Hlavní navigace

Mama Coffee: Káva jako od babičky

8. 2. 2009

Sdílet

Každý člověk by měl mít svoji oblíbenou kavárnu. Přesně takovou, kde mu připraví tu pro něj nejlepší a nejvoňavější kávu, kde se na něj už po příchodu usmívají a kde se cítí jako doma. Našla jsem jednu kavárnu, která voní po čerstvé kávě a kde je velmi snadné zapomenout na ruch okolního města.
Zdravá-výživa-Co pít-recenze-Mama Coffee-1

Za vznikem Mama Cofe stojí Daniel Kolský, sympatický chlapík, který má v sobě chuť zlepšovat svět okolo. Ke cti mu ale budiž, že tak činí velmi příjemným a voňavým způsobem. Spolu s manželkou vyrazil do Etiopie v době, kdy tam probíhala kávová sklizeň. Díky osobní zkušenosti se zpracováním kávy, ale také s životními podmínkami pěstitelů, tak vznikl nápad na podporu místních lidí skrze prodej jejich kávy.

Fair trade (férový obchod) je založený na tom, že výrobce nebo pěstitel dostává za svoji práci spravedlivou cenu. Za vydělané peníze je pak schopen žít a nikoliv jen živořit. „Fair trade produkty vznikají podle jednoduchého pravidla. Kupuji si takové výrobky, u kterých se nedělo nic takového, co bych sám ve svém okolí nechtěl trpět,“ vysvětluje Daniel Kolský. „Žádný manažer by nechtěl, aby jeho dítě nemohlo chodit do školy a muselo pracovat. Fair trade před tímto chrání, jen má mnohem větší dosah, takže pomáhám lidem i ze vzdálených zemí,“ dodává.

Vyberte si svoji kávu

Mama Coffee skrývá velkou nabídku čerstvé kávy. Principem fungování kavárny je, že si každý může najít svoji oblíbenou kávu. Na výběr je okolo deseti druhů odrůdy arabica a jeden robusta. Zatímco robusta je velmi zemitá a silná, arabica je výrazně jemnější a má také nižší obsah kofeinu. Svoji kávu si také můžete odnést domů. Kavárna nabízí prodej čerstvě pražené kávy na váhu a podle přání ji případně i umele na požadovanou jemnost. V kavárně proto najdete cedulku s datem pražení kávových zrn, tedy máte záruku kvality a čerstvosti kávy. Zdravá-výživa-Co pít-recenze-Mama Coffee-6

Co takhle si dopřát kávu z Kostariky, Peru, Hondurasu nebo Tanzanie? Na své si přijdou také vyznavači speciálních chutí, v nabídce je káva s kardamonem, ale také indonéská káva s nádechem čokolády a ovoce nebo etiopská bio káva, která roste volně, nikoliv na plantážích. Mimochodem právě tato káva přivedla majitele kavárny k cestě do Etiopie a stojí za celým příběhem o vzniku kavárny a také pražírny.

V nabídce je také káva s nízkým obsahem kofeinu a káva zcela bez kofeinu. V prvním případě se jedná o indickou kávu, která má v sobě přirozeně méně kofeinu než ostatní kávy. Bezkofeinová káva Columbia Decaffeinated se upravuje tak, že se z ní pomocí vodní lázně kofein vyplaví. Ve filtru z aktivního uhlí se z vody kofein opět vyloučí. Vodou, ve které zůstaly všechny aromatické látky, se pak kávová zrna znovu postříkají. Nejedná se tedy o nikterak chemicky upravovaný, ale čistě přírodní a lahodný nápoj pro ty, kteří se z nějakého důvodu musí kofeinu vyhnout. Jde o ideální kávu pro ženy v období klimakteria, u kterých kofein vyvolává návaly horka.

Nejen kávou živ je člověk

Pro nepijany kávy se v Mama Coffe kupodivu také něco najde. Dopřát si můžete konvičku čaje, na výběr máte černé a zelené čaje, jak v čisté, tak v ochucené podobě, dále marockou mátu nanu, rooibos a ovocný čaj Indiánské léto. Pro sladkomilce je v nabídce horká čokoláda a kakao. Zdravá-výživa-Co pít-recenze-Mama Coffee-12

Pro osvěžení můžete sáhnout po energetických a povzbuzujících drincích s třtinovým cukrem a buď s maté nebo s guaranou. Oba chutnají velmi zajímavě, ale nikoliv špatně. Jsou příjemně sladké, naštěstí však ne přeslazené, jak je u energetických nápojů zvykem. Velmi sympatické je, že i ony jsou Fair Trade. Další možností osvěžení jsou nápoje z tropického ovoce, mimo jiné manga nebo kvajavy ve formě džusu nebo smootie, přesněji mléčného koktejlu. V obou případech se vám dostane velmi hustého pití s notně exotickou chutí.

Ke kávě se hodí něco zakousnout, proto Mama Coffee nabízí několik dezertů, například baklavu s oříšky, velmi sladký koláč z listového těsta přelitý sladkým sirupem, afghánskou bílou čokoládu s oříšky nebo konopnou čokoládu. Na zahnání malého hladu je tu gruzínský slaný koláč se dvěma druhy sýrů. Mimochodem, velmi chutný. Za exotických jídlem stojí etnocatering občanského sdružení Berkat. Azylanti připravují své národní pokrmy a mají šanci si přivydělat.

Klid uprostřed města

Mama Coffee není luxusní kavárnou s naprosto bezchybnou obsluhou a dokonale vyleštěným porcelánem, ale místo, kde se potkávají lidé z okolí. Vypijí si šálek své oblíbené kávy a zase míří za svými povinnostmi. Mimochodem, kavárna už má své štamgasty, kterým připravuje kávu přesně podle jejich představ. Zdravá-výživa-Co pít-recenze-Mama Coffee-9

Najdete zde příjemně uklidňující atmosféru, podtrženou podmanivou vůni nejrůznějších druhů kávy. Rozhodně ale nebudete anonymním hostem, kavárna je malinká, ale útulná a bez problémů přijímá i matky s dětmi. Pro kočárky mají připravený speciální nájezd.

Svůj nápoj dostanete do starobylého broušeného skla, tedy žádná unifikovaná IKEA, ale zaručený originál. Sedět budete na židlích, které dost možná pamatují ještě dobu vašich prarodičů. Mama Coffe je zkrátka zcela osobité a lidsky hřejivé místo.

Kavárnu mamacoffee najdete v Londýnské ulici vedle křižovatky s ulicí Rumunskou, několik minut od náměstí Míru.

Otevřeno je ve všední dny od 9:30 do 20:00,
o víkendech a svátcích od 10:30 do 20:00

Rezervovat si místo v kavárně můžete na čísle: 773 263 333 (na klávesnici telefonu jednoduše: 773 COFFEE).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).