Hlavní navigace

Mladé vrány jedly nezdravé lidské jídlo - a netloustly

22. 6. 2009

Sdílet

Život ve společenství s člověkem ovlivňuje vývoj živočichů. Třeba vran, ukazuje nový americký výzkum. Informuje o tom server Aktuálně.cz Mláďata by měla dostávat směs hmyzu a semínek, sem tam doplněnou nějakým malinkým zvířetem, třeba mládětem králíka. Místo toho vraní rodiče nosí mláďatům to, co najdou v odpadkových koších, v odhozených sáčcích z potravinových obchodů či jen tak nedbale pohozené na ulici.

Život ve společenství s člověkem ovlivňuje vývoj živočichů. Třeba vran, ukazuje nový americký výzkum. Informuje o tom server Aktuálně.cz

Mláďata by měla dostávat směs hmyzu a semínek, sem tam doplněnou nějakým malinkým zvířetem, třeba mládětem králíka. Místo toho vraní rodiče nosí mláďatům to, co najdou v odpadkových koších, v odhozených sáčcích z potravinových obchodů či jen tak nedbale pohozené na ulici.

Týká se to rodičů vran amerických (Corvus brachyrhynchos) v případě, že se usadí na okrajích měst. Rebecca Heissová z univerzity v Binghamtonu zkoumala s kolegy čtyři desítky vraních hnízd. Všimli si, že vrány si ulehčují rodičovskou péči, a po městě sbírají vyhozené potraviny, což je pro ně pohodlnější.

Když pak badatelé mláďata v hnízdech zvážili, změřili a odebrali jim trochu krve, zjistili, že takto krmené mladé vrány mají méně bílkovin a vápníku oproti vranám žijícím v přírodě. A ještě ke všemu jsou městská mláďata menší a lehčí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).