Hlavní navigace

Menstruační kalíšek ano, ale jistě ne kvůli tamponům v moři

14. 1. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Záměrně (zatím) nečtu článek, který jsme k tématu menstruačních pohárků již kdysi vydali. Nechci být zaujatá. Ale stejně jsem.

Naladěna jsem zpočátku kladně. Kalíšek mě zaujal, proto si ho ostatně objednávám. Záporně po letmém přečtení návodu. Prokrastinačně po opakovaném a podrobném přečtení návodu. Dneska se to nehodí, podruhé dnes se to nehodí, potřetí atd… OK, jdeme na to: nejprve vyvařit. Pak si udělat volno na pokusy – doporučuji vyzkoušet, natrénovat a vyladit detaily – uvidíte dále – mimo termín menstruace (výrobce doporučuje poslední dva dny menstruace). Nakonec to není až tak náročné.

Menstruační kalíšek

  • vyrábí se z měkkého lékařského silikonu
  • k dispozici ve dvou velikostech
  • zavádí se obdobně jako tampony
  • krev neabsorbuje, ale sbírá
  • výrobce uvádí životnost zhruba 10 let

Půjde tam? A půjde ven?

Ukazuje se, že vše je mnohem jednodušší, než se může zdát z návodu. Navlhčit, přehnout, zavést. Odpověď na otázku číslo jedna – ano. Chci mít hned jistotu i v bodě dva. Taky ano. Ale. Fuj. Dobře, umýt. Tady se již ukazuje asi největší slabina kalíšku – respektive většiny toalet. Pro komfortní používání by to chtělo umyvadlo na dosah WC. Nemám. Výrobce doporučuje nosit láhev s vodou. V diskuzích jsou zmiňovány papírové kapesníky. Já sahám po dětských vlhčených ubrouscích.

Dobře, umýt. Znovu zavést. Teď je třeba vzít míru stopce, camfrňousu, který čouhá z kalíšku a slouží k jeho snazšímu vytažení. Nesmí být moc dlouhý, ani krátký. „Žádná část stopky by neměla zůstat vně pochvy… pokud zůstane stonek příliš dlouhý, můžete si způsobit podráždění poševního vchodu,“ praví návod. Jenže současně „některé ženy odstraňují stonek úplně. Udělejte to pouze v případě, že jste si jistá, že budete bez ní schopná Mooncup vytáhnout.“ To bych vážně ráda. Zkracuji jen částečně. A znovu – navlhčit, zavést. Jde se testovat.

Čtěte také: Zapomenutý tampon. Ehm, uvnitř

Drží fest. A neruší

Mám rýmu. Však víte, jak je to všechno v našem těle propojeno… při smrkání trnu. Ale kalíšek drží. Jinak o něm nevím. Uběhne pár hodin. Vyndávání zpočátku není zrovna příjemné ani snadné. Stopka klouže. A pak, přestože jsem doma, zmatkuju. Nevím, kam s tou oblemcanou věcí, jak vyřešit přechod do sousední koupelny. S kalíškem v ruce? A kalhotami na půl žerdi?

Jak tohle absolvovat někde na veřejných toaletách, si neumím představit bez překročení jistých civilizačních pravidel. Ani omývání přímo na WC přinesenou vodou v lahvi. Nicméně v rámci experimentu zkouším i to. Je to asi o cviku a zvyku, za mě opakovaně nic moc a při silné menstruaci nepoužitelné.

Nošení kalíšku je naprosto bez problémů, ale výměna je náročná na podmínky. Jako nejvhodnější se ukázala varianta naší čtenářky v diskusi – vyměnit kalíšek ráno a večer ve sprše. Výrobce doporučuje sice výměnu po čtyřech až osmi hodinách, nicméně kapacita pohárku je o hodně větší. Naše představa o množství menstruační krve je zkušeností s vložkami či tampony dost přehnaná (za jednu menstruaci je to zhruba 90 ml).

Kolik stojí menstruace

Výrobci kalíšků vyzdvihují krom jiného cenovou výhodu. Silikonová pomůcka stojí kolem pětistovky, lze ji koupit i levněji, a má vydržet až deset let.

Náklady na jeden cyklus v případě vložek, tamponů nebo jejich kombinace jsou velmi individuální.

Kolik stojí menstruace?

  • Pokud budeme vycházet z toho, že u dívek začíná menstruace kolem 12. roku a končí s příchodem menopauzy, tedy kolem 52. roku, je zřejmé, že (bezdětná) žena menstruuje průměrně 40 let. Tedy 480×.
  • Každý měsíc se jedná cca o pět dní, během kterých spotřebuje zhruba dvacet vložek nebo tamponů. 
  • Vycházíme-li z toho, že 20 ks menstruačních potřeb vyjde na bratru 60 Kč, bezdětnou ženu pak menstruace za celý život vyjde v přepočtu na 28 800 Kč.

Autor: Kateřina Čepelíková

Každopádně je zřejmé, že pohárek se z finančního pohledu rozhodně vyplatí.

Míň, po pravdě vůbec, by na mě osobně zabíral další argument výrobců. „Čím více žen bude Mooncup používat, tím méně bude tamponů v moři!“ končí návod k použití mého pokusného pohárku emotivním výkřikem. „Nelíbí se vám představa, že za svůj život spotřebujete asi deset tisíc tampónů nebo vložek, které se pak desítky až stovky let rozkládají na skládkách?“ Líbí, nelíbí, upřímně pochybuju, že by se nějaká žena rozhodla k intimní hygieně pravidelně používat něco, co by jí bylo třeba nepříjemné, jen kvůli ekologii.

Tampony v moři jsou alespoň pro mě tím posledním, co by rozhodovalo ve prospěch menstruačních kalíšků, a na skládkách se rozkládají mnohem zbytnější věci. Pozitiva, která jsem na pohárcích našla já, jsou pohodlné nošení, značná kapacita, třeba na dlouhou cestu, i cena. A znáte to – pocit jistoty a bezpečí. Negativum jediné, zato významné – výměna.

Samozřejmě, že se na původní text Menstruační kalíšek není pro slabší povahy nakonec podívám. Uběhly čtyři roky, ale žádná kalíšková revoluce za tu dobu neproběhla. Převažující hygienickou pomůckou se pohárky nestaly a asi ani nikdy nestanou. Ale jako varianta? Proč ne.

Testovaný výrobek: Mooncup www.poharek.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).