Hlavní navigace

Kokosová voda není mléko

10. 12. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Co s kokosem, když zrovna nepečete? Strouhaný se hodí do míchaného nápoje, hojivý kokosový olej zas do domácí kosmetiky. Výživné a léčivé účinky mají všechny části kokosového ořechu – olej, voda i dužina.

Kokosová palma neboli kokosovník ořechoplodý (cocos nucifera) dorůstá do výšky až osmadvaceti metrů, pochází z ostrovů v Indickém oceánu. Na této vysoké palmě rostou lichozpeřené listy, které bývají dlouhé až osm metrů.

  • Plodem je „ořech“ – semeno s hnědou skořápkou, který může vážit několik kilogramů.
  • Má tvrdou tlustou skořápku, uvnitř je bílá dužina, nazývaná též kopra.
  • Z této usušené dužiny se získává kokosový olej.
  • Vnitřek ořechu je plný tekutiny – kokosové vody.

Kokosový olej

Panenský kokosový olej je olejovitá kapalina s příjemným, typicky kokosovým aroma. Jedná se o tuk z větší části nasycený, což znamená, že je stabilní a lehce se uchovává. Obsahuje především kyselinu laurovou (mastná kyselina), která je jednou z důležitých složek mateřského mléka, dále pak ještě kyseliny myristovou, kaprylovou, kaprinovou, vitaminy skupiny B, vitamin A, C a E.

Kokosový olej má antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky, prospívá srdci, cévám, mozku, posiluje imunitní systém, podporuje trávení, tvorbu hormonů štítné žlázy, zpomaluje stárnutí buněk, zlepšuje stav pokožky, vlasů, nehtů. A vlastně působí blahodárně na celý náš organismus.

Kokosová regenerace organismu

  • Tato regenerace spočívá v tom, že po dobu 6 týdnů užíváme 1× denně 1 lžičku kokosového oleje. Tímto postupem dopřejeme svému organismu účinné zdraví prospěšné látky, které nás celkově vyživí a posílí.

TIP: Kokosový olej koupíme v prodejnách zdravé výživy, bylinkářstvích, upřednostňujeme vždy za studena lisovaný – panenský.

Kokosová voda není mléko

Rozdíl mezi těmito přírodními produkty je v tom, že kokosová voda „šplouchá“ uvnitř kokosového ořechu, zatímco kokosové mléko se vyrábí lisováním dužiny plodu.

Kokosová voda je bohatá na proteiny, vápník, hořčík, fosfor, chlór, křemík, draslík, síru, vitaminy skupiny B a vitamin C. Kokosová voda funguje jako lék při oslabeném organismu, trávicích i střevních potížích a únavě.

Kokosová dužina

Kokosovou dužinu můžeme používat jako doplňkovou léčbu nervových onemocnění, únavě, rekonvalescenci po dlouhých nemocech, na posílení činnosti mozku, kožních chorobách.

Výživný kokosový šejk

  • Potřebujeme: 1 lžičku strouhaného kokosu, 2 nasekané mandle, 1 banán, špetku skořice, 3 dl mléka (nejlépe rostlinného – ovesné, jáhlové, rýžové)
  • Postup: Všechny ingredience společně rozmixujeme, hotový nápoj můžeme popíjet místo snídaně, svačiny či večeře.

Vánoční kokosovo-kořeněný šejk

  • Potřebujeme: 1 lžíci strouhaného kokosu, 3 dl mléka (nejlépe rostlinného – ovesné, jáhlové, rýžové), na špičku kulatého nože mletého kardamomu, špičku kulatého nože skořice, na špičku kulatého nože kakaa
  • Postup: Všechny uvedené přísady společně rozmixujeme, hotový nápoj podáváme ve vysoké sklenici.

Kokosová kosmetika

Kokosový olej můžeme používat i místo krému i jako náhradu tělového mléka.

Svým složením je blízko kožním tukům, proto jej kůže ochotně přijímá a plně využívá. Lehce se vstřebává.

Obsahuje velké množství antioxidantů, které působí proti volným radikálům a tedy i proti předčasnému stárnutí pokožky a vráskám. Kokosový olej prospívá pleti suché, citlivé, mastné, zralé a ochablé. Osvědčuje se i po slunění, kdy zklidňuje a napomáhá regeneraci při spáleninách. Stejně vhodný je i jako hojivý balzám na mrazem vysušené rty, ruce i omrzliny. Hodí se i ošetřování nemocné pokožky (při ekzémech, lupence, kožních alergiích).

Ragády bradavek od kojení vyhojí kokosový olej

  • Tyto bolestivé trhlinky trápí většinou prvorodičky. Vyhojit je pomůže potírání bradavek kokosovým olejem po každém kojení. Před kojením prsa pečlivě otřeme.

Na dětské opruzeniny platí kokosový olej

  • Podráždění a opruzení dětské pokožky můžeme lehce vyhojit pomocí kokosového oleje.

Heřmánková mast s kokosem

  • Potřebujeme: 150 g kokosového oleje, 2 lžíce květu heřmánku, 1 lžičku lihu
  • Postup: Kokosový olej rozpustíme a jak začne bublat, tak do něho přisypeme květy. Vše necháme 3 minuty provařit. Poté odstavíme a necháme 6 hodin odpočívat. Po uplynutí této doby směs jemně přihřejeme, přecedíme, přimícháme líh a vše řádně přešleháme ručním šlehačem. Mast skladujeme v lednici, hotová vydrží i 60 dní. Můžeme si ji uskladnit v menších krabičkách v mrazáku a používat dle potřeby.

Kokosová koupel

  • Kokosová koupel zjemňuje pokožku, hydratuje a vyživuje, tudíž ji můžeme používat jako doplňkovou léčbu kožních onemocnění.
  • Potřebujeme: 1 lžíci kokosového oleje
  • Postup: Kokosový olej přidáme do vody ve vaně. Koupel by měla trvat 15 minut. Pro intenzivní regeneraci organismu si po koupeli ještě dopřejeme 20 minutovou relaxaci. Tuto proceduru opakujeme 5 dní po sobě. Pak stačí 2× týdně.

Voňavá ovesná maska

  • Potřebujeme: 1 lžíci jemně mletých ovesných vloček, půl lžičky kokosového oleje
  • Postup: Vločky nasypeme do hrníčku a přelijeme je vroucí vodou tak, aby voda byla 2 cm nad vločkami. Vše necháme 10 minut odstát. Pak přimícháme kokosový olej, masku nanášíme na obličej a dekolt a vše necháme 20 minut působit.

Kokosový zábal pro suché a poškozené vlasy

  • Kokosový olej naneseme do vlasů, vše zabalíme potravinářskou fólií a necháme 2 hodiny působit. Po uplynutí této doby vlasy dobře umyjeme.

Regenerující nehtová koupel

  • Potřebujeme: 2 dl teplého tučného mléka, půl lžičky medu, 1 lžičku citronové šťávy, půl lžičky kokosového oleje
  • Postup: Mléko smícháme s medem, citronovou šťávou a olejem a do této směsi ponoříme prsty na dobu 10 minut.

Nehtový olejíček

  • Potřebujeme: 2 lžíce kokosového oleje, 4 kapky čerstvé citronové šťávy
  • Postup: Ingredience smícháme a vzniklý olej vtíráme do oblasti nehtů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).