Hlavní navigace

V čem si hrají děti na pískovišti?

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Pohled do ohrádky s pískem na dětském hřišti je někdy neveselý. Větší odpadky vidíme, ale co zůstává očím skryto? Kontroluje někdo možnou přítomnost střepů, stříkaček či parazitů?

A co děti, mají kde hrát? Zní mi v uších vizionářský hit Oldy Říhy, na který všichni, bez ohledu na to, jsme-li rodiči nebo ne, známe odpověď. Ano, skoro všude už jsou dětská centra, koutky, hřiště a parky, kde, byť mnohdy za hrst kováků, lze nechat vybít nekonečnou energii ratolestí.

Dítě na pískovišti: Často proběhne i ochutnávka
Autor: SXC

Dítě na pískovišti: Často proběhne i ochutnávka

Dnes, oproti dobám našeho mládí se herní prvky kontrolují, certifikují, průběžně kontrolují. Už jen opravdu zřídkakde najdeme nebezpečnou „zeměkouli“ nebo narychlo svařovanou prolézačku, která už má to svoje odslouženo. Česká obchodní inspekce (ČOI) v tomto ohledu stojí na straně dětí, potažmo rodičů. Na klouzačce to prostě musí klouzat, ne dřít, z herních hradů nesmí lítat třísky, ale jak je to s pískem?

V jakém písku si můžou hrát děti?

Smí se do pískoviště nasypat kdejaká fůra ze stavebnin? Kontroluje vůbec někdo možnou přítomnost střepů nebo injekčních stříkaček? Co vůbec dělat, když na problém na pískovišti narazíme? Ptali jsme se u Městské policie, v krajských městech i na vesnicích.

Z řádně seškrtaného předpisu č. 238/2011 Sb., který mimo jiné stanovuje hygienické limity písku v pískovištích venkovních hracích ploch, laik těžko něco vyčte. Krom toho, že součástí provozního řádu musí být doklad o tom, že: „Písek určený pro venkovní hrací plochy s pískovištěm neobsahuje chemické látky v takovém množství, které by mohlo být zdrojem zdravotního rizika.“ Což vlastně může splňovat i písek určený pro stavbaře.

Jak jsme se dozvěděli z královéhradecké krajské hygienické stanice (KHS): „Pokud mají venkovní hrací plochy provozovatele, je splněna základní podmínka pro předpoklad, že jsou při jejich provozu dodržovány hygienické požadavky. Kontroly provádějí pracovníci KHS. Zaměřují se při nich na dodržování provozního řádu, vizuální kontrolu údržby a zabezpečení pískoviště proti vnikání zvířat, popřípadě provádějí kontrolní laboratorní vyšetření písku.

Kde provozovatel uveden není, hrozí riziko ohrožení zdraví dětí, protože zde nikdo nehlídá limity uvedené v zákoně, natož znečistění výkaly zvířat.

Nejčastější původci nemocí ze znečistěného písku:

  • Nadlimitní počet koliformních bakterií a streptokoků – při oslabení imunity mohou způsobit průjmová onemocnění zejména malých dětí
  • Bakterie rodu Salmonella – mohou být příčinou infekčního onemocnění, projevující se průjmem a zvracením
  • Škrkavky – nákaza se přenáší nemytýma rukama (škrkavky rodu Toxokara z trusu zvířat mohou v extrémních případech způsobit i oslepnutí)
  • Tasemnice – postihuje různé vnitřní orgány, onemocnění trvá mnoho let
  • Měchovci – infikace probíhá skrze kůži – vznikají záněty nebo olizováním špinavých rukou – objevuje se anémie a průjem

ČOI na konci loňského roku sice zkontrolovala 86 hracích hřišť a udělila 24 pokut, ale zde šlo jen o kontroly hracích prvků. Písek kontrole unikl.


Autor: Isifa.cz

V pískovišti se líbí nejrůznějším bakteriím a parazitům

Minimálně na Praze 7 si ale jeho kvalitou můžeme být jistí: „Pravidelná výměna písku za nový probíhá u všech pískovišť na dětských hřištích 2× ročně,“ prozradil nám mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. To je vcelku unikát. Většina námi oslovených obcí mění stavební materiál do dětských bábovek méně často, pokud vůbec.

Záleží také na konkrétní situaci. „Pískoviště máme jen na hřišti u MŠ a písek vyměňujeme 1 x ročně,“ říká starosta Pěnčína Lubomír Novák. V menších městech a vesnicích není písek, oproti velkým městům, tak moc vytížen, navíc bývá tato dětská zábava pro obecní rozpočet poměrně drahou legrací: „Náklady na výměnu písku v pískovištích jsou 3000 Kč,“ prozradil nám starosta Desné Marek Pieter. Dost možná právě proto mnohde pokladnu ani nezatěžují, tak jako v Karlštejně či Zdislavicích, kde dětská hřiště vůbec nejsou.

Kdo provádí kontroly?

V podstatě kdokoliv, kdo se s problémem na pískovišti setká, může kontaktovat zřizovatele. V Prostějově navíc denně kontroluje stav písku i hřiště celkově tamní správce. Ve Vejprtech šli ještě dál: „Písek se v centrální lokalitě denně kontroluje přehrabáním a odstraněním hrubých nečistot, v ostatních lokalitách jednou za týden,“ nastínila důslednou kontrolu Gabriela Schlosserová z městského úřadu.

V Praze pískoviště každý den prohrabávají i uniformované složky: „Čištění pískovišť probíhá každý den, případné injekční stříkačky či jakýkoli jiný nebezpečný materiál navíc odstraňují ještě příslušníci městské policie při pravidelných obchůzkách,“ říká Martin Vokuš, mluvčí Prahy 7.

Injekční stříkačky odložené do pískoviště jsou naštěstí nešvar, se kterým se setkáte málokde. Kupříkladu v Desné jsou proti případným vandalům či narkomanům vyzbrojeni tzv. fotopastí. Tedy kamerovým systémem, který v případě zjištění přestupku pachatele pomůže určit a potrestat.

Od pražské městské policie nám také přišlo ubezpečení, že sběr jehel probíhá pravidelně a organizovaně, aktuálně se teď chystá jejich celoměstský sběr. Obavy z nástrah ukrytých v hloubi pískovišť jsou, zdá se, bezpředmětné. Mnohá pískoviště jsou už dnes také vybavena plachtami, které brání znečišťování písku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).