Hlavní navigace

Odškodné za nepovedenou sterilizaci: 40 tisíc korun

30. 10. 2009

Sdílet

Přes čtvrt milionu korun požadovala Šárka Doušová po nemocnici za to, že jí provedla sterilizaci a ona přesto otěhotněla a porodila zdravou holčičku. Soud ale ženě vyměřil jen zlomek z toho, co chtěla, a sice 40 tisíc korun. Je to dost?

Šárka Doušová chtěla od nemocnice a kraje za své újmy vysoudit celkem 290 tisíc korun. Soud to ale odmítl s vysvětlením, že zásah do jejich osobních práv nebyl tak závažný, že by jím bylo poškozeno zdraví. Soudkyně přesto uznala, že nechtěné těhotenství způsobilo ženě psychické, zdravotní i sociální problémy. 

Čtěte téma: Antikoncepce vás může i zabít

Zdravé dítě. Je to škoda?

Rodina-vztahy-čekáme-dítě-porod-operace

„Krajský soud se přiklonil k tomu, že narození zdravého dítěte je šťastná událost. Rodina se s touto změnou navíc postupně vyrovnala,“ dodala soudkyně Jitka Kalfeřtová. Odškodné má nakonec zaplatit krajský úřad jako zřizovatel zdravotnického zařízení.

Doušová však s výrokem soudu spokojená není. Po poradě s právníkem se chce odvolat k Vrchnímu soudu v Praze a pokud ani tam neuspěje, je odhodlaná se bránit u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Měl soud uznat odškodné 290 tisíc korun, které Šárka Doušová požadovala?

Čtěte téma: Antikoncepce pro muže je tady. Bude o ní zájem?

Nemocnice: Selhala metoda, ne my

Nemocnice odškodnění zaplatit nechtěla a tvrdila, že v případě ženy selhala operační metoda, ne lékaři.

Lékaři ženě před několika roky po těžké havárii přerušili vejcovody, neboť případné těhotenství by jí způsobilo vážné zdravotní komplikace. Ty v průběhu nečekané gravidity nastaly, žena přesto dva měsíce před termínem porodila zdravou holčičku. Teď od nemocnice požaduje čtvrtmilionové odškodnění, protože třetí dítě ani podobné zdravotní problémy nechtěla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).