Hlavní navigace

Smrkáte, kašlete a je vám v létě ouvej? Chřipka to není

17. 8. 2012

Sdílet

 Autor: Photl.com
Přestože do oken pere slunce, vy a kupa papírových kapesníků ležíte v posteli? Prozradíme, kdo za to může a vyvrátíme mýtus o letní chřipce.

chřipkou, se kterou si téměř každý z nás podá ruku v zimním období, si v létě hlavu lámat nemusíme. Jak se praví na serveru chripka.cz: „V našem zeměpisném pásmu přichází chřipková epidemie v zimních měsících, nejčastěji mezi prosincem a dubnem. V létě zde sice virus chřipky také přetrvává, ale jeho nakažlivost je oproti zimě v podstatě nulová.“ Posmrkávat a pociťovat obdobné příznaky však můžete.

Chřipka je infekční onemocnění vyvolané chřipkovým virem, který napadá převážně dýchací cesty a projevuje se horečkou, únavou a bolestmi svalů, tedy souborem chřipkových příznaků. Některé z nich se však mohou vyskytnout i u jiných onemocnění, častých v letních měsících. Běžně si ale pleteme chřipku s nachlazením, které má ale jiný průběh a nižší rizika následných komplikací.

Jak rozeznat chřipku od nachlazení?

Čtěte také: Přecházíte chřipku? Riskujete doživotní následky

Můžete dostat v létě chřipku?

Přestože pravou chřipku i v létě dostat můžete, rizika jsou minimální a obvykle se tak neděje. „Většina chřipek přichází až s výrazným ochlazením – během podzimu, respektive spíše zimy,” vychází ze svých zkušeností praktický lékař Michal Lazák a dodává: „Proto je tedy tzv. letní chřipka mýtus, vycházející z toho, že lidé si často chřipku a nejrůznější virózy pletou.” 

Ona pravá chřipka má totiž závažnější průběh než letní stonání se sluncem za okny. Doba léčby je podstatně delší stejně jako rekonvalescence. Zásadní rozdíl také spočívá ve velmi vážných následcích, které má chřipka u rizikových skupin. U oslabených jedinců je mohou provázet komplikace, jakými je zápal plic, zánět svalů, zánět srdce nebo postižení nervového systému. V některých případech mohou být tyto komplikace smrtelné. Přestože se to moc neví, každoročně u nás umírá v souvislosti s chřipkou až 2661 lidí, což je více než při autonehodách.

Za okny třicítky, v kanceláři maximálně o pět míň

Ohrožujícím faktorem však nejsou chřipkové viry. V teplých měsících jsou rozšířené zejména Coxsacie A viry, echoviry, streptokoky, ale i parazitární onemocnění. Ačkoli mohou způsobovat onemocnění připomínající chřipku, fungují spíš jako předpoklad pro její pozdější vznik.V létě se jedná spíše o nachlazení nebo lehčí virózu. Hlavním strůjcem posmrkaných kapesníků v letním období je klimatizace. Mějte se před ní na pozoru v autě i v práci. Lékaři doporučují nenastavovat ji o více než pět stupňů méně, než ukazuje venkovní teploměr. V opačném případě si jednosměrným chladným prouděním vzduchu zaděláte na záněty dutin, ale i zablokovanou páteř. Podcenit byste neměli ani letní večery. Sedět na holé zemi jen proto, že před vámi sálá půlmetrová vatra, není dobrý nápad. Zánět ledvin či močových cest vám zbytek léta, a dost možná i celý podzim, může pěkně znepříjemnit. 

Čtěte k tématu: Tzv. letním chřipkám se můžete účinně bránit

Nejohroženější skupiny obyvatel: 

Zanedbávaná dlouhodobá prevence

Právě proto, že je výskyt pravé chřipky v letních měsících velmi nízký, je toto období ideální pro prevenci proti ní. Vhodné je dopřát tělu vše potřebné pro vybudování odolnosti. Proto si vyhraďte každý den alespoň hodinu jen pro sebe, odpočinek totiž hraje velkou roli při vytváření obranyschopnosti organismu. Dejte zelenou vitamínům v přírodní formě, otužujte se anebo se nechte očkovat. V současné době se jen pět procent ze všech Čechů, Moravanů a Slezanů nechává očkovat. „Podle statistik proočkovanosti to vypadá, že Češi na obranu před chřipkou příliš nemyslí. Přitom právě očkování může ročně zachránit stovky až tisíce pacientů.” říká pediatr Martin Gregora. Ideální dobou pro aplikaci vakcíny je ta část roku, kdy tělo není chřipkových virem ohroženo, tedy v září nebo říjnu. Organismus tak má dost času očkování přijmout a vybudovat si imunitu, která ho v zimních měsících před chřipkou ochrání.

Přečtěte si také: Chřipka v Česku už zabíjí nemocné

Jak podpořit dlouhodobou obranyschopnost

Radí praktický lékař Michal Lazák: 

  • Přísunem čerstvého ovoce a zeleniny dopřejete tělu dostatek vitamínů, hlavně A, B, C, E a K
  • Pobytem na slunci umožníte přeměnu vitamínu D na jeho aktivní formu
  • Koupáním se pročistí dýchací cesty, které jsou místem množení virů
  • Pokud se rozhodnete pro očkování, ideální dobou pro aplikaci je ta část roku, kdy tělo není chřipkových virem ohroženo, tedy v září nebo říjnu – po skončení letních dovolených. Organismus tak má dost času očkování přijmout a vybudovat si imunitu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).