Hlavní navigace

Od porodu k soudu? Riziko nese porodní asistentka i léčitel

25. 1. 2010

Sdílet

Spoléháte se na alternativní medicínu? I když k léčiteli chodíte rádi a dobrovolně, od letoška se může stát, že kvůli vám skončí před soudem. Rozhodli jste se pro porod doma? Zodpovědnost ponese porodní asistentka. Může za to novela trestního zákoníku, která platí od prvního ledna letošního roku.

Ministerstvo zdravotnictví, které se na přípravě novely podílelo, si ústy náměstkyně MARKÉTY HELLEROVÉ pochvaluje, že je to tak správně. „Lépe jsme definovali, co může být trestným činem, což doposud v případě medicíny nikde nebylo,“ vysvětluje náměstkyně. „Jinak se totiž ve svých zákonech léčiteli nijak nezabýváme, nepovažujeme jejich činnost za zdravotnickou péči, takže jsme ji doposud neřešili, až do připomínkování novely trestního zákona,“ dodává.

soud

Konkrétně jde o paragrafy 30 a 31 novely, které ve zkratce říkají, že: „Trestný čin nespáchá, kdo jedná na základě předem daného svolení osoby, jíž se událost týká – za svolení nelze považovat souhlas k ublížení na zdraví nebo usmrcení, s výjimkou případů lékařských zákroků, které jsou v době činu v souladu s právním řádem a poznatky lékařské vědy a praxe. Nejde o přípustné riziko, jestliže taková činnost ohrozí život nebo zdraví člověka, nebo provádění této činnosti neodpovídá míře rizika nebo odporuje požadavkům jiného právního předpisu…“

Převedeno z právnické mluvy do češtiny: i kdybyste léčiteli sami dobrovolně podepsali papír, že veškerá rizika jeho léčby berete na sebe, on – pokud vám ublíží  – stejně skončí před soudem, protože jeho postup léčby není lege artis, tedy v souladu s nejmodernějšími doporučenými postupy léčby. A na rozdíl od lékaře, který pacientovi ublížil v nemocnici či ve své ordinaci, se léčitel z ublížení na zdraví jen tak nevyviní.

„Je to stejné, jako byste podepsali papír sousedovi, že souhlasíte, aby vám prostřelil nohu. Může to být sice vaše dobrovolné přání, ale vůbec nic to neznamená – on stejně skončí před soudem,“ vysvětluje právník ONDŘEJ DOSTÁL, který se specializuje na oblast zdravotnictví.

Stejné je to i u porodů doma

Totéž se týká i porodních asistentek, které chodí k porodům doma. „Naštěstí je takových žen, které se do tohoto dobrodružství pustí, málo,“ říká náměstkyně Markéta Hellerová. „V případě porodních asistentek jsme však nechtěli zpochybňovat toho, kdo takový porod vede, ale to, kde ho vede,“ dodává.

porod

I kdyby tak rodička souhlasila, že na sebe přebírá veškerá rizika svého rozhodnutí rodit doma, zodpovědnost nese jen a jen porodní asistentka. „A těm se teď bude v případě, že se něco zvrtne a rodičce či dítěti se něco stane, jen obtížně dokazovat, že postupovaly správně a nic nezanedbaly, když vedly porod v místě, které není zdravotnické zařízení uzpůsobené pro porod, čili že postupovaly jinak, než lege artis,“ vysvětluje Ondřej Dostál.

„Mnohem snáz se nyní před soudem bude obhajovat lékař, který při léčbě poškodil pacienta, ale léčil ho v ordinaci nebo v nemocnici, která je na léčbu vybavena, a léčil ho postupy, které jsou obvyklé a doporučené, než porodní asistentka při porodu doma nebo léčitel,“ shrnuje právník.

Názor: Porody doma aneb Když se žena cítí bezpečně …

Podle prezidentky Unie porodních asistentek IVANY KÖNIGSMARKOVÉ s tím porodní asistentky počítají. „Samozřejmě to už teď bereme tak, že zodpovědnost je na tom, kdo poskytuje péči, čili na mě, když si mě někdo k porodu doma zavolá. Je to má zodpovědnost, když takovou práci dělám a dělám ji se vším všudy. Nikoho násilím nenutíme zůstat doma a rodit doma. A když pracuju a pomáhám ženě, která si přála rodit doma, tak se samozřejmě chovám tak, abych něco nezpackala,“ říká.

V každém případě se dá čekat, že se díky těmto dvěma nenápadným úpravám novely trestního zákona brzy zvýší počet léčitelů či porodních asistentek, kteří stanou před soudem.

Považujete důsledky novely pro léčitele a porodní asistentky za správné?

Autorka je redaktorkou MF DNES

Ilustrační foto: agentura SXC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je redaktorkou MF DNES.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).