Hlavní navigace

Nová vakcína proti chřipce bude bezbolestná

3. 4. 2009

Sdílet

Na podzim se v Česku začne prodávat nová vakcína proti chřipce. Se zprávou přichází Mladá fronta Dnes. Novinka má oproti běžné injekci velkou výhodu, je téměř bezbolestná. Její jehla je dlouhá pouze jeden a půl milimetru, je tedy až desetkrát kratší než obvyklá jehla. „Jemnou mikroinjekci zavede lékař pouze do svrchní vrstvy kůže na paži. Pacienti už nemusí mít obavy z klasické injekce,“ říká Radka Šíchová ze společnosti Sanofi Pasteur, která vakcínu vyrábí.

Na podzim se v Česku začne prodávat nová vakcína proti chřipce. Se zprávou přichází Mladá fronta Dnes. Novinka má oproti běžné injekci velkou výhodu, je téměř bezbolestná. Její jehla je dlouhá pouze jeden a půl milimetru, je tedy až desetkrát kratší než obvyklá jehla.

„Jemnou mikroinjekci zavede lékař pouze do svrchní vrstvy kůže na paži. Pacienti už nemusí mít obavy z klasické injekce,“ říká Radka Šíchová ze společnosti Sanofi Pasteur, která vakcínu vyrábí.

Podle lékařů by se díky bezbolestné injekci mohl zvýšit počet lidí, kteří se nechají očkovat. Do Evropy se mikroinjekce proti chřipce dostává poprvé. Teprve počátkem roku ji schválila Evropská komise, v září se začne prodávat v Česku zhruba za 320 korun.

"Složení vakcíny bude plně odpovídat doporučení Světové zdravotnické organizace pro složení chřipkových vakcín na sezonu 2009/2010.

V Česku budou k dispozici dvě varianty, jedna pro pacienty od 18 do 59 let a druhá pro lidi starší šedesáti let. „Zvlášť účinná je mikroinjekce u starších lidí, protože kůže stárne pomaleji než sval, a vakcína tak může lépe stimulovat imunitní systém,“ říká předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Chřipka způsobuje asi dvě procenta všech úmrtí. Každoročně zemře v průměru 2000 pacientů, nejčastěji starých nebo chronicky nemocných. Jako nejlepší prevenci chřipky odborníci doporučují očkování, Češi se však proti chřipce příliš očkovat nedávají.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).