Hlavní navigace

Neprovozujete rizikový sex? Výborně. Ale stejně máte kapavku

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Kapavka není fér – většinu nakažených tvoří lidé, kteří nejsou promiskuitní. Navíc onemocnění často probíhá nejprve bez příznaků a až třetina postižených dlouho nic netuší.

Léto skončilo a s ním i krátké románky. Je ten správný čas zjistit, jestli vám letní láska náhodou nevynesla pohlavní chorobu. Zvlášť pokud jste randili v cizině. Kapavku jste ale taky mohli dostat jako „dárek“ od vašeho stálého partnera či partnerky.

Nenechte se mýlit – pohlavní choroby jako kapavka a syfilis nepatří do minulého století. Naopak, znovu se šíří, což souvisí s příchodem cizinců ze zemí, kde pohlavní choroby nebyly tak tvrdě pod kontrolou státu, jako tomu bylo ještě před dvaceti lety u nás.

Nemoc v rozvinutém stadiu.
Autor: Isifa.cz

Nemoc v rozvinutém stadiu.

Počet onemocnění syfilis tak už vystoupal na hranici 10 lidí na sto tisíc obyvatel, což je dvojnásobek oproti stavu ještě před pěti lety (v roce 2006). Celkem se s touto nemocí léčilo 997 lidí, a dalších 724 případů byli nemocní s kapavkou, tedy takzvanou gonokokovou infekcí.

I ženy mají kapavku, jen se zjišťuje hůř

A přestože šlo většinou (ze dvou třetin) o muže, a byli to v 90 procentech muži nakažení poprvé v životě, nemoc se týká i žen, jen se u nich o něco hůře diagnostikuje.

U žen se tak syfilis až v 73 procentech případů zjistí náhodně a kapavka (viz foto vpravo) až ve třetině případů. Náhodně, to znamená při jiných vyšetřeních, například při souboru testů v těhotenství nebo třeba při dárcovství krve.

A pozor: jen v několika málo případech šlo o nákazu při sexu s prostitutkou nebo nákazu samotné prostitutky. Naprostá většina lidí chytí vážnou pohlavní chorobu, přestože nejsou promiskuitní a přestože neprovozují rizikový sex. A po druhé pozor: nelze se uklidňovat tím, že jsou to nemoci přistěhovaných cizinců. Těch je totiž v číslech Ústavu zdravotnických informací a statistiky jen desetina z nakažených.

Jak poznat, že mám kapavku?

U kapavky je alespoň jistá výhoda, a to fakt, že se dá ve více než 90 procentech případů léčit jen ambulantně. To se syfilis je to opačně – většina pacientů musí do nemocnice.

Příznaky nemoci:

  • hnisavé záněty, například i konečníku
  • výtoky, záněty spojivek, ale třeba i v dutině ústní
  • muž bude mít problémy při močení, bude bolestivé – řezavé a pálivé, často s hnisavým výtokem
  • ženy mohou zpozorovat mírné krvácení mezi menstruacemi, nebo po milování, výtok a podobně bolavé močení jako muži

U žen se objevují první příznaky nákazy zhruba po týdnu, u mužů už po dvou dnech od nakažení. Obecně je však inkubační doba nemoci dva týdny.


Autor: SXC

„Problém je, že u žen více než polovina nákazy probíhá bezpříznakově, nebo jde o takové netypické projevy, že se dají přičíst i mnoha jiným vlivům,“ vysvětluje gynekolog Jiří Pavelka. „Je to značný problém, protože neléčená kapavka může znamenat pro pacientku, stejně jako pro muže, nemožnost mít děti,“ dodává.

To nákaza nemocí syfilis se dá odhalit mnohem snáz: předchází jí vřed, byť nebolestivý, na pohlavních orgánech. A po několika měsících se vředy mohou rozšířit po celém těle, přidruží se vypadávání vlasů, horečky… Neléčená nákaza může skončit i smrtí.

U obou nemocí se podávají antibiotika a obě jsou poměrně dobře vyléčitelné. Jen počítejte s tím, že se na pár týdnů musíte zcela vzdát pohlavního života a informovat své sexuální partnery, protože je víc než pravděpodobné, že se nakazili také.

Léčba je ze zákona povinná

A mimochodem: v obou případech se léčit musíte, léčba kapavky i syfilidy je u nás ze zákona povinná. Tady zapomeňte na základní právo pacienta – odmítnout léčbu. Pokud byste se léčit nechtěli, jste potenciálním zdrojem nákazy pro další lidi a můžete v krajním případě skončit až ve vězení.

Obě nemoci jsou v podstatě jen sexuálně přenosné (nebo krví při transfúzi, ale v Česku je veškerá krev podávaná v nemocnici testovaná na sexuálně přenosné choroby, takže je nezávadná; nemoci se přenášejí také z matky na plod). A před oběma existuje jen jediná obrana: kondom.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).