Hlavní navigace

Nechte si změřit hladinu cukru v krvi! Při nákupech v obchodě

5. 11. 2009

Sdílet

Zajímá vás, zda se stravujete správně a nehrozí vám cukrovka? Diabetická asociace České republiky (DAČR) ve spolupráci s provozovateli supermarketů Billa připravila podzimní kampaň, během které si můžete nechat přímo v obchodech s potravinami vyšetřit krev.

Šest tisíc měření zdarma

Vyšetření v supermarketech probíhá zcela zdarma a asociace je poskytne šesti tisícům dobrovolníků v Praze, Brně, Plzni, Olomouci a Liberci. Při první vlně, která probíhala koncem října, si nechalo krev vyšetřit 300 zákazníků supermarketu. „Zvýšená hladina cukru byla zjištěna u více než třiceti procent  a zvýšená hladina cholesterolu u zhruba dvaceti procent zájemců,“ sdělila Beata Bartošová, mediální zástupkyně obchodní sítě Billa. Výsledky vyšetření vždy na místě zhodnocují zdravotní sestry.

Měření hladiny cukru v krvi

„Kampaň Diabetické asociace ČR je zaměřena na zlepšení kvality života, a proto má naši podporu,“ vysvětlil generální ředitel společnosti Billa v České republice Jaroslaw Szczypka, proč se tato síť supermarketů podílí na diabetické kampani. Podle průzkumu, který si nechala asociace zpracovat, trpí v tuzemsku cukrovkou více než tři čtvrtě milionu obyvatel. Téměř čtvrt milionu dalších tuto chorobu má, aniž by to zatím tušilo. Zpočátku totiž nemocný ani nezaznamená, že trpí hyperglykémií – zvýšenou hladinou cukru v krvi.

„Tento stav může přetrvávat někdy kratší, někdy delší dobu, než dojde k projevům onemocnění. Mezi klasické příznaky diabetu patří žízeň, časté močení i během noci, hubnutí při normální chuti k jídlu, únavnost, přechodné poruchy zrakové ostrosti, náchylnost k infekcím,“ upozorňuje asociace na svém webu. Potíže a jejich intenzita se u různých lidí liší. Některé mohou převažovat, jiné naopak mohou chybět. „Jak a kdy se cukrovka projeví, záleží na jejím typu, na věku, zdravotním stavu i životním stylu postiženého,“ píše DAČR.

Čtěte také: Pozor na antioxidanty, mohou způsobit cukrovku

Pozor na cukrovku 2. typu

Zákeřná je především takzvaná cukrovka 2. typu, která probíhá delší dobu bez příznaků, nebo způsobuje velmi mírné potíže. Postižený je přehlíží a připisuje jiným příčinám, například stárnutí. „Onemocnění na sebe tedy může upozornit až komplikací, a to jak akutní, tak i pozdní, např. brněním a křečemi v nohou, těžkou paradentózou,“ varuje asociace. Tento typ cukrovky je o to nebezpečnější, že v případě obézních lidí nezabírá léčba inzulinem, jímž se reguluje hladina cukru v krvi.

Normální úroveň hladiny cukru v krvi bývá mezi 3,5 mmol na litr a 6,0 mmol na litr. Prevencí proti vzniku cukrovky, a tedy zvýšeným hodnotám cukru v krvi, je dodržování správné životosprávy: vyvážený příjem potravin a pravidelný pohyb. „Naprosto zásadní pro léčbu cukrovky je včasná diagnóza a disciplína postižených v první fázi choroby. Včasné odhalení cukrovky proto výrazně usnadňuje její léčbu a snižuje riziko pozdních komplikací,“ vysvětlují zástupci DAČR na svém webu.

Nepřehlédněte: Potraviny bez „éček“? Podle obalu možná, ale…

Jak vlastně cukrovka vzniká?

Měření hladiny cukru v krvi

Hodnoty cukru v krvi ovlivňuje hormon inzulín, který cukr rozpouští a umožňuje jeho vstřebávání do těla. Tak se cukr mění na energii. „Inzulín tvoří b-buňky ve slinivce břišní. Odtud se vylučuje do krve a potom se váže na inzulínové receptory, které jsou uložené zejména na povrchu jaterních, svalových, tukových buněk. Teprve po navázání inzulínu na receptor může cukr vstoupit do nitra buňky. Některé buňky v těle přijímají glukózu i bez přítomnosti inzulínu, například nervové buňky,“ popisuje Diabetická asociace ČR na svém webu.

Pokud člověk zrovna nejí, vylučuje se do krve jen malé množství inzulínu. Bezprostředně po jídle se toto množství výrazně zvyšuje v závislosti na tom, kolik cukru se dostane do krve. Inzulín pomůže tento cukr dostat do buněk a využít jako zdroj energie, nebo se ukládá jako energetická zásoba. Inzulín z krve mizí, jakmile splní svoji úlohu „rozpouštěče“ cukru. Cukrovku způsobují poruchy slinivky, která produkuje inzulín. Ve chvíli, kdy tělo nemá dostatek cukru rozpuštěného inzulínem, pomáhá si cukrem dodaným z jater. Jenže tím se zároveň ještě zvyšuje hladina cukru v krvi, už tak dost vysoká kvůli cukru získanému z potravin a nerozloženého inzulínem.

K tématu: Chcete zhubnout? Začněte u výběru potravin

Proč si nechat vyšetřit krev?

Včasným zjištěním zvýšené hladiny cukru v krvi se dá předejít pozdějším komplikacím a chronickému onemocnění. Diabetická asociace České republiky varuje před rizikem cukrovky dlouhodobě a letošní podzimní kampaň je jen jednou z obdobných akcí za poslední léta. „Veškerá měření probíhají podle přísných hygienických standardů. O proškolení personálu se postarala společnost Abbott Diabetes Care, která také zdarma poskytla veškerý zdravotnický materiál v hodnotě 150 000 Kč v rámci svých aktivit celospolečenské odpovědnosti,“ vysvětluje mediální zástupkyně obchodní sítě Billa Beata Bartošová.

Pokud byste si chtěli nechat vyšetřit krev a poradit od odborníků, máte šanci již zítra a pozítří v obchodních domech Billa na Praze 6. O týden později bude stejná akce probíhat v Liberci, poté v Brně, Olomouci a Plzni. Přehled přesných termínů, včetně adres obchodních domů a časů, si můžete prohlédnout zde:

Měření hladiny cukru v krvi - tabulka 2009

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zakladatel serveru Vitalia.cz a jeho šéfredaktor v letech 2008 až 2009

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).