Hlavní navigace

Mýty o saunování: V sauně zhubnete a vyléčíte rýmu

16. 11. 2016

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Na rozjetou rýmu prý pomáhá sauna, navíc tam shodíme nějaké to kilo, tak proč tam nezajít? Mýtů o saunování je celá řada, my představuje a vyvracíme osm těch neznámějších.

Název „sauna“ je finské slovo a už více než tři sta let stará definice tohoto slova označuje saunu jako „dům s možností lázně, pro kterou je vzduch ohříván pecí“. První popisy sauny se datují do 11. až 12. století. Ve středověku byla parní lázeň oblíbená v celé Evropě, avšak nikde nebylo saunování tak rozšířené jako v Evropě severní. Pro Finy byla sauna už tehdy součástí každodenního života a veřejnou saunu měla téměř každá vesnice. Kolébkou saunování je tedy bezpochyby Finsko, ale ani v Česku, kde je sauna už součástí každého veřejného bazénu, nezůstáváme pozadu. Jen si občas někteří lidé návštěvu sauny zbytečně odpírají jen proto, že onehdy slyšeli některý z níže uvedených mýtů. Seznamte se s těmi nejčastějšími omyly a přijďte na chuť saunování.

Čím déle v sauně vydržíte, tím má větší účinek na zdraví

Optimální teplota finské sauny je 95 °C. Tato teplota působí v krátkodobém horizontu na tělo příznivě, při nepřiměřeně dlouhém kontaktu si ale naopak můžete přivodit fatální zdravotní následky. Organismus si totiž můžete přehřát a dehydrovat nebo si způsobit abnormální činnost srdce. V případě dospělých proto existuje doporučený limit přibližně patnáct minut, kdy by se měli v sauně zdržovat. Vždy však záleží na aktuálním zdravotním stavu, není ostuda odejít ze sauny dříve.

Sauna nebezpečně zatěžuje srdce

V sauně se cévy roztahují a rozesílají po celém těle větší množství krve. Tím se posilují, získávají větší elasticitu a zajišťují správné fungování krevního oběhu. Díky tomu se snižuje i riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Rychlé působení intenzivního horka na srdce a cévy je tak zdraví prospěšné, navíc při pravidelném opakování se krevní tlak dokonce může dostat do přirozené hladiny. Dodržují-li se stanovená pravidla o doporučené délce saunování, je tato kúra pro zdravé jedince bezpečná.

Druhy saun detailně představuje náš sesterský server 120na80.cz 5 druhů sauny: finská klasika i sauna s nízkou teplotou 

Sauna je jen pro dospělé, pro děti je nevhodná

Saunování dětí u nás sice není zatím tak obvyklé jako třeba ve Skandinávii, ovšem pozitivní účinky má i na dětský organismus. Děti mohou začít navštěvovat saunu zhruba od tří let za doprovodu rodičů. „Pro děti se používají většinou speciální dětské sauny, kde je teplota snížená na zhruba 65 °C, ovšem lze využít také klasickou saunu pro dospělé. V té by však dítě mělo sedět v nejnižších patrech, kde je teplota nižší. Rozdílná je oproti dospělým též délka pobytu v sauně. Dítě by zde mělo setrvat v rozmezí maximálně tři až osm minut. Ochlazování po sauně by pak mělo probíhat vlažnou vodou,“ říká Petr Pavlacký, ředitel akvaparku Aqualand Moravia.

Saunování v plavkách není problém, nahota není nezbytná

Návštěva sauny v nahotě má svůj hygienický i zdravotní důvod. Na těle se totiž působením horka kondenzuje voda a pot obsahující toxické látky, které přes látku nemají kam unikat. Vzniká tu rovněž vlhkost, v níž se snáze množí bakterie. Pokud si na sobě necháte plavky, může se kromě toho povrch vaší kůže nepříjemně podráždit. Zakrytá pokožka navíc podporuje termoregulaci těla, čímž se zhoršuje prohřátí a sauna nemá takový efekt.

 

Do sauny je ideální vyrazit hned po sportu

Sauna sice uvolňuje svaly a zklidňuje tělo, ale bezprostředně po sportovním výkonu se návštěva sauny nedoporučuje. Tělo totiž ještě není dostatečně přirozeně zregenerované, vylučováním potu je dehydrované, krevní oběh pracuje na maximum. A sauna tyto projevy znásobuje. „Pauza mezi sportovní aktivitou a návštěvou sauny by měla být alespoň třicet minut. Vyplnit čas můžete například pobytem v bazénu s termální vodou, která uvolňuje napětí svalů a kloubů a má na ně masážní účinky,“ doporučuje Petr Pavlacký.

Pro koho je sauna nevhodná a jaké jsou zásady saunování? Prozradí článek Sauna jako relax i kondiční sport 

Saunování je nejlepším řešením, jak zahnat chřipku, angínu a další virózy

Saunování je vhodné jako prevence, ovšem nikoliv jako léčba. Při nemoci se má sice člověk vypotit, to však platí pro postel, ne pro saunu. Extrémní horko totiž projevy choroby zhoršuje. To znamená, že při horečce se teplota těla ještě zvýší, ucpané nosní dutiny bolí ještě více. Saunování také nelze kombinovat s léky, které pacienti při onemocnění obvykle konzumují. Sauna je navíc vynikajícím prostředím pro šíření bakterií a virů, nejen kvůli vlhku, ale též kvůli malému prostoru, kde lze onemocnění snadno předat kapénkovou cestou.

Sauna pomáhá rychleji zhubnout

Pravda je, že se při saunování během půl hodiny ztratí pět set gramů vody, pravda je i to, že saunování pomůže k lepšímu rozložení vody v organizmu, což snižuje např. otoky u lidí s nadváhou, když mizí voda z tukových tkání. Nahromaděné tukové zásoby však nezmizí a vodu po saunové lázni rychle doplníme. Podle odborníků lze samotným saunováním shodit jen zhruba tři sta kalorií. Neubývá při něm totiž tuk, ale vypařuje se voda, která je v těle zastoupena bohatým množstvím. Na druhé straně je pravdou, že saunování zbavuje toxinů, jež jsou příčinou usazování tuku v podkoží, a posiluje metabolismus, což je důležitým krokem v procesu hubnutí. Samotné shazování kil je však spíše otázkou dlouhodobé aktivity.

Alkohol a cigarety saunování nevadí

Vadí. Alkohol totiž rozšiřuje cévy a dehydruje, což je v kombinaci se saunováním nebezpečné. Teplo rovněž podporuje intenzivnější opilost, kvůli čemuž může dojít k úrazům, například k opaření o saunová kamna či pádu z lavice. Spojení alkoholu a tepla navíc vyvolává nevolnost. Podobně negativní účinky má i tabák, který rovněž roztahuje cévy. Cigaretové škodliviny se při saunování navíc jednodušeji dostanou do prokrvené sliznice dýchacího systému.

Zdroj: TZ Aqualand Moravia

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).