Hlavní navigace

Na trhu je hrnek, který uvolňuje toxické kadmium a olovo

14. 12. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Na českém trhu je nebezpečný hrnek, který z okraje pro pití uvolňuje kadmium a olovo, prvky, které jsou vysoce toxické.

Ministerstvo zdravotnictví varuje před nebezpečným hrnkem, ze kterého se uvolňuje kadmium a olovo. Jedná se o tento výrobek:

Hrnek Lugano, 360 ml, Item number: 04M22P6112


Autor: MZCR.cz

BANQUET® FOR YOUR HOME,

EAN: 8591022232194

Výrobce/ Distributor/ Země původu: VETRO-PLUS a.s, Vocelova 1176/6, 500 02 Hradec Králové – Pražské Předměstí

IČ: 63217180/ Česká republika

Jde o skleněný průhledný hrnek o objemu 360 ml s uchem s bílým pásem po vnějším obvodu zdobeným dekorem kávových zrn, růže a s nápisy „coffee“. Je nebezpečný zejména proto, že se z okraje pro pití uvolňuje kadmium v množství 1,36 mg na předmět a olovo v množství 15,0 mg na předmět.

Výrobek tedy nesplňuje požadavky na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy. Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při pití z tohoto hrnku může docházet ke kontaminaci rtů a nápoje toxickými kovy − olovem a kadmiem a následně k jejich průniku do organismu člověka.

Hrozí nebezpečí chronických otrav

Toxicita kadmia je vysoká a kadmium se dokáže hromadit v lidském organizmu, hlavně v ledvinách a játrech. Detoxikace je pomalá a hrozí nebezpečí chronických otrav. U dospělých osob se trávicím ústrojím vstřebává až deset procent přijatého množství olova. U těhotných žen a malých dětí vstřebávání stoupá až na čtyřicet procent. Olovo prochází placentou, a proto je při expozici matky exponován i plod. Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva. Při nižších koncentracích dochází k neurologickým poruchám a poškození rozpoznávacích funkcí.

Zdroj: MZCR.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).