Hlavní navigace

Mezinárodní sňatky: Češky hledají na západě, muži na východě

15. 12. 2010

Sdílet

Český statistický úřad (ČSÚ) zpracoval údaje o cizincích žijících v České republice. Mimo jiné se zaměřil na mezinárodní sňatky. Počet sňatků cizinců s občany České republiky ve sledovaných letech 2005 a 2009 mírně klesal. V roce 2009 se pohyboval pod hranicí čtyř a půl tisíce. Z dat vyplývá, že čeští muži si brali ženy převážně z východu. Ať už blízkého, jako Slovensko nebo Ukrajina, tak vzdáleného, například z Ruska a Vietnamu.

Český statistický úřad (ČSÚ) zpracoval údaje o cizincích žijících v České republice. Mimo jiné se zaměřil na mezinárodní sňatky.

Počet sňatků cizinců s občany České republiky ve sledovaných letech 2005 a 2009 mírně klesal. V roce 2009 se pohyboval pod hranicí čtyř a půl tisíce.

Z dat vyplývá, že čeští muži si brali ženy převážně z východu. Ať už blízkého, jako Slovensko nebo Ukrajina, tak vzdáleného, například z Ruska a Vietnamu.

Češky své partnery hledaly více na západě. Z cizinců si české ženy nejčastěji braly muže ze Slovenska, ale na dalších místech se již objevili Němci a Britové.

Lidé se více brali, než rozváděli, množství rozvodů byly ve sledovaných letech nižší než počty sňatků, pohybovalo se okolo dvou tisíc.

Počty narozených dětí cizinců mezi lety 2005 a 2009 v České republice stále rostly. V loňském roce se cizincům narodilo 3104 dětí, nejvíce občanům Vietnamu, Ukrajiny a Slovenska. Z celkového počtu dětí narozených v roce 2009 v České republice tvořily děti cizinců 2,6 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).