Hlavní navigace

Očkování proti žluté zimnici: nově jen jednou za život

10. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / James Gathany, podle licence: Public domain
Odborník na vakcinaci Marek Petráš upozorňuje na aktuální změnu v očkování. Týká se vakcíny proti žluté zimnici, kterou bylo doposud nutné obnovit každých deset let.

Od 11. června 2016 vejde v platnost rozhodnutí Světové zdravotnické organizace (WHO) přijaté již v červnu 2014, které upravuje očkování proti žluté zimnici vyžadované do některých zemí.

„Původní platnost očkování proti žluté zimnici, určená na deset let, byla tímto dnem změněna na doživotní platnost,“ uvádí Marek Petráš na serveru Vakciny.net. Znamená to, že jednou již očkovaný cestovatel nebude potřebovat nové očkování proti žluté zimnici každých deset let.

Žlutá zimnice

Smrtelné onemocnění způsobené virem, který přenášejí některé druhy komárů. Projevuje se horečkou, bolestmi hlavy a zad, nevolností, zvracením a celkovou slabostí. Později se objevuje zežloutnutí kůže v důsledku selhávání jater a projevy krvácení do kůže i vnitřních orgánů.

Kde se vyskytuje:

  • Subsaharská Afrika (aktuálně zejména Angola, Uganda, DR Kongo)
  • Jižní Amerika (od Panamského průplavu po Paraguay, zejména Amazonie)

Očkování:

  • Očkování proti žluté zimnici je do některých rizikových zemí povinné.
  • Mohou ho provádět jen registrované ambulance očkování.
  • Očkuje se jednou dávkou.
  • Je nutné vystavit Mezinárodní očkovací průkaz.

Vakcíny:

  • Stamaril: cena asi 1000 korun

Zdroj: server 120na80.cz – Velký přehled: 7 očkování proti exotickým nemocem

„Přestože se jedná o změnu připravovanou dva roky, může se v počátečních měsících platnosti tohoto ustanovení stát, že místní autority budou vyžadovat od cestovatele platné očkování proti žluté zimnici ne starší než deset let,“ upozorňuje Marek Petráš. Proto je podle něj vhodné si před cestou raději ověřit na místním zastoupení dané země uznání tohoto rozhodnutí WHO.

Odborník dále upozorňuje cestovatele do Ugandy, že tento stát od května 2016 vyžaduje očkování proti žluté zimnici od všech cestovatelů vyjma dětí mladších dvanácti měsíců. Důvodem je riziko této nákazy v celé zemi.

Podrobněji o očkováních na cesty informuje server 120na80.cz ve Velkém přehledu: 7 očkování proti exotickým nemocem. Kromě konkrétních očkování proti žluté zimnici, břišnímu tyfu, choleře, japonské encefalitidě, žloutence typu A a B, meningokokové meningitidě a vzteklině obsahuje rady, kdy očkovat, když se chystáte do exotických zemí, a co všechno to obnáší.

Zdroje: vakciny.net, 120na80.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).