Hlavní navigace

Mami, tati, kupte mi zvířátko!

10. 3. 2010

Sdílet

 Autor: Pixabay.com, podle licence: Public Domain CC0
Kdo by vydržel dlouho odolávat každodennímu naléhání potomka a slibům zaručujícím vzorné chování, dobrý prospěch a stoprocentní péči o zvíře? Asi málokdo z nás. Možná i vy sami jste přemýšleli o nemluvícím společníkovi. Na co je potřeba dát si pozor? A co vás čeká?

Snad každý z nás měl v dětství kočku, psa, morče, křečka nebo jiné zvíře, o které jsme se starali a bylo naším miláčkem. Naučili jsme se přirozenou nenásilnou formou zodpovědnosti a plnění povinností. Třeba také proto chceme splnit takový sen i našim dětem.

zvíře

Volba na začátku není rozhodně jednoduchá: chceme zvíře na mazlení, na vycházky, máme na něj dost času? „Nejčastěji si lidé pořizují pískomily, džungarské křečíky nebo zakrslé králíčky,“ vyjmenovává Pavlína Sekancová, která pracuje ve Zverimexu. „Z těch větších vedou jednoznačně kočky a psi.“ Náklady na pořízení malých hlodavců nejsou nijak velké, většinou se jedná o cenu v řádu několika desetikorun. Tím však investice zdaleka nekončí, je potřeba počítat s cenou za terárium, přepravku, napáječku, prolézačky nebo domečky.

Když odjíždíte na dovolenou, musíte mít někoho, komu důvěřujete a vašeho zvířecího kamaráda mu svěříte. Je hodně lidí, kterým se třeba váš králíček líbí, ale mít ho v bytě a pečovat o něj nedokáží.

Co promyslet před nákupem?

  1. Přemýšlejte, zda se o zvíře dokážete skutečně postarat a zajistit mu veškerou péči a vyhovující podmínky.
  2. Pořiďte si mládě, u něhož máte větší šanci všechno ho naučit. Snáze si zvyká na nové prostředí. Nejen u psů, ale u většiny zvířat platí „starého psa novým kouskům nenaučíš“.
  3. Zvažte, zda si dokážete odepřít část domácího komfortu a nebude vám vadit rozházené stelivo, vyhrabaná hlína z květináče nebo rozbitá váza.
  4. Proberte s ostatními členy domácnosti, zda budete mít na výchovu a péči čas. Zájmové kroužky, škola, práce, přátelé – to všechno ukrajuje z vašeho společného času se zvířetem. Kdo se o něj bude starat, venčit, čistit terárium a zvířecí toaletu? A nebude příliš často doma samo?

Bydlíte-li v pronajatém bytě a vybrali jste si chov zvířete, které by mohlo obtěžovat ostatní nájemníky domu hlukem nebo zápachem, ničit zařízení bytu či být nebezpečným pro okolí v případě exotických druhů, informujte o vašem záměru nejdříve vlastníka bytu, v některých případech je zvíře v bytě majiteli přímo ve smlouvě zakázáno.

Čtěte téma: Pejskaři jsou bezohlední

Chovat v panelákovém bytě dogu může jen sobecký blázen…

„Lidé by si měli pořízení domácího mazlíčka velmi dobře rozmyslet,“ říká chovatelka pískomilů a koček Tereza Kroulíková a doplňuje: „Není to hračka, zvířátko potřebuje stálou péči a ještě než si ho přinesete domů, musíte o jeho povaze a chovu něco vědět, proto je dobré si koupit nějaké knížky nebo si informace nastudovat z internetu,“ upozorňuje. „Třeba kočka chce mít k dispozici celý byt a vleze vám skutečně všude. Odstraňte všechny jedovaté kytky, které by mohla kousat, a zabezpečte vše, co by mohla shodit, rozbít a zranit se.“

Pes je málo, chci krokodýla

Čím dál více se v domácnostech objevují velmi netradiční a exotičtí mazlíčci, od chameleonů přes hady a leguány až třeba po malé opičky. Není to ale jen otázka image? Pořízení těchto zvířat lze doporučit pouze lidem, kteří mají s podobnými druhy zkušenosti a mohou poskytnout dobré podmínky pro jejich chov.

zvíře

Takový živočich potřebuje skutečně hodně péče, aby byl zdravý, nestresovaný a žil v podmínkách srovnatelných s přírodou. Potřebuje třeba terárium s dostatkem prostoru a s místem pro koupání, UV záření, které nahrazuje sluneční paprsky, a v neposlední řadě kvalitní, pestrou stravu a pravidelné veterinární kontroly. Nadace na ochranu zvířat varuje před nákupem takového zvířete na burze, často se může jednat o nelegální obchod a hrozí vysoké riziko zavlečení nákazy od zvířete. Doporučuje se proto nakupovat u seriózních prodejců a to nejen z důvodu bezpečnosti, ale také proto, že tím nebudete podporovat nehumánní a často nezákonný odchyt zvířat z volné přírody.

Jaký je váš názor? Patří zvíře do bytu?

Kamarád i pro alergiky

Pokud je ve vaší rodině člověk, kterého trápí alergie na zvířecí srst, jsou vaše možnosti ve výběru velmi omezené, nejjednodušší je pořídit rybičky, což ale jistě nepotěší vaše děti, toužící spíše po mazlivém a přítulném zvířeti.

Variantou je bezsrstá kočka sfinx, ale péče o tento druh je poměrně náročná, jejich tělo pokrývá jen kůže a jsou proto velmi náchylné na prochladnutí.

Alergii nebo astma může přítomnost zvířete v bytě ještě zhoršit, proto se nejdříve poraďte s lékařem, zda je možné vzhledem k onemocnění vytoužený živý dárek přinést domů, případně jaké zvíře vybrat s ohledem na zdravotní stav pacienta. Váš zvířecí kamarád může bohužel také přenášet celou řadu různých nemocí, například salmonelózu, tuberkulózu nebo vzteklinu. U ptáků je to zase například tzv. papouščí nemoc, která se projevuje podobně jako chřipka, tedy bolestí svalů, horečkou a kašlem. 

Čtěte k tématu v katalogu nemocí: Alergie na zvířata

Stejně jako u všech ostatních alergií spočívá léčba především v odstranění alergenu, tedy zvířete, které tyto potíže způsobuje… 

Jestliže vznikne na zvíře silná fixace ze strany dítěte a s přibývajícím věkem dojde k úhynu oblíbeného mazlíčka, může dítě velmi špatně snášet takovou ztrátu a někdy je nutné vyhledat pomoc dětského psychologa. Pořídit hned náhradu nemusí být správná volba, váš potomek se nejdříve potřebuje srovnat se smrtí předchozího zvířete.

Pořídit si zvířecího člena rodiny je velký závazek, ale když to uděláte, vaši věnovanou lásku vám stonásobně oplatí.

Ilustrační foto: Markéta Viktorinová, agentura SXC

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).