Hlavní navigace

Neznámé sceletium má výrazné účinky na depresi

17. 6. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Depresí to začíná, antidepresivy končí. Nemusíte skončit na prášcích. Rostlinná antidepresiva jsou stejně účinná jako chemické léky. Sceletium je dokonce několikanásobně předčí.

Depresivní stavy mohou souviset s nepříznivými okolnostmi v našem životě i s velkým stresem. Svůj vliv má také počasí. Dlouhotrvající deštivé dny a navíc záplavy nikomu na dobré náladě nepřidaly, přesto se v případě smutku nebo špatné nálady ještě nemusí jednat o pravé deprese

Ty mohou přijít jako důsledek stresujících nebo tragických událostí v našem životě, s nimiž je potřeba se vyrovnat anebo začnou bez zjevné příčiny. Tak jako tak se jedná o nepřítele, který přichází nečekaně a útočí takovými zbraněmi, že nezřídka svou oběť položí takřka na lopatky. Je potřeba se začít bránit a v mnoha případech vyhledat odbornou pomoc.


Autor: Isifa.cz

Deprese pomohou zvládnout lékař, prášky i rostlinná antidepresiva

Účinným řešením mohou být dočasně užívané léky, které správně působí tam, kde mají a pomáhají zvýšit produkci serotoninu v mozku nebo i utlumit přidružující se úzkost, zmírnit napětí a umožnit člověku klidný a nepřerušovaný spánek. Jednou z možností, zejména u lehčích depresí a ještě lépe po konzultaci s lékařem, je vyzkoušení přírodních preparátů nebo bylinných čajů, které mají oproti klasickým tabletám minimum vedlejších účinků.

V přírodě existuje řada bylin, které mají antidepresivní účinky a působí rovněž proti úzkostem, napomáhají dobrému spánku a léčí poruchy nálady, stejně jako antidepresiva. Některé z nich dosud nebyly dostatečně prozkoumány a nebyly ještě povoleny k distribuci.

Přečtěte si: Deprese trvá, přestože situace se zlepšuje

Třezalka se nesmí kombinovat s antidepresivy

Když se řekne deprese a bylinná léčba, každý si vybaví třezalku. Existují ale také jiné byliny, které mají podobné účinky na lidskou psychiku a nervový systém. Konkrétně třezalka je součástí mnoha bylinných čajových směsí a používá se převážně proti depresi a úzkostem. Je však třeba mít na paměti i její kontraindikace a nežádoucí účinky.

Z nejčastějších je uváděna schopnost fotosenzibilace a interakce s mnoha nejrůznějšími léčivy, například se nesmí užívat zároveň s jinými antidepresivy, zejména inhibitory MAO, dále léky ovlivňujícími krevní srážlivost, například warfarin a podobně, theofylin užívající se proti kašli, který je obsažen také v menším množství v kakau, kávě a čokoládě a rovněž s cyklosporiny, jež ovlivňují imunitní systém a užívají se často jako antibiotika. Pití třezalky a silného množství kávy nebo kombinace s kofeinem či alkoholem rovněž není vhodná.

Podobné interakce jsou i u jiných bylinek, které mají obdobné působení jako třezalka. Jedná se například o rhodiolu – rozchodnici růžovou, která je chráněnou rostlinkou vyskytující se v Evropě i Asii. Obsahuje látky, které působí jako inhibitory MAO – tedy inhibitory monoaminoxidázy a zvyšující hladinu serotoninu v mozku. U nás je dostupná ve formě kapek nebo tinktury. Nesmí se užívat ve vyšším než doporučeném množství, kombinovat s jinými antidepresivy a psychotiky. Zesiluje účinky barbiturátů.

U nás neznámé sceletium má výrazné účinky

Zajímavou bylinkou vyskytující se v Africe je kanna – sceletium, u nás téměř neznámá a neprodejná. Její antidepresivní účinky jsou však velice výrazné. Pastevci kannu užívali už od pradávna, žvýkali ji jako tabák nebo ji kouřili či pili ve formě čaje. Působí proti stresu, celkově uklidňuje, zahání hlad a žízeň, odstraňuje úzkost a napětí, pomáhá při depresích, neurózách, také při odvykání závislosti na alkoholu a výrazným způsobem zvyšuje hladinu serotoninu v mozku. Záleží na způsobu užití, údajně šňupání vyvolává spíše euforii a působí jako stimulant, kouření naopak uklidňuje.

Experimenty s vyššími dávkami již byly přirovnávány k podobnému působení jako u užití opia nebo kokainu, nebyly však zjištěny žádné nežádoucí účinky ani se nedostavily halucinace, které by výrazně ovlivňovaly vnímání. Na základě výzkumu bylo konstatováno, že kanna prokazatelně nevyvolává žádnou závislost a její antidepresivní účinky několikanásobně předčí i účinky známých a často užívaných chemických antidepresiv. Rostlina obsahuje alkaloidy jako je mesembrin a podobně a mají o ni zájem farmaceutické firmy. V současné době se řeší možnost dovozu a distribuce kanny jako potravinového doplňku. V České republice se prozatím legálně nedistribuuje, k sehnání však může být v některých internetových obchodech.

Kontraindikace jsou jasné. Kanna se nesmí kombinovat s jinými antidepresivy, zejména inhibitory MAO a inhibitory zpětného vychytávání serotoninu jako je například Prozac, pochopitelně absolutně nevhodná je kombinace s alkoholem nebo jinými léky či rostlinami, které ovlivňují psychiku.

„Šlehněte“ si serotonin

Antidepresivní působení mají také některé druhy koření, například šafrán setý. Má afrodiziakální, sedativní, anxiolytické, spasmolytické i značné dezinfekční účinky a zvažují se také jeho protirakovinné účinky. Užívá se i při gynekologických, urologických a trávicích potížích, zklidňuje astmatické záchvaty. Je třeba ho brát opravdu jen jako šafránu, to znamená ve velmi malém množství. Užívá se ve formě tinktury nebo prášku, také v homeopatické podobě. Na trhu existuje ve formě přípravku s názvem Saframyl, který kromě šafránu obsahuje také aminokyselinu L – Tryptofan a vitamín B6. Protože látky obsažené v šafránu působí jako inhibitory zpětného vychytávání serotoninu, neměly by se kombinovat s jinými podobně působícími léčivy.

Další antidepresivní možností je konzumace potravin, které dokážou podpořit produkci serotoninu v mozku. Patří mezi ně například banány, avokádo, kakao nebo čokoláda, ořechy, švestky, rajčata, šťáva z noni nebo kořen kudzu, který se v makrobiotické kuchyni využívá jako škrob.

Čtěte dále: Mezi přírodními afrodiziaky vede „zelená viagra“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).