Hlavní navigace

Na pobyt v lázních budeme víc doplácet

15. 11. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Do lázní budeme na pokladnu jezdit už jen na kratší dobu a na některé, zejména dýchací či kožní choroby, lázně už lékař nebude smět předepsat vůbec. Omezení by měla platit od jara.

Šetří se, a tak ministerstvo zdravotnictví škrtá i v chorobách, kvůli nimž se jezdí lidé léčit do lázní. Původně mela omezení platit od nového roku, ale byla odloženo na jaro, jak píše agentura ČTK.

Připravovaná vyhláška má snížit počet dní hrazených pojišťovnou z 28 na 21 dnů, řada klientů si navíc bude muset na pobyt doplácet ze svého. Podle ministra Leoše Hegera (TOP 09) by opatření mělo ušetřit z rozpočtu půl miliardy korun. Heger o omezení péče jednal se zástupci lázní. „Rozhodli jsme se pokračovat v diskusi a dopilovat některé drobnosti. Spustíme to ve čtvrtém či pátém měsíci příštího roku,“ řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Představitelé lázní už dříve oznámili, že kvůli nové vyhlášce jejich zařízení přijdou o 1,5 miliardy. Televize Nova uvedla, že kvůli snížení úhrad hrozí, že by mohlo přijít o práci až 25 procent lidí zaměstnaných v lázeňství. Ministerstvo argumentovalo tím, že pokrok v léčení snižuje potřebu rehabilitace v lázních. „Většina těch pacientů je v daleko lepším stavu, než tomu bylo před 15 lety po velké operaci,“ řekl ministr Heger.

Vyberte si LÁZEŇSKÁ ZAŘÍZENÍ z celé ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).