Hlavní navigace

Láska na jednu noc? Klidně. Ale bez kondomu

29. 7. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Léto je doba lásky a sexu. Milování s partnerem na jednu noc je v tomto ročním období častější než jindy. Potíž je, že třetina Čechů nepoužívá při sexu s náhodným milencem kondom.

Vyplývá to z průzkumu, který provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) pro občanské sdružení Art for Life. Češi se tak vystavují vysokému riziku nakažení virem HIV, který způsobuje smrtelnou nemoc AIDS. Podle statistik se každý měsíc nakazí virem HIV zhruba dvacítka lidí. Neoficiálně je jich však mnohem víc a podle odhadů lékařů jde až o stovky lidí ročně. Kondom je přitom jediná známá účinná forma ochrany proti HIV/AIDS, pokud člověk vede sexuální život.

Na otázku, zda při náhodném sexu používá kondom, odpovědělo v průzkumu záporně 33,3 procenta mužů a 34,4 procenta žen. Opačnou odpověď uvedlo 55,2 procenta mužů a 51,7 procenta žen. Zbytek, tedy 11,4 procenta mužů a 13,8 procenta žen, nechtělo odpovědět.

AIDS není zapomenutá nemoc

„Jsou to jednoznačně alarmující čísla,“ komentoval výsledky průzkumu lékař David Jilich z AIDS Centra Fakultní nemocnice Na Bulovce. „Navíc myslím, že část z těch 54 procent odpověděla tak, jak by to chtěla dělat a ne tak, jak to dělá ve skutečnosti,“ poznamenal na adresu respondentů, kteří uvedli, že kondom používají.

Že Češi berou AIDS na lehkou váhu, potvrzuje také Miroslav Hlavatý z České společnosti AIDS pomoc, o.s., která s Art for Life dlouhodobě spolupracuje. „Nejvíc případů HIV pozitivity se nyní rekrutuje ze skupin dívek od 20 do 24 let a mužů od 25 do 29 let,“ upozornil.  Podle oficiálních údajů Státního zdravotního ústavu je v Česku 1600 HIV pozitivních. „V odborných kuloárech se hovoří o dvoj až trojnásobku tohoto čísla,“ doplnil Jilich. Nemoc AIDS tak zdaleka není zapomenutou hrozbou, ale právě naopak.

přečtěte si dále: Kapavka je taky jenom člověk

Společnost Art for Life se snaží upozornit na hrozbu nákazy vorem HIV a podnikat řadu aktivit pro již neemocné. Letos kromě tradičního listopadového programu, který zahrnuje výstavy, koncerty, autorská čtení a další kulturní akce, chystá spuštění osvětové kampaně k problematice HIV/AIDS.

„Prevence v oblasti AIDS je v Česku dost nevýrazná. Stát na ni vynakládá jen malé prostředky ve srovnání s tím, kolik ročně vydá na léčbu a následnou péči o HIV pozitivní a nemocné AIDS,“ poznamenal předseda občanského sdružení Art for Life Martin Kámen. Podle odhadů jsou roční náklady v Česku zhruba miliarda korun, výdaje na prevenci jsou maximálně v jednotkách milionů korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).