Hlavní navigace

Nitrooční čočky v Nemocnici Havlíčkův brod

5. 5. 2009

Sdílet

Ve čtvrtek 30. dubna 2009 bylo otevřelo oddělení nemocnice novým školicím centrem firmy Carl Zeiss pro diagnostiku a implantaci nitroočních čoček ( NOČ ). Pod vedením školitele a vedoucího školícího centra primáře MUDr. Petera Mojžíše, Ph.D.,FEBO absolvovali první účastníci kurz v indikaci, diagnostice a implantaci multifokálních a torických NOČ firmy ZEISS. Školení se zúčastnila primářka očního oddělení Krajské nemocnice Ústí nad Labem MUDr. Ivana Liehneová, primářka Oční kliniky Neovize Brno…

Ve čtvrtek 30. dubna 2009 bylo otevřelo oddělení nemocnice novým školicím centrem firmy Carl Zeiss pro diagnostiku a implantaci nitroočních čoček ( NOČ ). Pod vedením školitele a vedoucího školícího centra primáře MUDr. Petera Mojžíše, Ph.D.,FEBO absolvovali první účastníci kurz v indikaci, diagnostice a implantaci multifokálních a torických NOČ firmy ZEISS. Školení se zúčastnila primářka očního oddělení Krajské nemocnice Ústí nad Labem MUDr. Ivana Liehneová, primářka Oční kliniky Neovize Brno MUDr. Kalandrová a MUDr. Špačková z Oční kliniky Olomouc.

Nitrooční čočky se již  několik desítek let  používají při operacích šedého zákalu jako náhrada vlastní zakalené čočky. Moderní metody a technika umožňují rozbít původní čočku ultrazvukem, odsát jí z oka a nahradit umělou. V posledních letech rychlý technologický pokrok umožnil zpřesnit, zrychlit a usnadnit celý operační postup tak, že  pro pacienta nepředstavuje významnější zátěž a přináší vynikající výsledky.  

Školicí centrum v Nemocnici Havlíčkův Brod bude sloužit lékařům z celé České republiky i ze zahraničí, aby se naučili správně indikovat a implantovat tyto speciální čočky. 

„Na očním oddělení NHB jsme v roce 2008 úspěšně provedly 1356 operací katarakt (šedého zákalu), což představuje nejvyšší počet operací tohoto typu v rámci kraje Vysočina. Od dubna 2008 jsme jako první a dosud jediné oční oddělení začali nabízet našim pacientům i náročnější operace sklivce a sítnice

  • tzv. vitrektomie, které jsou doménou klinických pracovišť jako je Praha, Brno,
Hradec Králové. Jsme tak v současné době jediné pracoviště na Vysočině, které se zabývá operativou předního i zadního očního segmentu,“ prozradil primář očního oddělení NHB MUDr. Peter Mojžiš PhD. FEBO.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).