Hlavní navigace

O biomléko je u nás malý zájem. Pojede do Německa

3. 9. 2012

Sdílet

 Autor: Photl.com
Čeští chovatelé zahajují vývoz přebytků tuzemského biomléka. V Česku ho za dobrou cenu neprodají.

Změny na tuzemském trhu s biomlékem nutí sedláky hledat odbyt jinde, informuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců. Spojili se proto do družstva a začali vyvážet mléko v bio kvalitě za příznivější ceny do sousedního Německa. Od počátku září tak za hranice každý druhý den poputuje cca 25 000 litrů biomléka. Kvalitní mléko s nadstandardními požadavky na ekologickou výrobu tak nekončí znehodnocené jako součást konvenční produkce.


Autor: Photl.com

První cisterna tuzemského biomléka, o které tuzemské mlékárny nestojí, odjela za hranice 1. září

Družstvo České biomléko vzniklo na základě potřeby uplatnit biomléko na trhu, a to za přijatelné a spravedlivé ceny. „Členové družstva produkující biomléko převážně na Vysočině a v jižních Čechách, tedy v krajích s nejvyšším zastoupením mléčného skotu u nás, se pro bio rozhodli většinou před třemi lety. Tehdy byli osloveni zpracovateli právě s požadavkem na dodávky biomléka. Ovšem v posledním roce došlo k rapidnímu obratu způsobeného změnou vlastnických práv u zpracovatelů, kteří si v podstatě produkci biomléka objednali,“ přibližuje vývoj v sektoru Miloš Pátek, předseda družstva České biomléko.

Přečtěte si: Válka o mléko je spíš svatá než věcná

Bio za cenu běžného mléka. Němci dají víc

Miloš Pátek také vysvětluje, že výkupní cena biomléka u nás je téměř totožná s cenou konvenčního mléka, zatímco náklady na produkci jsou výrazně vyšší.

Situace vyústila k tomu, že se chovatelé rozhodli sami, za pomoci PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, hledat východisko. Řešení se objevilo před koncem roku 2011 a od ledna 2012 probíhala intenzivní jednání se zpracovatelem v Německu, který projevil dlouhodobý zájem o dodávky biomléka. V květnu došlo ke konečné dohodě a kontrole hospodářství členů družstva, aby vyhověla mezinárodně uznávaným nadstandardům hospodaření, které německý zpracovatel vyžaduje. Ten také nabízí za každý litr biomléka cenu o cca 2 Kč vyšší, než platí tuzemské mlékárny, a to i přes fakt, že se chovatelé podílejí i na dopravě.

„Došlo také k podpisu dohody o spolupráci mezi svazem PRO-BIO a Německým svazem ekologických zemědělců Gaea, který je garantem kvality pro německého zpracovatele,“ upřesnila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Mrzí nás to

Chovatelé nejsou ze situace nijak nadšení, nicméně je pro přijatelným řešením. „Osobně mě velmi mrzí, že vysoce kvalitní české biomléko skončí na německém trhu, ale v tuto chvíli asi jiná cesta není. Pevně věřím, že z družstva České biomléko se v budoucnu stane plnohodnotná odbytová organizace, která bude natolik silná a stabilní, že si vytvoří i vlastní zpracovatelské kapacity a bude uvádět produkci svých členů na tuzemský trh. Podobný model funguje v zahraničí již řadu let a úspěšně. Nevidím tedy důvod, proč by se to nemělo podařit u nás,“ říká Kateřina Nesrstová.

Čtěte dále: Jaké mléko „dojí“ mlékomaty?

Nové biodružstvo začalo fungovat 14. července 2012. Z České republiky se jeho prostřednictvím bude vyvážet biomléko o objemu cca 25 000 litrů každý druhý den. To však není číslo konečné. Nejpozději od1. ledna 2013 budou dodávky výše uvedeného objemu už každodenní. „Bude-li zájem z řad dalších producentů, je schopen náš partner odebrat až 55 000 litrů biomléka denně,“ uvedl Miloš Pátek. Šanci na spravedlivější cenu tak mají i další ekologičtí chovatelé mléčného skotu. Družstvo České biomléko, které zatím tvoří osm členů, je otevřené a může se do něj přihlásit každý, kdo zmíněnou komoditu v biokvalitě vyrábí.

Čeští hospodáři postupně objevují výhody odbytových organizací, jež jsou všeobecně známy a v Evropské unii hojně využívány. „Doufám, že se podaří rozvinout činnost družstva České biomléko jako vzorovou odbytovou organizaci, která svojí soudržností dosáhne výhodných podmínek pro své členy,“ uzavírá předseda družstva.

Čtěte téma: Češi volají po kvalitních potravinách, ale nekupují je

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).