Hlavní navigace

Nejhorší vánoční dárek? Levný pejsek z množírny

17. 12. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Zvířátko pod stromečkem je velká radost – a mnohdy i starost. Zvlášť když naletíte a koupíte nemocné zvíře, které může navíc ohrozit i zdraví vaše a vaší rodiny.

Pakliže lze na nějaký předvánoční akt beze zbytku vztáhnout platnost známého rčení „nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci“, pak jsou to dárky v podobě domácích mazlíčků. Velké procento tvoří psi. Riziko je přitom řádově vyšší právě v současné době, neboť psi a další „chlupatá zvířátka“ se stávají standardním dárkem na Vánoce. V čem je problém?

Pejsek z množírny není zdravý. Mírně řečeno

Poměrně značná jednorázová úspora peněz, které je možné dosáhnout především při nákupu psů z takzvaných množíren, se vyplatí jen zdánlivě. Ve hře jsou totiž nemalá rizika zdravotní. Ta jsou, jak už to tak bývá, největší především pro ty, kterým je živý dárek obvykle určen – tedy pro děti nebo pro starší osoby. Tedy pro skupiny obecně se sníženou imunitou.

I když to samozřejmě neplatí stoprocentně, většina zvířat z množíren psů není zdravotně v pořádku, což je ovšem jen velmi mírný výraz popisující skutečný stav věci. Na ten nedávno upozornila iniciativa „NE množírnám“, jejíž ambicí je především žádoucí změna legislativy upravující podmínky chovů psů a dalších nehospodářských zvířat. Poněkud v pozadí ale zůstávají dopady stavu psů z množíren na jejich nové majitele.

Přenos parazitů

Patrně největším zdravotním rizikem je možnost přenosu celé řady parazitů na osoby v domácnosti nového majitele, což se projevuje různými typy průjmových onemocnění. Přenosem různých chorob z nemocných psů z množíren ale nejsou postiženi jen lidé, ale i další domácí mazlíčci, jako jsou kočky nebo fretky, mimo města pak například i koně, například ušním svrabem. Ten není sice na lidi přenosný, avšak na další zvířata ano.

Faktem je, že většina zcela fatálních nemocí psů z množíren na člověka přenosných není, což se týká i nemoci zvané parvoviróza, která pro řadu zvířat končí smrtí. Už jen název choroby ale napovídá, že jde o onemocnění virové, které, když už nic jiného, klade v domácnosti majitele nemocného psa zvýšení nároky na celkovou hygienu.

Jak poznáte rizikového psa

Kromě možných zdravotních rizik představuje ovšem zakoupení psů z množíren také, obvykle velmi podceňovaná, rizika finanční. Množství zvířat z množíren je podle veterinářky Martiny Načeradské v takovém stavu, že je nutné vydávat nemalé finanční prostředky na jejich léčbu v průběhu celého života zvířete. Vzhledem k tomu, že i jednorázové operace nebo ošetření stojí v praxi několik tisíc korun, vyšplhají se náklady na péči o většinu psů z množíren postupně i na několik set tisíc – myšleno oproti nákladům na péči v případě zdravého zvířete. Ušetřit výrazně nižší částku při nákupu domácích mazlíčků se tedy nevyplatí v žádném případě.

Riziková zvířata z množíren lze přitom ve většině případů poznat podle některých varovných signálů. Tím prvním je již zmiňovaná nižší cena oproti běžným cenám na trhu. Před zakoupením příslušného domácího mazlíčka je tak velmi žádoucí porovnat si cenovou nabídku s jinými chovateli psů. Důležité jsou i „papíry“ stvrzující nákup zvířete – zákazník by měl zpozornět především v případech, kdy nedostane platnou kupní smlouvu, například když tento dokument neobsahuje cenu, a také, nepředá-li prodávající kupujícímu očkovací průkaz a další dokumenty (pas). Ačkoli to mají zejména děti velmi rády, varovným signálem je i příliš nízký věk štěněte. Na první pohled to lze poznat třeba tak, že štěně nemá prořezány mléčné zuby – v takovém případě je jeho stáří kolem tří týdnů. Ze zákona je přitom zakázáno prodávat štěňata, která jsou mladší než 50 dní.

Samozřejmě, že štěňata nebo třeba koťata „bez papírů“, v „kojeneckém“ věku a nabízená bez papírů nemusí pocházet z množíren a nemusí být nevyléčitelně nemocná. S takovou nabídkou se ve svém životě setkal zřejmě každý z nás, a leckteří jí také v praxi využili. Přesto je vhodné, zejména při kontaktu s neznámými lidmi, ale i při nákupu mazlíčků po internetu, dbát zvýšené opatrnosti. A to i v případě, že chceme udělat dobrý skutek a zachránit i na první pohled nemocné zvíře před dalším utrpením. Jednak se mnohá utrpení již ani zvrátit nedají, což většina lidí nepozná, jednak se do spektra trpících zařadí nakupující sami, a jednak – a to zejména – se „záchranou“ psů z množíren zvyšuje riziko dalších mnoha trpících zvířat, neboť byznys je byznys a kde je poptávka, je i nabídka…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).