Hlavní navigace

Levné léky pro seniory? Ministr se zaměří na doplatky

15. 1. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Každý senior by se měl dostat ke svým lékům bez doplatku, to je cíl, který slibuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Staří lidé mají nižší příjmy a vyšší náklady na zajištění potřebné zdravotní péče. Jedním z kroků zajištění její dostupnosti a odstranění ekonomických bariér má být snížení cen léků pro seniory nad 65 let.

Jednal o tom ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček s ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeňkem Blahutou a náměstkem ředitele VZP pro zdravotní péči Petrem Hoňkem.

„Dostupnost zdravotní péče se zvýšila už po zrušení regulačních poplatků v předchozím období, zatímco toto jednání mělo za úkol řešit jednu z posledních překážek v dostupnosti léčby pro pacienty-seniory, kterou jsou doplatky na léky,“ uvedl ministr a dodal: „Mým cílem je, aby se každý takový občan dostal ke svým lékům optimálně bez jakéhokoliv doplatku.“

Levnější léky pro seniory?

V současné době jsou k dispozici dva nástroje pro finanční dostupnost léků, nejen pro seniory: V kompetenci SÚKLu je zajišťování alespoň jednoho léku bez doplatku v každé lékové skupině. Dalším důležitým opatřením je ochranný limit 2500 Kč ročně, při jehož překročení zdravotní pojišťovna pacientovi vrací peníze zaplacené nad tuto hranici.

Ministr chce na základě analýzy stávajících opatření zjistit, nakolik jsou tato opatření dostačující a případně nastavit řešení, která ochrání potřebné občany nad 65 let a zajistí jim léky bez doplatku.

„Na základě zadání od pana ministra jsme se na dnešní schůzce domluvili s VZP na společném postupu při realizaci studie o proveditelnosti těchto potřebných opatření,“ řekl po jednání ředitel SÚKLu Zdeněk Blahuta.

Náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči Petr Honěk doplnil: „Budeme analyzovat, jak funguje ochranný limit u určitých skupin obyvatel, a navrhneme řešení, aby se zvýšila dostupnost léků pro seniory. Zároveň pokračuje i běžná činnost VZP v tlaku na nižší ceny léků ze strany výrobců a na uzavírání smluv s dodavateli o lécích bez doplatků.“

Zdroj: MZ ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).