na velmi dobré úrovni, řekl v pátek předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček. Jeho výrok padl skoro měsíc poté, co audit ministerstva zdravotnictví redukoval počet komplexních onkologických center z 18 na 13.
„Jediný rozdíl mezi komplexním onkologickým centrem a onkologickým centrem je v tom, že to komplexní může aplikovat biologické léky. Není ale pravda, že by centra, která neobhájila status komplexního onkologického centra, pacienty léčila hůře. Jen prostě neposkytují tuto vysoce specializovanou a nákladnou léčbu,“ vysvětlil Vorlíček. Podle onkologické společnosti takto centralizovaná péče dosahuje dobrých výsledků a analýzy ukazují, že se zvýšil i počet přežívajících pacientů. „Zatím tato data máme u dvou indikací, ale rádi bychom postupně zmapovali všechny diagnózy,“ řekl Vorlíček.

Zástupci onkologických center bez statusu komplexního centra ale poukazovali na to, že jim ubývají pacienti a nevěří v kvality centra. „Situace se uklidní, počkejme půl roku. Obdobný jev jsme zaznamenávali i v době, kdy vznikala onkologická centra. Tehdy pacienti také utíkali z nemocnic a chtěli se léčit v centrech. Pak se ale vše stabilizovalo a dnes zase docházejí k onkologům i mimo centra,“ uklidňoval Vorlíček.

Vůči auditům vystoupila na tiskové konferenci i Česká lékařská komora. „To, co v onkocentrech proběhlo, se nedá nazvat auditem. Bylo to šetření ministerstva, které obsahovalo celou řadu metodologických i statistických chyb. A na konci tohoto procesu stály desítky až stovky pacientů, kteří se ptali, kde je tedy kvalitní onkologická péče,“ tlumočil názor komory Aleš Herman.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).