Hlavní navigace

Každý Čech loni snědl čtyřicet kilo chleba za tisíc korun

20. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock
V Česku je sedm stovek pekáren, které napečou milion pecnů chleba denně. Že chleba nejíte? Stejně jste ho dle statistiky loni snědli celých čtyřicet kilogramů.

Před pár dny jsme si připomínali Světový den chleba, který je považován za svátek základní lidské potraviny a oslavu pekařského umu. V České republice dnes chléb vyrábí přes sedm set pekáren. Každý den vyprodukují okolo jednoho milionu bochníků, což je na dvě stě osmdesát tun chleba ročně. Spotřeba chleba přitom roste, za rok 2014 připadlo na každého Čecha čtyřicet kilogramů. Na její zvýšení má vliv lepší koupěschopnost obyvatelstva, orientace zákazníků na kvalitnější potraviny a výživová jedinečnost, kterou chléb přináší. Cena chleba přitom stagnuje od roku 2007. Nízká cena chleba je spolu s šířením mýtů o pečivu jedním z hlavních témat, se kterými se pekaři potýkají.

Češi sní více chleba

Dle předběžných údajů ČSÚ se v roce 2014 vyrobilo v České republice 278 868 tun chleba. Roční spotřeba chleba po mnohaletém poklesu zaznamenala mírný nárůst. Zvýšila se z 39,3 kg v roce 2013 na čtyřicet kilogramů na osobu v roce 2014. Jedním z důvodů zvýšení spotřeby chleba je pestřejší nabídka chlebového sortimentu, výživová jedinečnost této potraviny a přesun preference spotřebitelů od pečiva ze zmrazených polotovarů k levnějšímu chlebu. Každý Čech loni za chléb v průměru utratil necelých tisíc korun.

Trendy na trhu

Se zvyšující koupěschopností se spotřebitelé začínají orientovat na speciální a dražší druhy chleba. Nejoblíbenější však stále zůstává klasický pšeničnožitný Konzumní chléb či jeho pomoučněná varianta Šumava. Nekupují se velké bochníky chleba, ale jejich dělené části. Téměř třetinu chlebového sortimentu dnes tvoří speciální druhy, celozrnné a vícezrnné chleby. Zákazníci po vzoru farmářských trhů začínají nakupovat regionální výrobky od lokálních pekařů. „Spotřebitelé, hlavně ve velkých městech, čím dál více preferují zdravý životní styl. Jeho součástí je i kvalitní český chléb, který jim přináší mnoho zdravotních benefitů. Letošní dobrá sklizeň obilí a kvalitní mouka by měly zajistit vysokou jakost vyráběného chleba,“ potvrzuje předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v České republice Jaromír Dřízal.

Zdroj: TZ Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).