Hlavní navigace

Nedostatek hořčíku může způsobit potrat

2. 5. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Ženy v těhotenství často neví, že kromě zvýšeného příjmu kyseliny listové a železa potřebují i vyšší dávky hořčíku. Což znamená nejen změnit stravování, ale využít doplňky stravy.

Období těhotenství představuje zvýšené nároky na životní styl ženy, se kterým zcela přirozeně souvisí způsob stravování. Aby vývoj dítěte probíhal v pořádku, měla by žena v průběhu těhotenství výrazně navýšit zejména příjem hořčíku. Jeho nedostatek totiž zvyšuje riziko předčasného porodu či potratu.

Hořčík je pro funkci lidského organismu zcela nezbytný. Přináší uvolnění, pomáhá od bolestivého svalového napětí, je podstatný pro správnou činnost svalů a nervů. „V období těhotenství je hořčík jednou z klíčových látek. Umožňuje správný vývoj plodu a má příznivý vliv na psychiku ženy. Jelikož těhotné a kojící ženy patří do rizikové skupiny, měly by jeho hladinu v organismu pečlivě hlídat,“ vysvětlila Klára Minczinger, produktová manažerka společnosti, která se specializuje na výrobu doplňků stravy.

Kde najít hořčík? Zařaďte do jídelníčku játra

Hořčík můžete nalézt například v hovězích játrech, kukuřici či fazolích. Pokud těmto potravinám neholdujete, můžete zvolit formu vitamínových doplňků. Oblíbené jsou nápoje ze šumivých tablet či běžné tabletky.

Hořčík neboli magnesium je stopový prvek, který hraje jednu z hlavních rolí v procesu lidského metabolismu bílkovin, cukrů a tuků. Umožňuje aktivovat více než 300 enzymů v lidském těle a zabezpečuje správnou činnost hormonů. Velice důležitá je jeho funkce v oblasti činnosti srdce, zabraňuje totiž poruchám srdečního rytmu. Účinkuje velmi příznivě na vysoký krevní tlak. U těhotných žen, které mají problémy s poruchou trávicích procesů, může hořčík příznivě ovlivnit pravidelnost jejich stolice.

Když je hořčíku v těle naopak příliš

Ačkoliv je potrava na množství hořčíku relativně chudá a předpokládá se, že v důsledku zažitých stravovacích zvyklostí přijímají lidé pouze 60 –80 % jeho doporučené denní dávky, může v některých případech dojít k předávkování touto látkou. Nadměrné množství hořčíku v těle se zpravidla projevuje ospalostí, průjmy, zvýšeným pocením a v krajním případě také poruchou srdečního rytmu. Za běžných okolností však riziko předávkování hořčíkem nevzniká. V případě těhotných žen se jedná spíše jeho stálý nedostatek.

Nedostatek hořčíku se zpravidla projevuje poruchami nervové činnosti, které lze rozpoznat podle zvýšené dráždivosti až nepříjemných křečí. Mezi první příznaky nedostatku hořčíku například patří právě křeče v lýtku při ranním vstávání. Zároveň může při jeho nedostatku docházet k nepravidelnosti srdeční činnosti a úzkostným stavům. V těhotenství může nedostatek způsobit například vrozené vady potomka. Zvyšuje se rovněž riziko potratu či předčasného porodu. U těhotné ženy může nízká hladina hořčíku způsobit lámání nehtů, kazivost zubů či poruchu metabolismu tuků, bílkovin a cukrů.

Optimální dávkování

Denní spotřeba hořčíku se pro menší děti udává v přibližném množství 150 mg. Pro děti starší 8 let a mladistvé poté 200 až 250 mg a pro dospělého člověka 375 mg denně. Těhotenství patří mezi období, která jsou typická pro nedostatek hořčíku. Uvádí se, že v jeho průběhu množství hořčíku v organismu klesá až o 10 %. U žen totiž dochází během těhotenství nejen ke zvýšené spotřebě hořčíku, ale rovněž k jeho častějšímu vylučování. Doporučená denní dávka se proto uvádí v rozmezí 350 – 400 mg.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).