Hlavní navigace

Ministři zemědělství proti obchodním řetězcům

19. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
„Obchodní řetězce nesmí zneužívat svého postavení na trhu a znevýhodňovat zemědělce a potravináře,“ shoduje se ministr Marian Jurečka s resortními kolegy.

Ministr zemědělství Marian Jurečka se v Bratislavě sešel se svými resortními kolegy zemí Visegrádské skupiny. S ministry zemědělství Slovenska, Bulharska, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovinska jednal mj. o způsobech, jak zlepšit postavení zemědělců v rámci dodavatelsko-potravinářského řetězce.

Nekalé obchodní praktiky

Ministři se shodli na deklaraci, která vyzývá EU k potírání nekalých obchodních praktik na společném trhu. „Státy Evropské unie by měly zavést přísnější pravidla, která zajistí, aby zemědělci a potravináři měli v dodavatelském řetězci stejné postavení, jako subjekty, které mají větší hospodářskou sílu. Nerovnovážné postavení při vyjednávání totiž vede k nekalým obchodním praktikám, jež dopadají nejvíce právě na zemědělce a potravináře,“ řekl k tomu ministr Marian Jurečka.

Případná hospodářská nestabilita dodavatelsko-potravinářského řetězce (zemědělství, zpracovatelský průmysl a obchod) může zhoršit tržní prostředí.

„Obchodní řetězce se mají chovat férově a jejich obchodní podmínky musí být etické i vůči partnerům, kteří jsou z kategorie středních a malých podniků,“ řekl Marian Jurečka. Obchodní politika, která nutí výrobce a dodavatele potravin prodávat své výrobky pod výrobními náklady, podle něj není nadále udržitelná.

Do oblasti zemědělství, potravinářství a venkova jde takřka čtyřicet procent rozpočtu EU, ministři proto usilují o to, aby tento sektor měl férové postavení při odbytu svých produktů.

Zdroj: Mze ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).