Hlavní navigace

Mateřské znaménko odstraní laser za pár vteřin

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Head & face medicine, podle licence: CC BY-SA 2.0
S věkem nám na kůži přibývají různé pihy a drobná znaménka. Někdy je to roztomilé, někdy spíše otravné, ale mávnete nad tím rukou. Jenže tu a tam se z drobného znaménka stane ošklivý výrůstek, měkká bradavička s barvou od bílé po tmavě hnědou, podle pigmentace daného místa. A to už je problém.

Ne, nemyslím teď přímo na možnost zhoubného bujení, i když u kožních útvarů nikdy nevíte a je dobré to zkonzultovat s lékařem. Ale i zdravotně nezávadné znaménko, které vyroste, může pěkně pozlobit. Krom toho, že opravdu nevypadá dobře, často se vyskytne na místech, kde si je snadno můžete poranit a řešit pak krvácení či lokální infekce. Tak co s nimi? Odstranit.

Znaménkům se daří v místech tření

Znaménka a bradavice se množí s narůstajícím věkem bez ohledu na pohlaví, zdravotní stav či životní styl. I když návštěva solárií a pobyt na slunci bez dostatečné ochrany u citlivějších lidí zvyšuje pravděpodobnost výskytu.

Nepříjemně mohou znaménka překvapit ženy v těhotenství. Tělo nabuzené hormony a stimulující růst vyžene do krásy i původně nenápadné pihy, a to často na prsou a v okolí dvorců a bradavek.

Vůbec oblast, kde ženy tlačí kostice a zapínání podprsenky, je častým místem výskytu. Dále pak krk (kvůli řetízkům), podpaží a někdy i oblast genitálu. Zkrátka místa, kde je zvýšené tření. To pak může způsobit i zmiňovaná poranění již vytvořených znamének.

Logicky jsou více ohrožení lidé s nadváhou a ti se světlejším fototypem se sklonem k tvorbě pih. Jelikož se většinou nejedná o prostorově významné útvary, dají se odstranit velmi snadno a téměř bezbolestně. „Na měkké fibromy používáme nejčastěji diatermokoagulaci, tedy spálení elektrickou kličkou, nebo lasery. Zákrok se provádí po lokálním umrtvení a je velmi rychlý. Před odstraněním je ale nezbytná konzultace s lékařem. Jen ten určí, zda se jedná o intradermální névus, bradavičku nebo melanom. V případě nutnosti provedení histologie se útvar musí celý vyříznout. Většina těchto malých měkkých výrůstků ale opravdu souvisí s věkem či hormony a bývá nezhoubná,“ vysvětluje kožní lékařka Jaromíra Janků.

Znaménka

  • Tzv. znaménka či mateřská znaménka a podobné útvary patří mezi místní anomálie kůže, odborně névy (névus naevus). Pigmentové névy mohou být vrozené i získané. Projevují se odchylkou od normální barvy kůže.
  • Přesné určení a posouzení např. před odstraněním patří do ordinace lékaře.
  • Některé névy mohou být v určitých případech východiskem zhoubného pigmentového nádoru – maligního melanomu. Proto by jakékoli změny (svědění, rozšiřování, krvácení, mokvání, nápadné změny barvy apod.) měly být vyšetřeny.

Laser znaménko spálí za několik vteřin

Jedná se o zákrok, který není hrazen ze zdravotního pojištění. Obrátit se můžete na kožní lékaře, je také standardní nabídkou klinik plastické a estetické medicíny. A jak léčba probíhá?

Poté, co vás prohlédne lékař a vyhodnotí, že je možné znaménka ihned odstranit, vám bude tenkou jehlou do místa výskytu aplikována trocha znecitlivující látky. A pak se jde hned na věc. Laser jedno znaménko spálí za několik vteřin. Nepříjemná je tedy vlastně jen injekce a potom zápach páleného masa. Pokud si necháte odstranit najednou např. pět výrůstků, můžete z ordinace odcházet za deset minut.

Několik dní jsou v místě drobné ranky, které je doporučeno ošetřovat vysušujícím pudrem, aby se zabránilo mokvání. Pudrem vás nejspíš vybaví přímo v ordinaci. Postupně se na místě vytvoří stroupek a pod ním nová neporušená kůže. Jen je třeba věnovat pozornost ochraně proti slunci. Daná místa mají sklony ke změnám pigmentace. Krém s vysokým faktorem je tedy nezbytný.

Vyplatí se likvidovat víc znamének naráz

A jaká jsou rizika? Doktorka Janků říká: „Komplikace mohou nastat po každém zásahu. Může se objevit drobné krvácení, místo se zanítí a dojde k infekci. Pravděpodobnost je ale menší než 1%. U jedinců, kteří k tomu mají sklony, se může vytvořit keloidní jizva, tedy vystouplá nad povrch, která je větší než rozsah poranění. I k tomu ale dochází v těchto případech jen výjimečně.“ 

Nepříjemným aspektem je to, že znaménka často vyrostou znovu. Je to tak trochu nikdy nekončící boj. Za odstranění jednoho znaménka zaplatíte podle výběru pracoviště cca 300 – 500 Kč. Nejdražší bývá to první, u dalších cena klesá, proto se vyplatí nechat jich udělat víc. Pokud se pro zákrok rozhodnete, vybírejte ta, která jsou nejvíce vidět a u kterých potenciálně hrozí možnost poranění. Zejména ženy nejspíš rády obětují pár stokorun za hladký krk a dekolt bez výrazných prostorových znamének.

Závěrečné doporučení doktorky Janků: „Zákroku není třeba se bát, rizika jsou minimální. Vždy by ho měl ale provádět zkušený zdravotník, pozor na lasery v kosmetických salónech. A jako u každého zásahu do kůže doporučuji načasování spíše do podzimních a zimních měsíců, abychom předešli nežádoucí pigmentaci.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Začínala jako korektorka Deníků a autorka článků pro odborné časopisy. Do nedávna působila jako mluvčí Ústeckého kraje, kde žije, aktuálně je na mateřské dovolené.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).