Hlavní navigace

Lidé kouří ne proto, že chtějí, ale protože nemohou přestat

31. 5. 2012

Sdílet

Světový den bez tabáku připadá tradičně na 31. května. Chcete přestat kouřit? Věta v titulku vyjadřuje názor odborníků na závislosti a vystihuje i statistiku veřejného mínění Eurobarometr. Podle něj chce 70 procent dospělých kuřáků s cigaretami skončit. Procento těch, kteří jsou alespoň napoprvé ve své snaze rozloučit se s cigaretami neúspěšní, je ale velmi vysoké.

Světový den bez tabáku připadá tradičně na 31. května. Chcete přestat kouřit?

Věta v titulku vyjadřuje názor odborníků na závislosti a vystihuje i statistiku veřejného mínění Eurobarometr. Podle něj chce 70 procent dospělých kuřáků s cigaretami skončit. Procento těch, kteří jsou alespoň napoprvé ve své snaze rozloučit se s cigaretami neúspěšní, je ale velmi vysoké.

„Každý rok se chce závislosti zbavit zhruba třetina  kuřáků, ale naprostá většina se o to pokouší bez pomoci lékaře, léků či odborných center pro léčbu závislosti na tabáku. Tak mají statisticky jen zhruba tříprocentní šanci, že za rok stále nebudou kouřit. Pokud zajdou do lékárny a koupí si něktrou z forem náhradní nikotinové léčby,  jejich šance se významně zvýší,“ vypočítává Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Šance přestat s cigaretami se ještě výrazněji zvyšuje, pokud kuřák vyhledá pomoc lékaře. V případě intenzivní léčby v některém z center pro závislé na tabáku nekouří po roce až čtyřicet procent pacientů. Kontakty na lékařská pracoviště, kde se na odvykání kouření specializují, jsou například na webu Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku www.slzt.cz.

Existuje ale i varianta pro ty, kteří pomoc potřebují, jenže k lékaři chodit nechtějí. Třeba jen proto, že zkrátka nemají čas. Právě těmto kuřákům je určena internetová aplikace iCoach, která byla spuštěna v rámci projektu Evropské komise nazvaného Exkuřáci jsou nezastavitelní. Jeho výhoda spočívá v tom, že není potřeba pro rady nikam chodit, stačí se jen bezplatně zaregistrovat na internetových stránkách www.exsmokers.eu.

Po registraci pak zájemce vyplní formulář, podle něhož se zjistí, jak na tom s kouřením a ochotou skončit skutečně je. Poté dostává každý den prostřednictvím e-mailu rady a tipy od svého elektronického poradce. S každým emailem přichází nová motivace, náměty k zamyšlení a povzbuzení, která mu mají proces odvykání co nejvíce usnadnit . „Jde prakticky o stejné rady, které pacienti dostávají v našich poradnách,“ vysvětluje Alexandra Kmeťová z Centra pro závislé na tabáku VFN v Praze. Úspěšnost této metody je 30 procent.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).