Hlavní navigace

Na jih od Ústí nad Labem

23. 7. 2010

Sdílet

TIP NA VÝLET – Za branami Ústí nad Labem nás čekají bohaté lesy a potoky. Pokud vás nebolí nohy a rádi byste překonali menší výškový rozdíl, vydejte se poznat České středohoří.

Na okraji Ústí nad Labem, na strmém skalním ostrohu, stojí hrad Střekov. Nachází se ve stejnojmenné městské části. Do Střekova se snadno dostaneme vlakem, autem či ústeckou městskou hromadnou dopravou. Cestujete-li autem, parkoviště najdete přímo pod hradem. Pokud preferujete městskou hromadnou dopravu, vystupte na zastávce „Pod Hradem“. Odtud vede na hrad žlutá turistická trasa, která je dlouhá půl kilometru a stáčí se kolem vysokého kopce.

Hrad Střekov po staletí úspěšně odolával útokům nepřátel, nebyl tedy nikdy zásadně poničen. Můžete absolvovat prohlídku s průvodcem i bez něj. Je otevřen skoro po celý rok. Bez poplatku se dostanete pouze na nádvoří a na vyhlídku, u které se nachází i hradní restaurace. Střekov rozhodně za vaši návštěvu stojí. Uvidíte rytířský sál, dochované hradní místnosti, terasu, kapli a věž. Na nejvyšším místě hradu si prohlédnete zbytky předsunutého opevnění (citadely). To kdysi s hradem spojoval padací most.

Kromě rytířského sálu a dalších dochovaných hradebních místností si můžete užít i perfektní výhled do okolí, který si patřičně vychutnáte zvlášť teď v létě. Na podzim už bývá ústecká krajina zakrytá rušivou mlhou. V hloubce 110 metrů pod hradem jsou pak zdymadla, která byla vyhlášena za technickou památku.

Cesta do Nové Vsi a stoupání na Vysoký Ostrý

Kousek od hradu je rozcestí, z kterého pokračujeme po červené značce, která nás dovede až do Nové Vsi. Čeká nás ovšem asi dvoukilometrové stoupání hustým listnatým lesem. Stromy jsou často polámané a neodklizené.

Zdejšími lesy vede i naučná stezka „Pod Vysokým Ostrým“ místy, kde se kdysi údajně nacházel důl na stříbro, dnes dýchá divoce rostoucí zelení na okolních skalnatých srázech. Stezka se táhne se od hradu do Brné a výletník, který pokračuje naší cestou, ji několikrát překříží. Jít přímo po stezce ovšem nedoporučuji, je neudržovaná a velmi špatně značená, občas končí uprostřed lesa.

Za lesem už na nás vykukují první baráčky. Na rozcestí v Nové Vsi se vydáváme doprava po zelené, která vede souběžně s červenou. Pokračujeme po asfaltové cestě až do místa, kde se značky rozcházejí. Zelená turistická značka nás vtáhne zpátky do lesa, abychom za pár kilometrů mohli vystoupat na Vysoký Ostrý (587 m) a vychutnat si tak výhled na kopce Českého středohoří. Z vyhlídky zahlédneme Velký Lovoš, Lipskou horu, či nejvyšší vrchol Českého středohoří – Milešovku. V lese míjíme i nepřístupné skalní stěny, které se staly sídlem dravců.

Panorama před vesničkou Němčí

Za chvíli se opět napojujeme na červenou a pokračujeme po ní na rozcestí Sedlo. Na něm se kříží různé turistické trasy a stojí tu i nová hájovna. Odtud červená vede zpět do lesa na panelovou cestu a pokračuje kolem kopců Malý Ostrý, Široký vrch a Trpasličí kameny. Prudce stoupáme nekončícími lesy. Kousek za rozcestím „Trpasličí kameny“ leží tichá horská vesnička Němčí, která je nejvýše položenou vesnicí Českého středohoří a pramení zde Průčelský potok. Ještě před vesnicí můžeme obdivovat krásnou krajinu – posekaná luka a ostré zalesněné kopce. Z červené se odpojujeme a prudkým klesáním (cestou překonáváme výškový rozdíl 480 m) se po zelené vracíme zpět ke břehům Labe do části města Brná.

Dva kilometry od nás se nachází skalnatá Průčelská rokle. Z Brné se zpět do Střekova dostaneme buď městskou hromadnou dopravou, nebo pěšky po zelené.

Zajímavosti po cestě:

  • Hrad Střekov
  • Naučná stezka „Pod Vysokým Ostrým“
  • Vesnička Němčí: nejvýše položená vesnice Českého středohoří

Začátek a konec trasy: 

Do Střekova se snadno dostaneme vlakem, autem či ústeckou městskou hromadnou dopravou. Cestujete-li autem, parkoviště najdete přímo pod hradem. Pokud preferujete městskou hromadnou dopravu, vystupte na zastávce „Pod Hradem“.

Kudy výlet vede:

Střekov (Č) – Nová Ves (Č, Z) – Vysoký Ostrý (Z) – Malý Ostrý (Č, Z) –Němčí (Z) – Brná (Z)

  • Z – zelená turistická  značka
  • M – modrá turistická  značka
  • Ž – žlutá turistická značka
  • Č – červená turistická značka

Celková délka: 12 km

Doba výletu: 5 hod s prohlídkou hradu

Na kole: trasa je nesjízdná

Stoupání a klesání: Nejprve dlouhé stoupání, pak prudké klesání

Značení trasy: červená a zelená trasa je dobře značena

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).