Hlavní navigace

Horní Jiřetín, který se má proměnit v kráter

21. 8. 2009

Sdílet

TIP NA VÝLET – Obec Horní Jiřetín leží v průmyslovém Ústeckém kraji poblíž uhelného dolu a jsou tendence srovnat i tuto obec a její okolí se zemí. Vypravila jsem se sem dříve, než se zdejší krajina promění v kráter. Můžete vyrazit jak pěšky, tak na kole. Turisticky zajímavých míst je v okolí poměrně dost.

Horní Jiřetín leží mezi Litvínovem a Mostem, odkud sem jezdí několikrát denně autobus. Stejně tak sem vede i cyklostezka, která pokračuje dál, podél Jiřetínského potoka do  Mikulovic, kde se napojuje na Krušnohorskou magistrálu. Okolí městečka je zajímavé i pro pěšího turistu. Žlutá turistická značka vás vyvede Mariánskoúdolním polesím k Nové Vsi v Horách, kde se můžete napojit na červenou turistickou značku a vychutnat si dvacet tři kilometrů naučné stezky Flájská hornatina. Nebo můžete vystoupat na Rozhlednu císaře Františka Josefa na Růžovém vrchu (729 metrů) – leží východně od horní části obce Hora Svaté Kateřiny.

Zámek Jezeří

Horni Jiretin

Za návštěvu stojí i kdysi honosné sídlo rodu Lobkowiczů, zámek Jezeří. Z Horního Jiřetína sem vede modrá turistická značka, nebo do 1,5 kilometru vzdálené městské části Horního Jiřetína Černice zajíždí autobus z Litvínova. Svahy nad zámkem jsou porostlé záplavou červených náprstníků. Rostou tu od roku 2005, kdy zámek i zahradu a okolí poničila vichřice o síle orkánu.

Dva prohlídkové okruhy, z nichž jeden vypráví zejména o historii zámku a okolí a druhý vás zavede do sklepů, kde se v současné době zabydlela strašidla a jiné pohádkové bytosti, můžete absolvovat až do konce října, denně (kromě pondělí) od 9 do 18 hodin.

Několikakilometrový výlet si můžete užít v okolních lesích, kde již není po bouři ani památky. Díky kopcovitému terénu se většinou střídavě stoupá a klesá. Trasy vedou vesměs po lesních nebo asfaltových cestách.

Změní se Horní Jiřetín s okolím v kráter?

Horni Jiretin

Horní Jiřetín je zdánlivě běžné malé město, jakých je v naší republice několik set. Jsou tu domy, samoobsluha, ve které najdete všechno od včerejšího rohlíku přes pastičky na myši po šampon na vlasy. Mají tu hospodu, kostel, rybáře s rybárnou. Jenže dvěma tisícům obyvatel nyní hrozí, že se blízký důl rozšíří a podemele i jejich domy a zahrady. Těžit se tu začalo několik let po druhé světové válce a sto šest obcí již bylo kvůli povrchové těžbě vysídleno a srovnáno se zemí (včetně středověkého královského města Mostu). Poslední obětí těžby se staly počátkem devadesátých let Libkovice.

První polistopadová vláda sestavila Program ozdravění životního prostředí v Severočeském kraji a stanovila územní ekologické limity těžby. Nyní se jedná o jejich prolomení. Důvodem je zejména řešení nezaměstnanosti v okolních obcích.

Foto: Filip Singer

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).